Amerikanci popustili – skinuta zabrana izvoza ZTE-u, ali uz mnoge uvjete - Android

Get it on Google Play

Amerikanci popustili – skinuta zabrana izvoza ZTE-u, ali uz mnoge uvjete - Android

Ako ste redovito pratili sagu o sudbini kineske kompanije ZTE, mogli ste primijetiti da u zadnjih nekoliko tjedana nismo objavili nijednu vijest vezanu za nju. Razlog tome je bila neizvjesnost i gotovo svakodnevna promjena odluka od strane ove ili one institucije, zbog očitog kaosa koji zbog trgovinskog rata trenutno vlada u američkom vrhu. Nakon što […]

Ako ste redovito pratili sagu o sudbini kineske kompanije ZTE, mogli ste primijetiti da u zadnjih nekoliko tjedana nismo objavili nijednu vijest vezanu za nju. Razlog tome je bila neizvjesnost i gotovo svakodnevna promjena odluka od strane ove ili one institucije, zbog očitog kaosa koji zbog trgovinskog rata trenutno vlada u američkom vrhu.

Nakon što su američke regulatorne agencije utvrdile da je ZTE kršio sankcije nametnute Iranu i Sjevernoj Koreji, prodajući ovim zemljama uređaje i opremu koje sadrže američke proizvode, zabranili su mu pristup svom tržištu, zbog čega je ostao, među ostalim, i bez mogućnosti korištenja Qualcommovih procesora i patentnih prava vezanih uz certificiranje Android uređaja. Ovo je samo po sebi bilo dovoljno za objavu kraja poslovanja, što je ZTE i službeno objavio. Situacija je bila tim gora što je ZTE u SAD-u držao skoro 10% tržišnog udjela.

U međuvremenu je počela pravno-diplomatska bitka za skidanje zabrane, za što se založio i sam predsjednik Trump. Predlagale su se razne mjere, dolazilo je do sukoba unutar samih institucija, da bi sada Ministarstvo trgovine napokon odlučilo o skidanju zabrane izvoza američkih proizvoda ZTE-u, ali pod određenim uvjetima.

Prvo i osnovno, zabrana nije u potpunosti ukinuta, već je suspendirana na 10 godina. ZTE mora platiti milijardu dolara kazne i položiti još 400 milijuna u slučaju da dođe do eventualnog ponovnog kršenja pravila. Nadalje, ZTE je dužan promijeniti cijelo vodstvo kompanije i prihvatiti vanjske monitore koji će nadgledati poslovanje.

Iako je ovo konačna i pravomoćna odluka Ministarstva trgovine, u Kongresu postoje određene strukture koje se još uvijek zalažu za zabranu, tako da ZTE nije u potpunosti siguran. Ukoliko ova struja lobiranjem uspije pridobiti privolu Senata, zabrana može ponovno stupiti na snagu.

14/07/2018 06:29 AM