Samsung Galaxy S21 Ultra ili Huawei Mate 40 Pro – Koji je bolji [Usporedba] - Android

Get it on Google Play

Samsung Galaxy S21 Ultra ili Huawei Mate 40 Pro – Koji je bolji [Usporedba] - Android

Samsung i Huawei dva su najveća proizvođača smartfona na tržištu trenutno i da kojim slučajem nije već svima poznatih Trumpovih sankcija, velika je vjerojatno da bi Huawei po broju prodanih smartfona zauzeo i zadržao prvo mjesto. O tome kako se i bez Googlea može, pisali smo u već nekoliko navrata, ali nisu svi spremni na […]

Samsung i Huawei dva su najveća proizvođača smartfona na tržištu trenutno i da kojim slučajem nije već svima poznatih Trumpovih sankcija, velika je vjerojatno da bi Huawei po broju prodanih smartfona zauzeo i zadržao prvo mjesto. O tome kako se i bez Googlea može, pisali smo u već nekoliko navrata, ali nisu svi spremni na takav set kompromisa. Za sve ostale koji jesu, ova borba mogla bi biti izrazito zanimljiva jer oba uređaja imaju svojih prednosti i nedostataka.

I znamo da bi logičnije bilo napraviti usporedbu jednom kad izađe eventualni P50 Pro (Plus), ali smatramo da je i ova priča vrlo zanimljiva jer upravo su oba uređaja krenula s prodajom u Hrvatskoj i vjerujemo da ima dovoljno kupaca koji misle o kupnji novog, a biraju baš između ova dva vrhunska smartfona.

PAKIRANJE

Krećemo od pakiranja. Samsung je odlučio da je uz S21 Ultru dovoljan samo USB-C -> USB-C kabel, jer sve ostalo vjerojatno imate u arsenalu kod kuće. Huawei je s Mateom, zadržao tradicionalni pristup i u kutiji ćete osim smartfona pronaći i super brzi 66W punjač kakvog smo priželjkivali vidjeti u pakiranju S21 Ultre. Tu je još i klasični USB-A -> USB-C kabel. Ali i USB-C slušalice i zaštitna maskica koji možda nisu baš najbolji, ali su tu u pakiranju i definitivno će poslužiti svrsi.

Sigurni smo da dijelu kupaca koji imaju već dobar punjač i slušalice ovo biti nebitna stavka, ali uzevši u obzir cijenu dobrih slušalica, punjača i maskice, smatramo da ovo ne treba izuzeti iz usporedbe. Što će biti s Huaweijem P50 Pro i u kakvom će pakiranje on stići, to ćemo tek saznati, a do tada ovo je očita pobjeda Huaweija u ovom segmentu.

DIZAJN, KUĆIŠTE I ERGONOMIJA

Dizajnerski, možda slični, a opet toliko različiti. Oba prekrasna, svaki na svoj način, iznimno kvalitetno izrađena i otprilike iste veličine, s minimalnim razlikama. U oba slučaja korištena je kombinacija stakla i metala. Ultra je potpuno crna i elegantna, a Mate pomalo šaren. Boja poleđine mijenja se ovisno o kutu pada svjetla. Imamo i drukčije posložene kamere, a tu bih malu prednost dao Mateu jer se zbog njegovog dizajna ne klacka po stolu dok tipkate. Doduše, ne klacka se niti S21 Ultra dok tipkate, ali prilikom navigacije po izbornicima kad god se poželite vratiti korak unatrag pritiskom na gornji lijevi dio kućišta, uređaj će se pošteno nagnuti, nerijetko i zarotirati u određenoj mjeri.

Oba modela su vrlo skliska, tako da treba biti oprezan prilikom korištenja jednom rukom. Obojica dolaze sa zakrivljenim zaslonima, s tim da je onaj na Samsungu osjetno manje zakrivljen, tek jedva i samim tim manje podložan oštećenjima. No ukoliko vas brinu slučajni dodiri, budite bez brige jer Huaweijev pametni sustav odlično prepoznaje što je namjeran, a što slučajan dodir, tako da s time nisam imao problema.

