Sony Xperia 5 – Recenzija - Android

Get it on Google Play

Sony Xperia 5 – Recenzija - Android

Usprkos očekivanjima da će Sony na IFA sajmu u Berlinu predstaviti nasljednika Xperije 1, stigla je zapravo njegova kompaktna verzija. Sony Xperia 5 je uređaj koji u mnogočemu odgovara jedinici, ali je nešto manjih dimenzija i posljedično tome dolazi s manjim zaslonom i baterijom. Nakon temeljite reorganizacije mobilne divizije, odnosno njezine integracije u druge dijelove […]

Usprkos očekivanjima da će Sony na IFA sajmu u Berlinu predstaviti nasljednika Xperije 1, stigla je zapravo njegova kompaktna verzija. Sony Xperia 5 je uređaj koji u mnogočemu odgovara jedinici, ali je nešto manjih dimenzija i posljedično tome dolazi s manjim zaslonom i baterijom.

Nakon temeljite reorganizacije mobilne divizije, odnosno njezine integracije u druge dijelove kompanije, Sony je promijenio i strategiju, a jedna od posljedica je i nova nomenklatura. U nekim minulim vremenima, ovaj uređaj bi u nazivu nosio dodatak „Compact“, a sada ga je Sony samo označio drugom brojkom. Kojom logikom brojeva će dolaziti novi modeli, za sada ne možemo predvidjeti.

U svakom slučaju, Sony Xperia 5 je zanimljiv uređaj koji će se svidjeti svim vjernim korisnicima ovog branda koji ne pristaju na kompromise kad je sirova snaga u pitanju, ali istovremeno vole uređaje manjih gabarita.

Kako je ovaj snažni mališa prošao na našem testu i kako nas se dojmio, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
158 x 68 x 8.2 mm

Masa
164 grama

Zaslon
6,1″ OLED 1080 x 2520 21:9 449 ppi GG6

SoC
Qualcomm Snapdragon 855

CPU
1×2.84 GHz Kryo 485, 3×2.42 GHz Kryo 485, 4×1.78 GHz Kryo 485

RAM
6 GB

Interna memorija
128 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, DLNA, A-GPS, Bluetooth 5.0, USB-C, NFC

Brzo/bežično punjenje
Da/Ne

Biometrija
Čitač otisaka prstiju

OS
Android 9.0 Pie

Kamera
12 MP f/1.6 26mm 1/2.6″ OIS, 12 MP f/2.4 52mm 1/3.4″ OIS, 12 MP f/2.4 16mm 1/3.4″

Prednja kamera
8 MP f/2.0 24mm 1/4″

Baterija
3140 mAh

Cijena
Oko 6000,00 kuna

Ustupio
Sony

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Izvrstan zaslon
Nema 3,5 mm audio utor

Hardver i performanse
Potrebno privikavanje na izduženi oblik

Ugodan za korištenje jednom rukom

Izvrsni stereo zvučnici

Najbolja Sonyjeva izvedba kamere do sad

Vrlo dobra autonomija

Dizajn, kućište i rukovanje

Kao što je iz specifikacija vidljivo, Xperia 5 dolazi sa 6,1-inčnim zaslonom, i to u (za Sony) sada već uobičajenom formatu omjera stranica 21:9. To znači da je uređaj prilično izdužen ako ga uspoređujete s drugima, što iziskuje jedno vrijeme za prilagodbu.

Generalno, omjer iskoristive zaslonske površine i okvira kućišta je relativno povoljan ako ga uspoređujemo s prethodnim Sonyjevim modelima, no ipak je ispod razine koju već neko vrijeme nudi konkurencija sa zaslonima od ruba do ruba. Pomalo je neobično što je gornji dio mesa zapravo veći od donjeg, no nakon par dana navika i tu učini svoje.

Što se konstrukcije tiče, imamo klasični metalni okvir kao osnovu između dvije staklene površine, tako da je svakako preporučljivo uređaj držati u zaštitnoj maskici. Poleđina je jednako klizava kao i kod konkurencije, ali barem nema zakrivljenog ruba zaslona, tako da je s ergonomske strane u prednosti. Usput spomenimo da je zaštita od grebanja Gorilla Glass 6, kako na zaslonu, tako i na poleđini.

