Nokia 3.4 – Recenzija - Android

Get it on Google Play

Nokia 3.4 – Recenzija - Android

Nokia 3.4 jedan je od najnovijih uređaja iz radionice finskog proizvođača HMD Globala, koji licencira Nokia brend za korištenje na smartfonima i običnim telefonima. Općenito serija 3 je bitna jer predstavlja svojevrsna ulazna vrata za većinu korisnika običnih Nokia telefona koji žele prijeći na Nokia smartfone, ali i dalje pazeći na cijenu uređaja. Nokia 3.4 […]

Nokia 3.4 jedan je od najnovijih uređaja iz radionice finskog proizvođača HMD Globala, koji licencira Nokia brend za korištenje na smartfonima i običnim telefonima. Općenito serija 3 je bitna jer predstavlja svojevrsna ulazna vrata za većinu korisnika običnih Nokia telefona koji žele prijeći na Nokia smartfone, ali i dalje pazeći na cijenu uređaja. Nokia 3.4 potencijalne kupce privlači i lijepim izgledom, zanimljivom završnom obradom i bojama.

Uređaj je na svjetskom tržištu postao dostupan u 10. mjesecu 2020. godine, a dolazi sa Snapdragonom 460, zaslonom s rupicom, Tip C USB utorom za punjenje, velikom 4000mAh baterijom i Androidom One, što garantira dvogodišnja ažuriranja Androida i tri godine sigurnosnih ažuriranja. Kako se Nokia 3.4 pokazala tijekom dvotjednog korištenja možete pročitati u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
160,97 x 75,99 x 8,7 mm

Masa
180 grama

Zaslon
6,39″ LCD, 720 x 1560 piksela

SoC
Qualcomm Snapdragon 460

CPU
CPU 4x Cortex-A73 1,8 GHz + 4x Cortex-A53 1,8 GHz

RAM
3GB / 4 GB

Interna memorija
32GB / 64 GB

Micro SD
Da

Povezivanje/Senzori
WiFi, A-GPS, Bluetooth 4.2, USB Tip C

Brzo/bežično/reverzibilno punjenje
Ne/Ne/Ne, 10W

Otpornost na vodu
Ne

OS
Android 10 (Android One)

Kamere
13 MP + 5MP širokokutna + 2MP senzor dubine

Prednja kamera
8 MP

Baterija
4000 mAh

Cijena
1,329 kuna

Ustupio
HMD Global

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta izrade
Ograničene performanse

Autonomija
Sporo punjenje s 5W punjačem koji dolazi uz uređaj

Sigurnosna ažuriranja i nadogradnja na Android 11 i 12 u budućnosti
Kamera je mogla bit bolja

 

Dizajn, kućište i rukovanje

Nova Nokia 3.4 dolazi u pakiranju sa punjačem, iglicom za SIM ladicu te uputama i jamstvom. Na nekim tržištima uz uređaj dolazi i maska i slušalice. Službene stranice za hrvatsku to ne navode, tako da je najbolje provjeriti s trgovinom u kojoj mislite kupiti uređaj.

Sam uređaj ima lijepo dizajnirano plastično kućište. Prvi dojam koji je na mene ostavila prilikom uzimanja u ruku jest kompaktnost, iako objektivno uređaj nije malen. Solidno je izrađen, tako da plastični okvir lijepo prijanja na poleđinu sa zanimljivom teksturom, koja ujedno čini uređaj manje skliskim. Isto tako, lijep je detalj da je boja okvira druga nijansa boje poleđine, što se estetski čini kao dobra odluka.

Na prednjoj strani nalazimo 6,39-inčni zaslon s rupicom za 8MP kameru smještenu u lijevom kutu. Oko zaslona postoje manji rubovima, s izuzetkom mesa ispod zaslona gdje je smješten Nokia logo.

Na desnoj strani nalaze se tipke za kontrolu glasnoće i tipka za paljenje zaslona, dok na suprotnoj strani nalazimo tipku za Google Asistenta te utor za nano SIM kartice i microSD karticu. Tipku za Google Asistenta moguće je isključiti, dok nema opcija mapiranja tipke na neku drugu značajku, što bi mnogima bio logičan izbor. Na vrhu uređaja nalazimo 3,5mm utor za slušalice i mikrofon, dok na dnu uređaja imamo zvučnik, USB Tip C utor i mikrofon.

02/01/2021 02:11 PM