Android Q donosi nativnu podršku za desktop način rada - Android

Get it on Google Play

Android Q donosi nativnu podršku za desktop način rada - Android

Mnogi proizvođači su se godinama, s manje ili više uspjeha, trudili Android uređaj osposobiti tako da kad ga spojite na monitor, može poslužiti i kao stolno računalo, no ta koncepcija još uvijek nije zaživjela, i to ponajviše zahvaljujući činjenici što nije bila podržana na razini operativnog sustava. Sva takva rješenja u principu zahtijevaju dodatnu opremu […]

Mnogi proizvođači su se godinama, s manje ili više uspjeha, trudili Android uređaj osposobiti tako da kad ga spojite na monitor, može poslužiti i kao stolno računalo, no ta koncepcija još uvijek nije zaživjela, i to ponajviše zahvaljujući činjenici što nije bila podržana na razini operativnog sustava.

Sva takva rješenja u principu zahtijevaju dodatnu opremu za spajanje tipkovnice i miša, a Samsung se dodatnog docka uspio riješiti prilikom predstavljanja Notea 9, što je olakšalo povezivanje, budući da sve radi kroz USB-C utor.

No, čini se da bi mukama korisnika (i proizvođača) po ovom pitanju uskoro mogao doći kraj, jer je upravo otkriveno da Android Q donosi nativnu, odnosno podršku za desktop način rada na razini operativnog sustava. Prvi screenshotovi koji prikazuju rad na takvom sučelju ne obećavaju puno, ali sada barem znamo da podrška postoji.

S obzirom da se radi o Developer Preview Beta 1 Androidu Q, dakle najranijoj verziji, za pretpostaviti je da će vremenom biti nadopunjena novim funkcijama. Uostalom, do lansiranja konačne verzije trebamo pričekati barem do sredine listopada.

14/03/2019 11:25 AM