Hoće li nova EU direktiva zaista osigurati standardizaciju punjača za mobitele - Android

Get it on Google Play

Hoće li nova EU direktiva zaista osigurati standardizaciju punjača za mobitele - Android

Hoćemo li napokon dobiti standardizirane punjače, jedinstvene za sve mobilne uređaje? Na ovo pitanje mnogi korisnici već dugo čekaju odgovor, a Europska unija, tj. njezina razna tijela već dugi niz godina pokušavaju riješiti problem gomilajućeg elektroničkog otpada. Zadnji takav pokušaj dogodio se prije nekoliko godina kad je EU proizvođačima dala neku vrstu preporuke da standardiziraju […]

Hoćemo li napokon dobiti standardizirane punjače, jedinstvene za sve mobilne uređaje? Na ovo pitanje mnogi korisnici već dugo čekaju odgovor, a Europska unija, tj. njezina razna tijela već dugi niz godina pokušavaju riješiti problem gomilajućeg elektroničkog otpada.

Zadnji takav pokušaj dogodio se prije nekoliko godina kad je EU proizvođačima dala neku vrstu preporuke da standardiziraju punjače, odnosno njihove utore i priključke. Tada je aktualan bio micro USB standard kojeg je EU poželjela vidjeti na svim uređajima.

Ove preporuke se prvi nije pridržavao Apple, koji je u to vrijeme već bio koristio vlastiti Lightning standard. Ovaj utor i priključak bili su objektivno napredniji od microUSB-a, a u međuvremenu su proizvođači Androida prešli na novi, moderniji i nadasve brži i praktičniji USB-C.

Tako je na tržištu nastala još veća zbrka za korisnike jer su promjenom mobitela morali mijenjati i punjače, no s druge strane, dobili su kud i kamo napredniju tehnologiju. USB-C sada već preuzima primat, a što je najvažnije, kroz njega je moguće „progurati“ više protokola, od samog punjenja i prebacivanja podataka, pa sve do korištenja u svrhu zvučnika.

Najnovija vijest sada dolazi iz Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta. Tako EU po tko zna koji put pokušava riješiti problem različitosti punjača, no ovoga puta obvezujućom uredbom. Također, u medijima se ovih dana može pročitati kako je hrvatska zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan iznijela nekoliko, u najmanju ruku nebuloznih teza, no to joj možemo progledati kroz prste jer očito baš i nije upoznata s materijom.

Naša Biljana tvrdi da „svatko od nas ima po nekoliko starih punjača po ladicama, a konstantno skupljamo nove, dok neki proizvođači cijenu uređaja zbog novih punjača dižu za 300 kuna“. Borzan je svakako u pravu kad kaže da bi standardizacija punjača bila od koristi za građane, no očito nije upućena u činjenicu da tehnologija za napredak iziskuje i promjene.

Zato bi bilo dobro da gospođi Borzan netko objasni kako se punjači ne mogu tek tako standardizirati, niti će se količina elektroničkog otpada smanjiti zbog dekreta Europske unije. Na kraju krajeva, problem elektroničkog otpada treba promatrati u širem kontekstu, a ne samo kroz punjače. Gdje završavaju stare tipkovnice, miševi, grafičke kartice, matične ploče, procesori, pa i čitavi mobiteli?

Čak da EU propiše npr. aktualni USB-C kao standard, hoće li to riješiti problem elektroničkog otpada? Naravno da neće, jer će proizvođači kroz taj standard i dalje gurati različite tehnologije poput još bržeg punjenja ili nekog novog protokola, a to znači da sam utor i priključak nisu jedini faktor u ovoj priči.

Istini za volju, osobno bih volio da EU natjera Apple da svoj sada već dosadni i iritirajući Lightning utor zamjeni USB-C standardom kojeg inače koristi na prijenosnicima i novijim iPadima, no nekako sumnjam da će to učiniti zbog EU direktive. Vidjeli smo kako ova kompanija već dugi niz godina vješto izigrava obvezu davanja dvogodišnjeg jamstva za svoje proizvode, zato je iluzorno očekivati da će se pokoriti direktivi o obliku utora za punjače. To eventualno može učiniti zbog svojih korisnika, odnosno vlastitog ekosustava koji je upravo zbog punjača i priključaka prilično konfuzan.

U svakom slučaju, Europskoj uniji želimo najbolje kad je u pitanju nametanje nekih rješenja, no u startu izražavam sumnju u uspješnost takvog scenarija. Naime, Borzan vjeruje da će već 2021. godine svi novi punjači biti standardizirani, ali ako je suditi po dosadašnjoj praksi, ova prognoza spada u domenu Babe Vange ili Vidovitog Milana.

Istini za volju, regulacija naplate roaminga je jedna od uspješnijih misija Europske unije u provođenju ideje o zajedničkom tržištu, no u međuvremenu smo vidjeli da su operateri i tu našli načina da ipak ostvare koji milijunčić dodatnog profita, smanjujući korisnicima podatkovne pakete u drugim zemljama članicama, i to bez prethodne obavijesti.

Zato odgovor na pitanje s početka teksta glasi – neće. Nema te direktive koja će prisiliti proizvođače da standardiziraju punjače, jer ako svi prihvate jedan oblik utora, tko će ih prisiliti da kroz njega uvode nove protokole ili recimo puštaju jaču struju? Novi punjači će dolaziti s još jačom snagom i naponom, tako da će stari ponovno ostajati u ladicama, što će gospođa Borzan valjda shvatiti tek nakon što statistički podaci o elektroničkom otpadu iz sljedeće dekade ne pokažu onakvu krivulju kakvu bi ona i Odbor htjeli vidjeti.

09/11/2019 10:56 AM