Google Appleu plaća 9 milijardi dolara godišnje kako bi njegova tražilica na iPhoneu bila zadana - Android

Get it on Google Play

Google Appleu plaća 9 milijardi dolara godišnje kako bi njegova tražilica na iPhoneu bila zadana - Android

Ako posjedujete iPhone, sasvim sigurno ste primijetili da je na Safariju zadana tražilica Google. Ako vam se učinilo da je to slučajno, varate se, ali se onda isto tako vjerojatno pitate koliko Google Appleu plaća za ovu uslugu. Budući da ni Apple ni Google o ovome ne žele reći ni riječi, mnogi se analitičari trude […]

Ako posjedujete iPhone, sasvim sigurno ste primijetili da je na Safariju zadana tražilica Google. Ako vam se učinilo da je to slučajno, varate se, ali se onda isto tako vjerojatno pitate koliko Google Appleu plaća za ovu uslugu.

Budući da ni Apple ni Google o ovome ne žele reći ni riječi, mnogi se analitičari trude izračunati koliko bi ta naknada mogla iznositi. Tako najnovija informacija stiže iz Business Insidera, koji navodno posjeduje informaciju da se radi o cifri od čak devet milijardi dolara godišnje. No to nije sve, od sljedeće godine, ovaj će se iznosi popeti na 12 milijardi, navodi isti izvor.

Googleov Android, gdje Google sam određuje koja će platforma za pretraživanje biti zadana, zauzima više od 80% tržišta. Međutim, sudeći po ciframa koje plaća Appleu, ni ostatak nije zanemariv, a s obzirom da se radi o mahom platežno sposobnijoj klijenteli, i zarada od oglašavanja će biti veća.

29/09/2018 09:10 AM