[Vikend anketa] Hoćete li, s obzirom na poskupljenja, ove godine izdvojiti viši iznos za novi mobitel ili isti za realno slabiji model - Android

Get it on Google Play

[Vikend anketa] Hoćete li, s obzirom na poskupljenja, ove godine izdvojiti viši iznos za novi mobitel ili isti za realno slabiji model - Android

Zadnji kvartal prošle godine obilježio je početak ere poskupljenja smartfona. Najprije je Apple šokirao cijenom od 1000 dolara (bez poreza) svoj iPhone X, što je kod nas hladno probilo cifru od 10.000 kuna. Ovaj prilično radikalni potez spiritus movensa mobilne industrije, uskoro su prihvatili i mnogi drugi proizvođači, počevši od Samsunga, a vidjeli smo da […]

Zadnji kvartal prošle godine obilježio je početak ere poskupljenja smartfona. Najprije je Apple šokirao cijenom od 1000 dolara (bez poreza) svoj iPhone X, što je kod nas hladno probilo cifru od 10.000 kuna.

Ovaj prilično radikalni potez spiritus movensa mobilne industrije, uskoro su prihvatili i mnogi drugi proizvođači, počevši od Samsunga, a vidjeli smo da će isto, barem ako je vjerovati glasinama, učiniti i oni koji su slavu stekli razumnim cijenama, npr. kineski OnePlus.

Nije neobično da mnogi proizvođači u početku krenu i dumping cijenama kako bi zauzeli bolje startne pozicije, da bi ih nakon što postignu određenu popularnost, počeli dizati. Ovo pravilo, naravno, vrijedi za puno širi spektar proizvoda, a kretanja u segmentu industrije samrtfona to samo potvrđuju.

Poskupljenje samo po sebi ne bi bilo problem da novi modeli nude poboljšanja razmjerna povećanju cijene, no to ovdje nije slučaj. Mnogi od novih modela zapravo donose očekivanu evoluciju, dakle ništa spektakularno, što bi opravdalo tako drastično dizanje cijene.

S obzirom da je trend pokrenut, za očekivati je da u 2018. realno poskupe mnogi novi modeli, barem kad je riječ o najskupljima. Za niže cjenovne razrede u ovom trenutku još ne postoji strogi okvir u kojem bismo mogli diskutirati o poskupljenju, no s obzirom na Murphyjev zakon, ne treba biti preveliki optimist.

U današnjoj vikend anketi vas zato pitamo: Hoćete li ove godine, zbog svega navedenog, za novi smartfon izdvojiti viši iznos ili ćete ostati na istom, kupujući realno slabiji model?

Loading

Hoćete li ove godine izdvojiti viši iznos za novi mobitel ili ćete isti za realno slabiji model?

Thank you for voting
You have already voted on this poll!
Please select an option!


07/04/2018 07:29 AM