Xiaomi Mi 11 Ultra – Prvi dojmovi - Android

Get it on Google Play

Xiaomi Mi 11 Ultra – Prvi dojmovi - Android

Prošlo je već tjedan dana otkad se družimo s novim Xiaomijem Mi 11 Ultra i još uvijek nismo uspjeli sumirati sve dojmove, zato vam za sad donosimo samo prve koje smo stekli i pozivamo vas da ostavite vaše upite dolje u komentarima. Riječ je o Xiaomijevom najboljem smartfonu do sad, s kojim se želi nametnuti […]

Prošlo je već tjedan dana otkad se družimo s novim Xiaomijem Mi 11 Ultra i još uvijek nismo uspjeli sumirati sve dojmove, zato vam za sad donosimo samo prve koje smo stekli i pozivamo vas da ostavite vaše upite dolje u komentarima.

Riječ je o Xiaomijevom najboljem smartfonu do sad, s kojim se želi nametnuti kao jedan od tržišnih lidera. Naravno, u ovom trenutku jedini ozbiljan konkurent koji mu se nalazi na putu je Samsung, pa i ne čudi što je Mi 11 Ultra osmišljen kao da želi biti bolji u svakom mogućem pogledu od njihove Samsunga Galaxy S21 Ultra.

Na papiru to uvelike i uspjeva, i čime god se S21 Ultra ima za pohvaliti, čini se kao da Xiaomi može to još bolje ili barem jednako dobro. Već ste vidjeli našu recenziju spomenutog Samsungovog top modela i znate koliko smo njime oduševljeni. Krešo ga čak i koristi kao primarni smartfon praktički od samog izlaska. Tako je naša fasciniranost Mi 11 Ultrom još veća jer se pitamo postoji li nešto bolje?

Samsung tako primjerice dolazi sa 6,8” zaslonom, a Xiaomi je odlučio tu dijagonalu povećati za 0,01”. Pomislio bi čovjek da Mi 11 Ultra nema što tu raditi pokraj Samsungovog zaslona, ali Xiaomi je od Samsunga naručio još bolji panel za svoju Ultru. Tako Samsungov S21 Ultra ima 120 Hz stopu ovježvanja i 240 Hz odaziv na dodir, a Xiaomi istih 120 Hz prilikom osvježavanja i čak 480 Hz odaziv na dodir. Isto tako je i Samsungovih 1500 nita maksimalne svjetline zaslona podigao na čak 1700! Samsung dolazi sa 128 GB interne memorije, a Xiaomi s 256 GB u startu. Samsung donosi ogroman 1/1,33” senzor, a Xiaomi još veći 1/1,12” senzor. Samsung 100x zoom, Xiaomi 120x.

Vjerojatno ste već shvatili šablonu kojom se Xiaomi služi, a slično to je i Samsung radio Appleu prije samo nekoliko godina da bi sve svoje snage vremenom preusmjerio na Huawei i sad se naravno uspavao jer vjeruje da mu nitko ne može prići.

A tržište redovito navija za slabijeg još od Davida i Golijata, samo što ovdje praktički imamo dva Golijata koja se bore za sam vrh. I nek se potuku, nek nam donesu još bolje smartfone i ponovno taj napredak tehnologije, barem dok Amerikanci ne grunu nove sankcije Kini, ili Kina njima. Pozabavit ćemo se ovom Ultrom još neko vrijeme jer ovakav uređaj zahtjeva više vremena od mnogih drugih. A bome, ima što i za pokazati.

Zasad vam mogu reći da ostavlja vrlo impozantan dojam. Kako samom masom, tako i veličinom, i to ne samo grbe na poleđini. Vremenom mi je čak dobro sjela, rekao bih i bolje od one Samsungove jer se ne klacka po stolu što god radili. A i sama grba služi kao svojevrsni držač ili oslonac za kažiprst dok držite uređaj u ruci.

Zaslon na poleđini, koliko god je zgodan, toliko je i softverski ograničen i toplo se nadam da će buduće nadogradnje iskoristiti njegov puni potencijal. Tako primjerice ne možete postaviti da je uvijek uključen i prikazuje vrijeme ili npr. obavijesti, a ne možete ga iskoristiti niti prilikom snimanja videa, što nema apsolutno nikakve logike jer za fotografiranje možete.

Prednji zaslon se pak prelijeva sa sve četiri strane. Iako ima jedne od najglasnijih stereo zvučnika koja sam isprobao, slušalica bi mogla biti i malčice glasnija za moj ukus.

Punjenje je iznimno brzo s priloženim 67W punjačem, ali je i gotovo dvostruko sporije nego što je to imao lanjski Mi 10 Ultra koji je bio ograničene dostupnosti. Svejedno, za današnje pojmove 0-100 pričekati pola sata i nije tako strašno, pogotovo jer su tek rijetki vlasnici OnePlus 9 Pro uređaja iskusili  brže punjenje.

5000 mAh baterija se zasad pokazala pristojnom, a kako dani odmiču tako postaje sve bolja i bolja. Softver je tu najveći kamen spoticanja, od kojeg očekujemo više s nadogradnjom koja bi trebala stići svaki čas. Naš primjerak zapeo je na starijem MIUI-u 12, dok je nekim vlasnicima istog modela već dostupan MIUI 12.5. Koliko i čega novog donosi u odnosu na našu verziju, nadamo se da ćemo uspjeti vidjeti dok je uređaj kod nas. A kao što smo već rekli, što god vas zanima, slobodno pitajte.

26/04/2021 05:09 PM