Test pokazao da Dark mode štedi i do 30 percent baterije na smartfonima s OLED zaslonima - Android

Get it on Google Play

Test pokazao da Dark mode štedi i do 30 percent baterije na smartfonima s OLED zaslonima - Android

Već neko vrijeme svjedoci smo da sve više aplikacija, web servisa, ali i proizvođača Android uređaja sa vlastitim sučeljem najavljuju ili predstavljaju “Dark Mode”, tj. tamnu temu za svoje proizvode. Osim što je tamni način rada oku ugodniji, posebno u tamnoj okolini, uređaji s OLED zaslonom i tamnom temom štede na bateriji jer kod prikaza […]

Već neko vrijeme svjedoci smo da sve više aplikacija, web servisa, ali i proizvođača Android uređaja sa vlastitim sučeljem najavljuju ili predstavljaju “Dark Mode”, tj. tamnu temu za svoje proizvode. Osim što je tamni način rada oku ugodniji, posebno u tamnoj okolini, uređaji s OLED zaslonom i tamnom temom štede na bateriji jer kod prikaza crne boje pikseli na zaslonu su kompletno ugašeni, što nije slučaj kod LCD zaslona.

Popularni YouTube kanal PhoneBuff, karakterističan zbog korištenja robota, testirao je trajanje baterije na iPhone XS Max uređaju s AMOLED zaslonom. U jednom načinu rada uređaj je koristio tamnu temu, dok u drugom nije. Oba puta svjetlina uređaja bila je postavljena na 200 nitsa, a korištenjem istih aplikacija na oba uređaja (svih sa podrškom za dark mode), usporedba je dobila na pravednosti. Pogledajte je u nastavku.

Iako nije riječ o testiranju u strogo kontroliranim uvjetima, možemo općenito zaključiti da tamna tema (dark mode) na OLED zaslonima troši manje baterije nego normalna tema uz isti način korištenja. Zanimljivo je da je ušteda ostvarena i kod korištenja aplikacija koje ne koriste crnu, već tamnije tonove sive. U konačnici, ušteda utvrđena ovim testiranjem iznosi 30% kapaciteta baterije, što je zapravo i mnogo uzimajući u obzir da je riječ o jednostavnom načinu za ostvarivanje iste.

21/10/2019 01:53 AM