Fizičke tipke smještene su na desnom boku, uz za Sony tradicionalni dodatak posebne tipke za kameru, a između njih bočni čitač otisaka prstiju. Na lijevom boku imamo ladicu za SIM i memorijsku karticu.

Važno je napomenuti da uređaj ima dva vanjska zvučnika koja daju stereo efekt, a na poleđini se nalazi trostruka kamera o kojoj detalji slijede niže u tekstu. Spomenuti zvučnici nude dobar i jasan zvuk, a ne fali mu ni jačine. Nisu najglasniji na tržištu, ali svakako zaslužuju pohvalu.

Sve u svemu, zbog svojih kompaktnih dimenzija i pravilnog četverokutnog, ali ipak ne oštrog oblika, a posebice činjenice što je uzak, Xperia 5 odlično leži u ruci, što ga čini idealnim za one koji smartfone koriste jednom rukom. Svemu pridonosi i mala masa od samo 164 grama.

Na kraju ovog dijela dodajmo da je uređaj vodootporan i dolazi s IP65/IP68 certifikatom, ali zahvaljujući pomodnom trendu, izbačen je 3,5 mm audio utor za slušalice, tako da ćete morati koristiti one s USB-C priključkom.

Zaslon

Manje dimenzije znače i manji zaslon, ali tehnologija izrade ostala je ista. Sony Xperia 5 tako dolazi sa 6,1-inčnim OLED zaslonom u već spomenutom 21:9 omjeru stranica. Rezolucija iznosi 2520 x 1080 točaka, što je rezultiralo izvrsnom 449 ppi gustoćom točaka.

Kao što je već rečeno, na ovakav format zaslona svakako se treba prilagoditi, posebice zato jer je većina video i slikovnih sadržaja još uvijek u starijim 16:9 (ili čak 4:3) formatima, zbog čega prilikom gledanja dobar dio zaslona sa strane ostaje zacrnjen.

Što se samog prikaza tiče, one je izvrstan, kako po pitanju boja i oštrine, tako i kontrasta, no ipak moramo primijetiti da pozadinsko osvjetljenje nije među najjačima na tržištu.

Hardver, performanse i povezivanje

Sony Xperia 5 dolazi s istim pogonskim strojem kao i njegov veći brat Xperia 1, dakle Qualcommovim Snapdragonom 855. O ovom procesoru ne treba puno mudrovati, budući da je poznato da se radi o jednom od trenutno najjačih na tržištu. To znači da će uređaj pružiti najbolje moguće performanse, čemu će pridonijeti i 6 GB RAM-a. Znamo da top modeli drugih proizvođača nerijetko imaju i dvostruko više, no takve su količine upitne iskoristivosti, tako da je 6 GB po našem mišljenju optimalno.

Ukoliko ste gejmer, malo je vjerojatno da ćete ovaj uređaj kupiti u svrhu igranja jer je u tom slučaju Xperia 1 zbog većeg zaslona bolji izbor, no dobro je znati da će sve aplikacije pokretati i izvoditi jednako dobro kao i na većem bratu.

Što se povezivanja tiče, podržani su svi uobičajeni načini i protokoli, osim, naravno, 3,5 mm audio standarda, što u ovako relativno malom uređaju možemo i razumjeti.

Softver i sučelje

Sony Xperia 5 dolazi s Androidom 9 Pie i uobičajenom Sonyjevom nadogradnjom sučelja preko njega. Složit ćemo se da je s obzirom na početak prodaje na njemu mogao biti i Android 10, no Sonyju je očito bilo važnije da ga predstavi na IFA-a sajmu u Berlinu, koji se pak održao prije službenog lansiranja nove generacije Androida od Strane Googlea. Bilo kako bilo, nadogradnja na Android 10 će stići, ali je nezahvalno nagađati kada će se to dogoditi.

22/10/2019 06:08 AM