Day in Dementia platformer je koji progovara o Alzheimerovoj bolesti - Android

Get it on Google Play

Day in Dementia platformer je koji progovara o Alzheimerovoj bolesti - Android

Day in Dementia jednostavan je 2D platformer koji nastoji pokazati koliko je težak život osoba koje pate od Alzheimera, ali i njihovih bližnjih na koje se oslanjaju.

The post Day in Dementia platformer je koji progovara o Alzheimerovoj bolesti appeared first on Netokracija.

Progovaranje o ozbiljnim bolestima i problemima koji nas muče može biti jedna od najgorih stvari s kojom se suočavamo u životu. Bila to depresija, gubitak voljene osobe ili bolest protiv koje se gotovo i nemoguće boriti, život je daleko od jednostavnog. Upravo zbog toga mi je uvijek iznova drago kada se o nekim temama progovara upravo putem meni najdražeg medija, igara.

Day in Dementia iza koje stoji Josip Makjanić upravo je jedna od takvih igara. Igra koja, ako ignoriramo njezin naslov, izgleda kao potpuno prosječan i solidan platformer, ali se njezina dubina manifestira na onome što ova igra predstavlja. Ako se gleda metaforički, ova igra u sebi ima mnogo više dubine nego što bi to moglo biti isprva očito iz broja nivoa, protivnika i količine sati koje možete s njom provesti.

Josip mi kaže kako je, kao i mnogi od nas, od svog ranog djetinjstva bio fasciniran igrama. Ipak, dok sam ja igre igrao i razmišljao o tome kako bi bilo super o njima pisati, Josip je razmišljao kako pomoću raznih editora unutar igara – stvarati svoje igre. Život ga je, kaže, ipak odveo u nekim drugim smjerovima, a igrama se vratio 2015. godine, kada je odlučio “ići na sve ili ništa” i sve svoje vrijeme posvetio je učenju o razvoju igara.

Josip je tako nakon nekoliko uspješnih prototipova i dobrih ideja svoju sreću pronašao u Croteamu, a nedugo zatim počela su se otvarati vrata o kojima neki mogu samo sanjati:

Nakon godine dana u Croteamu dobio sam ponudu raditi na igri GWENT u CD Project Redu, i na novom PAC-Manu u Bandai Namco Japan. Međutim, odbio sam, pošto mi Croteam znači puno više od toga. Uz Croteam, želim raditi i svoje igre, i doprinijeti na neki način industriji video igara u Hrvatskoj.

Josipova prva igra In Memory bila je jedan od finalista TIGA nagrada prije dvije godine.

Progovaranje o važnim temama

Tako je, nakon otprilike godinu i pol rada u Croteamu, Josip stvorio Day in Dementia. Platformer je to koji nastoji govoriti o problemima s kojima se susreću osobe koje boluju od Alzheimera i njihovi bližnji. Josip kaže kako je inspiraciju za govor upravo o ovoj temi dobio jer i osobno cijeni dublja značenja i emocije u igrama, ali i zato što se i osobno susreo s ovom bolesti.

Josip mi kaže i kako za njega igre čine vrlo moćan alat u borbi s raznim psihičkim bolestima, a navodi i kako je zajednica igrača u nekim MMO igrama vrlo dobar primjer toga kako se kroz igranje igara i virtualno druženje s istomišljenicima može doći do laganih prvih koraka prema ozdravljenju, bilo da se radi o depresiji ili nekoj drugoj bolesti, samo je bitno o tome govoriti:

Takav prekid šutnje može biti okidač nekome da više ne šuti o svojim problemima i izvan virtualnog svijeta.

Day in Dementia igra je koja zanimljivim vizualnim stilom nastoji odskočiti od mora platformera, a razlozi za ovaj stil leže, između ostalog, u savjetima koje je Josip dobivao od nešto iskusnijih osoba iz industrije, ali ne na način na koji mislite:

Grafički stil došao je do toga da izgleda kao i svaka druga igra, jer je to, eto, najbolje prihvaćeno. Odlučio sam, tako, pustiti takve savjete i napraviti ono u što sam više vjerovati, crtati na papiru i ubaciti stil crtan potpuno iz glave i bez previše razmišljanja.

Josip je tako stvorio prilično čudan i mračan svijet u kojem se odvija radnja koji samu igru čini osobnijom jer se tijekom njezinog razvoja nije razmišljalo o tome što bi se moglo bolje prodati, već o onom što se Josipu čini kao najbolje rješenje.

Josip trenutačno radi na 3D avanturi o kojoj nam nije dao previše informacija. 🙁

Koraci unaprijed

Glavni junak ove igre nije spasitelj svemira ili princ koji se bori protiv zla, već osoba koja pati od Alzheimerove bolesti, a drugi igriv lik je osoba koja metaforički brine o njoj. Josip kaže:

Kroz Day In Dementia pokušao sam prikazati kako ljudi koji brinu o osobama s Alzheimerom, prolaze kroz to svaki dan, zajedno s njima. Svaki dan nije samo borba oboljelom, već i borba osobe koja o njoj brine.Tako što u igri nosi platformu na leđima, to predstavlja teret, težinu takvog načina života. Ali ta osoba je svejedno opet tu, i pomaže svaki dan oboljeloj.

Bez drugog igrivog lika tako ne možete prijeći prepreke koje igra stavlja pred vas, isto kao što i osobe koje boluju od Alzheimera vrlo teško mogu funkcionirati bez pomoći i podrške njihovih najbližih. Igra je također koncipirana kako bi bila što je moguće jednostavnija za igranje, pa tako na raspolaganju imate samo neke elementarne kontrole lika poput hodanja i skoka, skupa s komandom za prebacivanje u tijelo drugog lika. I to je otprilike to.

Josip je igru objavio besplatno, a zaigrati ju možete online i vidjeti iz prve ruke o čemu se radi. U budućnosti će nas vjerojatno čekati i Android verzija ovog jednostavnog platformera, a Josip mi kaže kako mu je ipak trenutačni cilj što više se posvetiti Croteamu i novoj igri na kojoj radi, a koja još nema ime.

Bit će to 3D avantura na kojoj ipak neće raditi sam, ali više detalja ćemo saznati tek kada ih Josip bude bio spreman podijeliti. Josipa također možete pronaći kako podučava neke mlade nade domaćeg game developmenta kroz radionice na otoku Hvaru, kroz koje se nada da će svoju strast i izuzetnu radnu etiku prenijeti onima koji također traže način za učenje, kao što je i on tražio prije nekoliko godina.

The post Day in Dementia platformer je koji progovara o Alzheimerovoj bolesti appeared first on Netokracija.

31/07/2018 12:35 PM