Američki Verizon pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu - Android

Get it on Google Play

Američki Verizon pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu - Android

Američki operater Verizon prije dva dana je pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu u svijetu, pretekavši tako korejski SK Telekom, koji je naknadno reagirao i objavio kako je ipak on svoju 5G mrežu pokrenuo nekoliko sati prije Verizona. Signal Verizonove 5G mreže trenutno je dostupan u Chicagu i Minneapolisu. U Verizonu nisu izlazili s mapama pokrivenosti, […]

Američki operater Verizon prije dva dana je pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu u svijetu, pretekavši tako korejski SK Telekom, koji je naknadno reagirao i objavio kako je ipak on svoju 5G mrežu pokrenuo nekoliko sati prije Verizona.

Signal Verizonove 5G mreže trenutno je dostupan u Chicagu i Minneapolisu. U Verizonu nisu izlazili s mapama pokrivenosti, a prema prvim svjedočenjima korisnika, signal nije dostupan na cijelom području spomenutih gradova.

Tamo gdje jest, brzine downloada se vrte oko 500 Mbps, što je otprilike polovica 1 Gbps minimalne brzine koja je u kampanji najavljivana. Naravno, mreža je pogonu tek dva dana tako da će brzina vjerojatno u nekom razumnom roku rasti, ovisno o tome kojom se brzinom infrastruktura bude širila.

Oni koji žele koristiti blagodati 5G mreže moraju posjedovati Motorolu Moto Z3 s posebnim 5G Modom. Naime, ova kombinacija je trenutno jedini uređaj na tržištu koji podržava 5G standard, a uskoro bi u ponudu trebao biti uvršten i Samsung Galaxy S10 5G.

Tijekom ljeta i jeseni očekuje se pokretanje 5G mreža širom svijeta pa tako i u Hrvatskoj. Za očekivati je da će većina jesenskih top modela smartfona poput Samsunga Galaxy Note 10 i Huaweija Mate 30 u startu sadržavati 5G modem, dok za Appleov iPhone kruže glasine da će 5G podržati tek sljedeće godine.

Izvor i fotografija

05/04/2019 01:10 PM