Google Pixel 4 i Pixel 4 XL službeno predstavljeni - Android

Get it on Google Play

Google Pixel 4 i Pixel 4 XL službeno predstavljeni - Android

O novim Googleovim Pixelima 4 do sada je procurilo sve što je procurjeti moglo, tako da će ovaj slučaj biti zabilježen kao najgori u svijetu smartfona do sada. Gori čak i od lanjskih Pixela 3. No ipak, u ovom članku donosimo osnovne informacije o Pixelu 4 i Pixelu 4 XL, a detaljne kad nam stignu […]

O novim Googleovim Pixelima 4 do sada je procurilo sve što je procurjeti moglo, tako da će ovaj slučaj biti zabilježen kao najgori u svijetu smartfona do sada. Gori čak i od lanjskih Pixela 3.

No ipak, u ovom članku donosimo osnovne informacije o Pixelu 4 i Pixelu 4 XL, a detaljne kad nam stignu na test.

Oba modela prate trendove u izradi zaslona, tako da dolaze 90 Hz stopom osvježavanja. Razlika je, naravno, u veličini, budući da manji Pixel 4 raspolaže s dijagonalom 5,7 inča, a veći Pixel 4 XL 6,3“. Kod oba modela odnos stranica je 19:9. Kao i kod ostalih modela s 90 Hz stopom osvježavanja, novi Pixeli omogućuju i „vraćanje“ na 60 HZ kako bi se uštedjela baterija.

Pogonski stroj je Qualcommov Snapdragon 855, dakle ne nova „plus“ verzija, a količina radne memorije iznosi 6 GB. Osnovni modeli počinju sa 64 GB interne memorije, a u ponudi će biti i 128, te 256 GB varijante. Naravno, utora za microSD kartice nema.

Najzanimljiviji dio novih Pixela svakako je kamera, koja se nalazi u četvrtastom modulu u gornjem lijevom kutu poleđine, slično kao na novom iPhoneu 11. Glavna kamera raspolaže s 12 megapiksela, Dual Pixel autofokus sustavom. Otvor blende iznosi f/1.7, a kamera je opremljena optičkom i softverskom stabilizacijom. Najveći utjecaj na kvalitetu fotografije opet bi trebao imati Googleov algoritam, a ne senzor niti leća.

Novi Pixelov „Neural Core“ zaslužan je za HDR+ snimanje u stvarnom vremenu, a tu je i funkcija dvostruke ekspozicije za izričito loše svjetlosne uvjete.

Telefoto kamera ima senzor od 16 megapiksela, optičku i softversku stabilizaciju, ali i samo 2X optičko povećanje. Pomalo čudno je da na modulu postoji i treća kamera koja to zapravo nije, već samo flickering senzor, a neoprostiva je činjenica da Google u ovaj model nije upakirao ultra-širokokutnu kameru, koja je odavno postala standard na uređajima visoke klase.

Za selfije je zadužena 8 MP kamera s posebnim 3D senzorom dubine, koja će poslužiti za bokeh efekt, ali i kao biometrijska sigurnost za otključavanja uređaja, na kojem, usput rečeno, nema čitača otisaka prstiju.

Manji model ima bateriju kapaciteta 2800 mAh, a veći 3700 mAh. Prodaja u Europi započinje krajem ovog mjeseca, po cijeni između 800 i 900 eura, ovisno o modelu.

16/10/2019 05:51 AM