Qualcomm – prva žrtva Trumpovih sankcija kineskim kompanijama - Android

Get it on Google Play

Qualcomm – prva žrtva Trumpovih sankcija kineskim kompanijama - Android

Prodaja procesora, odnosno čipseta (SoC) za smartfone u Kini je lani pala za 20,8%, što je imalo i izravan utjecaj na poslovanje američkog Qualcomma, kojem je isporuka pala za astronomskih 48% na godišnjoj razini. Naravno, turbulentna 2020. godina je uzrokovala općenit pad proizvodnje i isporuka smartfona, no vidljivo je da su se kineski proizvođači u […]

Prodaja procesora, odnosno čipseta (SoC) za smartfone u Kini je lani pala za 20,8%, što je imalo i izravan utjecaj na poslovanje američkog Qualcomma, kojem je isporuka pala za astronomskih 48% na godišnjoj razini.

Naravno, turbulentna 2020. godina je uzrokovala općenit pad proizvodnje i isporuka smartfona, no vidljivo je da su se kineski proizvođači u velikoj mjeri okrenuli tajvanskom MediaTeku, barem u segmentu srednjeg i nižih cjenovnih razreda, dakle uređaja kojih se najviše proda.

Ne treba previše matematike za zaključiti da je ogromnu ulogu u padu Qualcommovih isporuka imala situacija s Huaweijem, odnosno sankcije koje mu je nametnula Trumpova administracija. Naime, ova je kompanija za svoje modele iz nižih cjenovnih razreda kupovala procesore izravno od Qualcomma, koje je lani zbog sankcija morala potražiti kod drugih proizvođača.

Sve je ovo na koncu rezultiralo time daje MediaTek po isporukama čipseta pretekao Qualcomm, koji je zabilježio rekordan pad prodaje i bit će vrlo zanimljivo pročitati njegov financijski izvještaj za prošlu godinu.

Dakle, ovo je samo jedan od očitih primjera kako su Trumpove sankcije izravno naudile upravo američkim kompanijama, a treba li uopće prognozirati što slijedi, nakon što su uvedene i Xiaomiju, trećem najvećem proizvođaču smartfona na svijetu.

Štoviše, Xiaomi je skoro u potpunosti orijentiran na Qualcommove procesore, čak i u najvišem cjenovnom razredu, a to znači ako sankcije ostanu na snazi, Qualcomm će pretrpjeti nemjerljivu štetu. Naravno, ovu „rupu“ uvijek mogu popuniti drugi proizvođači, ali samo u teoriji, budući da nijedan nema toliki tržišni udio da bi narudžbe od Qualcomma ostale na istoj razini.

22/01/2021 08:26 AM