Tipke su na pravoj strani kod obaju uređaja. Dok Samsung ima opciju za dvije fizičke SIM kartice, Huawei ima opciju proširive memorije, istina one njihove NM formata, ali eto, barem ima opciju. Možete koristiti i eSIM na oba uređaja i 5G naravno, ali u kvalitetu 5G mreže se nismo uvjerili zahvaljujući A1 operateru koji ju još nije pustio u komercijalni rad.

Prednja strana nešto je čišća kod Samsunga jer ima samo jednu malu rupicu smještenu centralno, dok Huawei ima osjetno veću pilulu na lijevoj strani. Samsung ima i bolju zaštitu zaslona s novim Gorilla Glass Victusom koja će se teže razbiti, barem ako je suditi po prvim drop testovima na internetu. Riječ je o posljednjoj generaciji zaštitnih stakala iz Corninga, trenutno najboljih na tržištu.

Ukupno, iako Huawei ima svojih prednosti, ovdje bih malu prednost dao Samsungu bez obzira na nedostatak proširive memorije i klackanja po stolu.

ZASLON

Najviše interakcije sa svakim smartfonom većina nas doživljava vizualno, a tu imamo dva zaista vrhunska zaslona. Samsung ima prednost i definitivno odnosi pobjedu, jer njegovi zasloni su već nekoliko godina najbolji na tržištu.

No da se razumijemo, Huaweijev zaslon je i dalje vrhunski i osobno ne bih uzeo kvalitetu prikaza kao ključni faktor pri odabiru jednog od ova dva smartfona. Povremeno se, ovisno o ambijentu, Huaweijev zaslon doima blago zelenkast u usporedbi sa Samsungovim, no ukoliko koristite samo njega, to nećete primijetiti.

Ipak, Samsungov zaslon je Samsungov i oni dominiraju ovim tržištem već godinama. Najveći svjetski stručnjaci koji testiraju zaslone ovo potvrđuju svim mogućim laboratorijskim testovima. Jednim malim dijelom dotakli smo se toga i u recenziji Galaxyja S21 Ultra. Uz sve to, ima i veću rezoluciju, bolji prikaz na suncu i podršku za S-Pen olovku.

Veličinom su vrlo slični, oba 6,8” u dijagonali, s tim da je Samsungov malo izduženiji. Slična je i oštrina, te oba imaju visoku stopu osvježavanja, s tim da je Samsungov nešto viši, tj. 120 Hz u odnosu na 90 Hz na Huaweiju. Bez obzira, obojica se čine jednako glatkima za korištenje kad je subjektivni dojam u pitanju.

ZVUČNICI

I Samsung i Huawei dolaze s vrhunskim stereo zvučnicima ugrađenim u kućište. Imaju vrlo sličnu reprodukciju zvuka, ali na neki način opet različitu. Ne mogu reći koji mi je bolji zvuk, ali definitivno mi je draži smještaj zvučnika Huaweija. Samsungov je skriven u slušalici tako da ga jedva primijetite, a Huaweijev na gornjem dijelu kućišta, tako da ima nekako prirodniji zvuk, ali isto tako ga je možda lakše prigušiti.

 

Opet, na oba uređaja zvuk možete prigušiti na donjoj strani i idealna pozicija bila bi da su ti zvučnici smješteni odmah uz rub zaslona kao što je to nekad bilo. Moguće da ćemo u budućnosti dobiti još ovakvih smartfona kako tehnologija izrade bude napredovala. Uostalom, već sad imamo takve zvučnike na gornjem dijelu, a ako uspiju smisliti kako ugurati i zvučnike i USB-C utor u tako malo mjesta na donju stranu, možda se vratimo tom idealnom smještaju.

U konačnici smatram da oba uređaja zaslužuju po bod i bez nekih mjernih instrumenata osim moja dva uha, ne mogu vam više od ovoga reći.

HARDVER

S hardverske strane nema se tu što puno za reći osim da imamo dva hardverski iznimno sposobna uređaja u svim poljima. I Huaweijev i Samsungov top model dolaze s 5nm osmerojezgrenim procesorima dizajniranim u vlastitim pogonima. Huaweijev Kirin 9000 5G donosi možda nešto starije jezgre s višim taktom najsnažnije Cortex-A77 na 3,13 GHz, te popratnim setom s još tri Cortex-A77 jezgre na 2,54 GHz i četiri štedljivije Cortex-A55 na 2,05 GHz.

