iPhone 11 – Recenzija - Android

Get it on Google Play

iPhone 11 – Recenzija - Android

Prošle godine Apple uveo je oznaku R u svoju liniju iPhonea, a već ove godine ju je i napustio. Nestali su i rimski brojevi, vjerojatno jer iPhone X i XS Max nitko nije zvao tako, već “iks” itd. Samim time se i direktni nasljednik XR-a zove iPhone 11, i baš kao i prošle godine, veličinom […]

Prošle godine Apple uveo je oznaku R u svoju liniju iPhonea, a već ove godine ju je i napustio. Nestali su i rimski brojevi, vjerojatno jer iPhone X i XS Max nitko nije zvao tako, već “iks” itd. Samim time se i direktni nasljednik XR-a zove iPhone 11, i baš kao i prošle godine, veličinom se smjestio između dva skuplja modela koji ovoga puta imaju oznaku Pro.

One je i ove godine najjeftinija inačica iPhonea, hardverski sličnija snažnijim modelima jer sad ima 4GB RAM-a baš kao i skuplja braća.

Razlikuje se, naravno, u kameri, odnosno nedostatku “telefoto” kamere, lošijem zaslonu osjetno niže rezolucije i materijalima izrade. Ali sve ostalo je jednako dobro kao i kod Pro modela, pa je samim time upravo ovaj iPhone za većinu najbolji izbor ove godine.

Velike nade Apple polaže upravo u ovaj model jer je lanjski XR bio njihov najprodavaniji. Uz to, barem u Americi, donosi i oko 50$ nižu cijenu u odnosu na prošlu godinu, što bi dodatno trebalo potaknuti kupce na prelazak na noviji i bolji iPhone.

U ovom kvartalu Apple ima veće šanse nego ikad da poboljša svoju prodaju. To bi mogao postići izostankom novih Huaweijevih modela s tržišta, koji se u zadnje dvije godine pokazao kao ider u inovacijama, ali ju stradao kao kolateralna žrtva trgovinskog rata Kine i SAD-a, te uspavanim Samsungom i polaganim nestankom starih A brendova poput HTC-a, LG-a, Sonyja i ostalih koji već neko vrijeme ne mogu konkurirati samom vrhu.

Nižom cijenom, velikim skokom s novim kamerama i osjetno većim baterijama koje u paru s novim A13 Bionic procesorom, i konačno brzim punjenjem oduševljavaju, mogli bismo reći da je čak i uspio. No je li to zapravo toliko dobro i vrijedno prelaska s nekog starijeg modela, saznajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
150,9 x 75,7 x 8,3 mm

Masa
194 grama

Zaslon
IPS LCD 6,1″ 828 x 1792 19.5:9 326 ppi

SoC
Apple A13 Bionic

CPU
CPU 2x Lightning 2,65 GHz + 4x Thunder 1,8 GHz

RAM
4 GB

Interna memorija
64/128/256 GB

Micro SD
Ne

Povezivanje/biometrija
WiFi, A-GPS, Bluetooth, NFC, Lightning, Face ID

Brzo/bežično punjenje
Da/Da

Otpornost na vodu
IP68

OS
iOS 13

Kamera
12 MP, f/1.8, 26mm, 1/2.55″, OIS + 12 MP, f/2.4, 13 mm

Prednja kamera
12 MP, f/2.2, 23 mm

Baterija
3110 mAh

Cijena
6649,05 kuna (64 GB)

Ustupio
Mobis.hr

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Vrhunski hardver i odlične performanse
Nema 3,5 mm audio utor

Odlične kamere i noćni način
Debeli obrubi oko zaslona i ogroman zub

Izvrsni stereo zvučnici
64 GB interne memorije u osnovnom modelu

Natprosječna autonomija
Brzi punjač samo uz doplatu

Najpovoljniji ovogodišnji iPhone
Visoka cijena

Dizajn, kućište i ergonomija

Jedanaestica se izgledom minimalno razlikuje od lanjskog XR-a. I dalje imamo aluminijski okvir u sendviču dva stakla za koje Apple tvrdi da su najotpornija u svim smartfonima, iako ih razni neovisni testovi demantiraju.

Bez obzira što možda nisu najotpornija, uvelike podržavamo svaki napredak, koliko god on malen bio. Osjećaj u ruci definitivno nije kao kod Pro modela, a osjeti se i ta razlika u kvaliteti izrade jer 11-ka djeluje nekako šuplje. Teško je opisati taj osjećaj, ali završna obrada je unatoč njemu, na iznimno visokoj razini, što se i očekuje od Applea.

Nova paleta boja nas je kao i obično zaobišla, tako da je i ove godine naš primjerak bijeli. Najveća razlika u dizajnu vidi se sa stražnje strane koja krije novi dizajn modula kamere. Sad imamo blago ispupčeni zaobljeni kvadrat, svojevrsnog mat završetka, a unutar kojega su još jednom blago ispupčene dvije kamere, LED-ica i mikrofon. Ostatak kućišta je sjajnog završetka što u konačnici na fotografijama stvara blagu optičku iluziju kao da je kvadrat oko kamera zapravo konkavnog, a ne konveksnog oblika.

Još jedna od novosti u dizajnu je centralno postavljen Appleov logo na poleđini. Prisjetimo se, prošlih godina bio je smješten otprilike na gornju trećinu uređaja.

Sve ostalo je otprilike isto kao i prošle godine, uključujući i ogroman zub na vrhu zaslona, kao i nedostatak USB-C utora kojeg ćemo morati pričekati barem još jednu generaciju.

Obrubi oko zaslona ostali su isti kao na XR-u, i u odnosu na prošlu godinu kad sam se relativno brzo priviknuo na njih, ove godine ih jednostavno nisam mogao izbjeći. Vjerojatno zato jer se tržište u posljednjih godinu dana promijenilo. Naime, na konkurentskim uređajima zaslon već lagano prelazi i 90% prednje površine (Samsung Galaxy Note 10+, OnePlus 7 Pro, Huawei Mate 30 Pro…), dok je na ovom modelu ostao ispod 80%.

Zvučnici su zato jedni od najboljih među smartfonima općenito i čak bih rekao da su nešto bolji nego prošle godine. Kao da je stereo dojam još bolji nego prije. Moguće da je ovo samo subjektivan dojam jer nisam imao XR da ih direktno usporedim, ali u svakom slučaju ih smatram odličnima.

24/10/2019 12:12 PM