Android Messages servis konačno proradio i na webu; šaljite SMS poruke s vašeg računala - Android

Get it on Google Play

Android Messages servis konačno proradio i na webu; šaljite SMS poruke s vašeg računala - Android

Android Messages, jedan od beskonačnog broja Googleovih servisa za slanje poruka, razgovor, chatanje ili kako već hoćete, napokon je integrirana u web sučelje. Da ne nude zabune, Android Messages može slati i SMS poruke, a mnogi uređaji temeljeni na ovom operativnom sustavu koriste ju kao zadanu. Dakle, Android Messages poruke od sada možete slati i […]

Android Messages, jedan od beskonačnog broja Googleovih servisa za slanje poruka, razgovor, chatanje ili kako već hoćete, napokon je integrirana u web sučelje. Da ne nude zabune, Android Messages može slati i SMS poruke, a mnogi uređaji temeljeni na ovom operativnom sustavu koriste ju kao zadanu.

Dakle, Android Messages poruke od sada možete slati i preko svog računala, što u uključuje i klasične SMS poruke. Iako je diskutabilno koliko se danas SMS uopće koristi kao sredstvo komunikacije s obzirom na pozamašan broj novijih i naprednijih servisa, on je još uvijek prisutan kao sastavni dio ponude operatera.

Upravo zato Google već neko vrijeme radi na unapređenju SMS standarda, za što je razvijen njegov nasljednik – RSC. Naravno, za ovako nešto je potrebna i podrška operatera, koja je u ovom trenutku još uvijek ograničena, tj. nalazi se u fazi testiranja. Kad se ovaj standard jednom eventualno proširi, i u SMS porukama ćemo moći koristiti emotikone, stickere i vjerojatno slanje fotografija, ali s obzirom na postojanje servisa poput Vibera, WhatsAppa i ostalih koji rade preko interneta, iskreno ne vidimo previše smisla razvijanju novog protokola, koji će isto tako, očito, morati koristiti mobilne podatke.

Ako nakon svega ovoga iz nekog razloga ipak želite slati SMS preko vašeg računala, to možete učiniti na sljedeći način:
– Ukoliko je već nemate, instalirajte Android Messages aplikaciju
– Iz izbornika odaberite “Messages for web” i dodirnite “scan QR code”
– Na računalu otiđite na adresu messages.android.com i skenirajte ponuđeni QR kod

Nakon ovoga vaš smartfon i računalo sinkroniziraju poruke i kontakte, što znači da možete krenuti. E sad, budući da gore navedeni RSC standard od naših operatera još uvijek nije podržan, na smartfonu morate imati uključene mobilne podatke, dakle mora biti spojen na internet. Međutim, onaj kontakt kojem poruku šaljete, ne mora nužno imati aktivnu internetsku vezu, kako za primitak, tako ni za odgovor. On i dalje koristi stari SMS protokol, čiju interkonekciju očito plaća Google. Ipak, ako mu pošaljete sliku, ili on vama, tada će se ona provući kao MMS, što vam operater može dodatno naplatiti. Naravno, ukoliko vaš kontakt želi Android Messages i SMS poruke primati na računalo, morat će proći istu proceduru kao i vi.

23/06/2018 09:40 AM