Samsungov Exynos 2100 je pola godine noviji i njegova najsnažnija je nova Cortex-X1 jezgra koja kuca na 2,9 GHz. Slijede ju tri novije Cortex-A78 jezgre na 2,80 GHz i još četiri Cortex-A55 na 2,2 GHz.

Gledajući čiste specifikacije očigledno je da Samsung ima prednost s novijim dizajnom jezgri, no u suštini su one vrlo slične ,i iako biste očekivali da će Exynos 2100 po sintetičkim benchmark rezultatima lako dobiti Kirin, to se događa samo dok na Huaweiju ne uključimo Performance način rada. Nakon toga ga potonji pobjeđuje svaki put. Nije sve u jezgrama već i u hlađenju, a koliko dugo su uređaji sposobni i na ovom polju, toliko snage dobivate. Primjerice, kao da 100 metara možete istrčati u 11 sekundi, pa proporcionalno tome očekujete da ćete 1000 metara istrčati za manje od 2 minute, no to definitivno nije slučaj.

Sintetičkim benchmark rezultatima ne biste trebali pridavati toliko pažnje, jer u konačnici previše je toga u samom smartfonu, o čemu ovisi kako će on raditi. A s oba uređaja možete biti mirni jer rade na najvišoj mogućoj razini koju od jednog vrhunskog uređaja danas možete očekivati.

Kvalitetom signala su također vrlo blizu, obojica imaju vrhunski signal, a možda bih blagu prednost dao Huaweiju. Imaju i podršku za 5G mreže, koje nažalost nisam uspio testirati jer moj operater kod mene doma jedva da ima i 4G signala, a kamoli 5G.

Slušalice su također vrlo glasne na oba modela. Razgovori su ugodni i na jednom i na drugom, iako možda malčice ugodniji na Samsungu, što je stvar osobnog osjećaja jer nemam niti to baš čime potkrijepiti.

Huawei ima i infracrveni port koji služi kao univerzalni daljinski upravljač. Samsung, kao što sam već rekao, ima dvije fizičke SIM kartice. Oba imaju i Always On, ali niti jedan nema LED-icu za obavijesti.

Huawei dolazi s 256 GB interne memorije u startu, a Samsung s tek 128 GB. S druge strane, Huawei s 8 GB RAM-a, a Samsung s 12, s tim da Samsung ima i još više RAM-a u drugim kombinacijama memorije, a Huaweijevu internu možete proširiti tako da teoretski može imati tri puta više od Samsunga, ako to kojim slučajem poželite.

Samsung s hardverske strane opet ima podršku za velik spektar drugih gadgeta poput S-Pena ili SmartTagsa, što je doduše upitno koliko će vas to iskoristiti, ali barem mu stoje na raspolaganju. Ima i Huawei svojih trikova koje smo već nekoliko puta demonstrirali i čudo je kako dobro radi prebacivanje zaslona i datoteka sa smartfona na njihove laptope. Opet, pitanje je koliko vas će to koristiti.

Kao što sam već rekao, obojica su hardverski vrhunski uređaji i svaki od njih ima svojih prednosti, tako da niti jednog ne mogu izdvojiti kao boljeg, tek u ponekim situacijama, ali ne i generalno.

BIOMETRIJA

Slično je i s biometrijom. Samsung po mom iskustvu ima malo bolji čitač otiska prstiju, odnosno barem sam više uspjeha imao s otključavanjem uređaja u slučaju njegovog čitača. Ne puno, ali primjetno. Uz to, teoretski je i Samsungov čitač otiska prstiju dosta sigurniji i ne možete ga zavarati s lažnim otiskom. Ali ako netko ima volje i truda ukrasti vam uređaj i skinuti vaš otisak s npr. čaše i pritom u konačnici uspjeti to replicirati na uređaju, vjerojatno imate i većih problema u životu.

