Crowdfunding i društvena kategorija nisu mrtvi, a najbolji dokaz su ‘Strašne žene’ - Android

Get it on Google Play

Crowdfunding i društvena kategorija nisu mrtvi, a najbolji dokaz su ‘Strašne žene’ - Android

Edukativna društvena igra Strašne žene iza sebe ima izvrsnu crowdfunding kampanju u kojoj je prikupljeno više od 30 tisuća dolara, a uskoro će dobiti i vlasititi webshop i aplikaciju. Kako je to uspjelo? Ili da vas radije pitam - tko od vas zna nabrojati 5 fizičarki, redateljica ili filozofkinja?

Post Crowdfunding i društvena kategorija nisu mrtvi, a najbolji dokaz su ‘Strašne žene’ je prvi puta viđen na Netokracija.

Iako u 2018. sa sigurnošću možemo reći da je crowdfunding izgubio svoju prvotnu privlačnost i da ne nudi novčane prilike za svakoga tko misli da je ispaljivač soli revolucionarna metoda u borbi protiv insekata – uvijek postoje iznimke. Kako nisu samo filmovi, video igre i tehnologija najpopularnije, pa često i najuspješnije, crowdfunding kategorije, potvrđuje i jedna hrvatska kampanja.

Riječ je o IndieGoGo kampanji kroz koju je udruga K-zona predstavila društvenu igru Strašne žene. Marketinški zgodno započeta 5. ožujka na Dan žena, kampanja se jako brzo i uspješno zaključila s više nego potrebnim iznosom od preko 30 tisuća dolara.

Nakon što je u srpnju krenula prva isporuka paketa igre Strašnih žena, tako je na odredište nedavno stigao i moj primjerak pa mi je drago što se napokon mogu posvetiti ovoj temi. Pošto su naši strašni momci postali druga nogometna reprezentacija svijeta, čini mi se kao dobro vrijeme da spomenemo i strašne cure koje su obilježile povijest kroz svoj znanstveni, društveni, politički i umjetnički doprinos. Ja bih sigurno kao jednu od njih dodala i Gabrijelu Ivanov, moju sugovornicu, osnivačicu udruge K-zona i glavnu organizatoricu kampanje koja mi je otkrila više o samoj ideji, procesu stvaranja društvene igre, pripremanja kampanje, ali i budućim poslovnim aktivnostima online.

FER-ovka koja je otišla u civilni sektor, i nije se poželjela vratiti

VoxFeminae

Prije nego uplovimo u konkretnije detalje ‘Strašnih žena’, dozvolite mi da vam predstavim Gabrijelu, jednu od osnivačica udruge K-zona i glavnu urednicu 12-godina starog nezavisnog medija Vox Feminae. Gabrijela je svojedobno završila Fakultet računarstva i elektrotehnike u Zagrebu da bi potom dvije godine radila u softverskoj tvrtki. Ipak, unatoč izvrsnoj ekipi s posla, objašnjava mi, zbog raznih drugih lošijih primjera u industriji, na pola puta njezinih prvih tech koraka, ona se odlučila za promjenu:

Nakon prve godine rada u softverskoj firmi, odlučila sam da ću krenuti na Ženske studije, i sjećam se kako sam znala da će me ekipa početi zezati pa sam isprintala kurikulum (bila je to 2002/2003 školska godina) Ženskih studija i svakom kolegi ostavila primjerak na stol i rekla im: Ako ćete me već krenuti za*ebavat, evo da bar znate o čemu se tamo radi pa da vam fore budu kvalitetnije.

Dobar način edukacije, nema što. No zašto je nama zanimljiva ovakva karijerna promjena? Meni, kao i drugim kolegama netokratima – digitalne karijere kojeg god smjera – uvijek se čine kao dobra priča. Želimo osvijestiti mlade kako su sve opcije moguće. Pa eto, iako se na Netokraciji često spominje Digitalna karijera, platforma kojom se mlade iz društvenih i humanističkih smjerova upućuje u različita digitalna područja, ovdje imamo jedan primjer obratne situacije. Upravo je Gabrijela od tehnološke karijere zaplivala u društveno-humanističke vode:

Nisam tu upravu nikako voljela, oni su radili restrukturu, ja sam dobila otkaz i na kraju sam si išla stvarati neko drugo radno mjesto koje će me više ispunjavati. Paralelno, vidjela sam da civilni sektor radi super stvari, ali da je jako loš s IT-jem, i tadašnji webovi su im stvarno bili koma, pa sam im počela pomagati s tim, i nekako ostala.

Nakon što je završila Ženske studije, Gabrijela je bila angažirana na nekoliko strana, kako digitalnim tako i civilnim. Radila je na projektu u B.a.B.e.-ama, na Filmski.net portalu, Monitor.hr-u pa i organizaciji Tabor film festivala. Danas pak organizira VOXfeminae festival, vodi medij, i evo, radi društvene igre.

Kako se iz medija rodila društvena igra?

Fierce Women, K-zona

Strašne žene ilitiga Fierce Women društvena je igra koja se sastoji od 70 karata. Na njima su prikazane ilustracije portreta i kratke biografije žena koje su dale izniman doprinos razvoju društva u područjima znanosti, kulture, politike, umjetnosti i ljudskih prava, a uz njih dolaze i karte akcije koje po potrebi dodaju kompleksnost igri.

Strašne žene su zapravo nastavak istoimene rubrike koja je godinama informirala i izvlačila iz sjene sve žene koje su oblikovale svijet i društvo u kojem živimo. Kako je i Virginia Wolf napisala, “većinu povijesti, Anoniman autor je bila žena, a kako kažu i iz K-zone, to se lako potvrdi svaki puta kada nekoga upitate da nabroji 5 fizičarki, redateljica ili filozofkinja. Ne ide?

Vox Feminae portal nastao je kao odgovor na činjenicu da kad uzmeš neki časopis ili novine, trebaš povećalom tražiti neki pametan članak o tome čime se žene bave. Tako je bilo prije 10 godina, danas je nešto bolje, ali ima još puno mjesta za poboljšanje. I eto, nakon 8-10 godina pisanja tekstova o svemu šta ima veze s rodnom ravnopravnošću i o Strašnim ženama, ispalo je da su nam Strašne žene najprepoznatljivija rubrika na portalu.