Chat – stiže li nova nada za uvođenje reda u Googleov komunikacijiki kokošinjac - Android

Get it on Google Play

Chat – stiže li nova nada za uvođenje reda u Googleov komunikacijiki kokošinjac - Android

Da Google ima fetiš na chat aplikacije, poznato nam je još od davnih dana. Ono što široj publici pak nije poznato je činjenica da Google od ranih dana radi na pokušaju standardizacije chat protokola, odnosno njihove interoperabilnosti. Prvi takav pokušaj je bio Google Talk, koji je koristio otvoreni XMPP Jabber protokol, a namjera mu je […]

Da Google ima fetiš na chat aplikacije, poznato nam je još od davnih dana. Ono što široj publici pak nije poznato je činjenica da Google od ranih dana radi na pokušaju standardizacije chat protokola, odnosno njihove interoperabilnosti.

Prvi takav pokušaj je bio Google Talk, koji je koristio otvoreni XMPP Jabber protokol, a namjera mu je bila omogućiti komunikaciju s ostalim tadašnjim popularnim servisima MSN, Yahoo! Messenger i ostalima.

Misija nije ostvarena, a Google Talk je preživio velikim dijelom zahvaljujući Android smartfonima. Kasnije je promijenio ime u Hangouts, no povijest je ipak krenula drugim tokom. Daljnjim razvojem pametnih telefona, primat su preuzeli servisi vezani uz pretplatnički broj, zbog čega je Hangouts ostao po strani.

Googleov odgovor je uslijedio u obliku Allo i Duo aplikacija. Prva je namijenjena slanju i primanju poruka, a druga video pozivima. Naravno, ni ovaj projekt se nije proslavio (čudna li čuda), pa je Google sada odlučio ponovo okrenuti ploču.

Kako doznaje TheVerge, Google je privremeno zaustavio razvoj Allo aplikacije, kako bi svu energiju preusmjerio na novi servis, jednostavnog imena – Chat. Nova aplikacija će se temeljiti na postojećoj Android Messages aplikaciji, koju ima svaki Android uređaj, a koristit će RSC protokol.

To znači da će Chat, kad jednom bude u pogonu, poruke moći slati i na uređaje koji ga nemaju instaliranog. Korisnici takvih uređaja će poruke moći primiti u obliku klasične tekstualne poruke, možda čak i bez veze s internetom. Googleu u ovom poslu definitivno treba podrška operatera, a kako doznajemo, s velikim brojem njih je već u pregovorima

Ukoliko u ovoj namjeri uspije, Google će napokon uvesti reda u svoje komunikacijski kokošinjac, od čega će koristi svakako imati i korisnici.

20/04/2018 12:44 PM