Huawei ima biometrijosko zaključavanje putem lica, što Samsung nema. Da se razumijemo, možete vi i Samsung zaključati putem lica, ali to nije sigurno. Jer za razliku od čitača otiska prstiju za kojeg se netko mora dobrano potruditi da ga ukrade, vaše fotografije su nerijetko dostupne među vašim kontaktima, kao profilne fotografije na WhatsAppu, Facebooku, Instagramu… A Samsung, kao što sam već nekoliko puta demonstrirao u raznim videima, možete lako otključati tako da ispred njega postavite fotografiju ili video, svejedno.

Jednom kad Huaweija zaključate na taj način, nećete ga moći zavarati bez eventualno 3D modela vašeg lica, ali to je pak nova sfera. Samim time, smatram da je Huawei po pitanje biometrije bolji, odnosno kompletniji.

SOFTVER

Samsungovi aduti leže u softveru koji nije lišen Googleovih servisa. U ovom trenutku ne postoji način da permanentno instalirate Googleove servise na Mate 40 Pro, a aktualna metoda koju smo razvili tu u Hrvatskoj i vrijedi za cijeli svijet, nažalost ne radi na ovom uređaju jer je u startu došao s EMUI 11 verzijom sučelja. Radi na starijim modelima na EMUI-u 10. Očito je da dosta ljudi želi Google na Huaweiju, ali su tek samo neki spremni to i platiti, a to je upravo i glavni razlog zašto je projekt Googlefiera obustavljen.

Da ne bi bilo da Samsung u ovom području odnosi apsolutnu pobjedu, ima i Huawei svojih prednosti, recimo napredniji T9 sustav za pozivanje kontakata u kojem možete unijeti ime i prezime željenog pozivatelja zajedno. Na Samsungu možete unijeti samo ime ili samo prezime. Među brzim prečacima ima gumbić za uključivanje i isključivanje 5G mreže, što je dosta zgodno s obzirom na današnju pokrivenost, i logično jer ne želite uvijek imati povećanu potrošnju baterije, budući da uređaj traži 5G signal.

Sve su to realno sitnice, a činjenična je da u ovom trenutku sa Samsungom imate širu paletu aplikacija i usluga, unatoč enormnim Huaweijevim naporima da smanji tu razliku na minimalnu. Da se razumijemo, svojim AppGallery servisom su je smanjili drastično, što smo popratili u par navrata.

Rade na njemu najnormalnije sve društvene mreže i sve aplikacije za dopisivanje poput WhatsAppa, Telegrama i Signala. Objasnio sam u jednom cijelom videu što sve radi i iznenadili biste se da zapravo vrlo mali dio aplikacija još došlo na Huawei. Vjerujemo da će se kroz par mjeseci i ta situacija promijeniti.

Teoretski postoji način i da Play trgovinu koristite i na Mateu 40 Pro, što sam prikladno pokazao u videu, ali sve tu alternativne metode koje vam eventualno mogu poslužiti ako bez baš neke aplikacije ne možete. U mom slučaju to bi bio Android Auto kojeg koristim na dnevnoj bazi, baš kao i Google Pay. Nažalost, niti jedna od njih ne radi. Možda s vremenom dođu alternative za njih dvije.

Bodovi ovdje definitivno idu Samsungu i bez obzira na Google servise, pa čak i ako izuzmemo silne mogućnosti koje S-Pen donosi, jer smatram da Samsung ima više prednosti i bolje posloženih aplikacija koje dolaze predinstalirane.

KAMERE

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

108 protiv 50 MP, 10x telefoto kamera protiv 5x telefoto kamere. Dva ogromna primarna senzora i širok spektar softverskih mogućnosti. Redom: Samsung ima 108 MP primarnu kameru, dvije telefoto 10 MP kamere (jedna 10x optički zoom, druga 3x) i 12 MP ultraširokokutnu kameru te 40 MP selfie kameru. Huaweijeva primarna kamera broji 50 MP, tu je 3x telefoto kamera s 12 MP te 20 MP ultraširokokutna kamera, dok selfie raspolaže s 13 MP.

Gledajući samo specifikacije, Huawei ima tek malu prednost u malo većem primarnom senzoru 1/1,28” naspram 1/1,33” na Samsungu, ali Samsungov primarni senzor je stabiliziran, a vjerovali ili ne, Huaweijev nije. Samsungova ultraširokokutna kamera je osjetno šira, a Huaweijeva je optički stabilizirana. Selfie kamera je pak osjetno šira na Huaweiju, a Samsung s druge strane snima 8k video, dok je Huawei sposoban snimiti 3840 fps-a u HD rezoluciji.

Vrlo različiti setovi kamera, a opet, vrlo slični rezultati u dosta slučajeva. Naravno, jasno je da svaki ima svoj set začina koji fotografije čini drukčijim, ali pitanje je koliko korisnika to primijeti?
Bodove u ovom slučaju dijelimo.

SUČELJE KAMERE

Na prvi pogled, riječ je o dva ista sučelja, barem bi se takva činila nekome tko nije imao susreta niti sa Samsungom niti s Huaweijem. Štoviše, prilikom obrade videa nerijetko bih zamijenio kadrove  gledajući sitne prikaze među masom videa.

Ipak, dovoljno su drukčija s ključnom razlikom u smještaju kontrole za zoom. Na Samsungu je ona (po mom mišljenju) smještena na logičnijoj poziciji na dohvat palca i puno je lakše kliknuti na točno zadanu vrijednost zooma s kojom ćete dobiti najbolje rezultate. Na Huaweiju je to povremeno teže, nije baš konzistentno, prigovarao sam na to i prošlih godina. Nije ni Samsungova savršena i rekao bih da je naopako posložena jednom kad potežete prstom za preciznije uvećanje, ali to su sad već manje bitni detalji. Vrijeme i navika će učiniti svoje kod oba uređaja.

Svako sučelje ima pregršt dodatnih načina fotografiranja i teško da ćete imati prigovore u ovom slučaju. Velike su šanse da ćete se većinom držati zadanih načina fotografiranja i snimanja, s eventualnom potrebom da uđete u noćni način ili eventualno profesionalni, dok ćete ove druge možda nekome pokazati čisto da i oni vide što vaš smartfon može.

Profesionalni načini su slični, ali isto tako mrvicu različiti. Samsung na raspolaganju ima brže okidanje, a Huawei veću ISO vrijednost i slične sitnice. I kod snimanja videa imamo neke stvari drukčije posložene, s tim da Samsung nudi mogućnost korištenja histograma kao i veću kontrolu prilikom snimanja zvuka. Ima i poseban “directors view”, koji čak i nije tako loša fora. Istovremeno možete snimati i sebe, ali i vidjeti kako koja kamera točno vidi sliku, ali to isto ima i Huawei, zapravo vrlo slično, ali u konačnici s istim rezultatom. Fora ili ne, nisam pronašao situaciju u kojoj bi mi ovo koristilo, baš kao niti većina ostalih načina korištenja, ali to sam samo ja. Moguće da vi imate neke drukčije želje i potrebe.

U konačnici bih bod dao Samsungu prvenstveno jer mi je ugodnije koristiti njegovo sučelje i smatram da je ispoliranije. Gledajući korisnike Huaweija i Samsunga, imam osjećaj da više njih lakše snalazi sa Samsungom, ali ovo nikako ne znači da je Huawei po tom pitanju lošiji.

FOTOGRAFIJA

NOĆ

Noćne fotografije, odnosno one u lošim uvjetima osvjetljenja, osvjetljenu su nevjerojatno, jer svjetlo je ono što čini fotografiju. Čim ga je manje, tu se čak i profesionalni aparati muče. Bez neke nove generacije ksenonskih bljeskalica ili iznimno jakih LED-ica, u što iskreno sumnjam da će se uskoro implementirati u smartfone, ovakve fotografije su već nekoliko godina ograničene na koliko-toliko statične objekte. Zaboravite fotkanje klinaca dok skaču po krevetu čak i s ovakvim uređajima. Za tako nešto potražite starije SonyEricssone ili Nokije s ksenonskim bljeskalicma.

12/02/2021 05:27 PM