Google staje na kraj aplikacijama za snimanje razgovora - Android

Get it on Google Play

Google staje na kraj aplikacijama za snimanje razgovora - Android

Snimanje telefonskih razgovora mnogima je danas sasvim normalno, a koristi se u različite svrhe. Od dokazivanja tko je kome u nekoj prepirci što rekao, pa do, recimo, kad se nađete u situacijama kad nešto tijekom telefonskog razgovora morate zapisati, ali vam je nezgodno tražiti olovku i papir, posebice tijekom vožnje. Međutim, snimanje telefonskih razgovora samo […]

Snimanje telefonskih razgovora mnogima je danas sasvim normalno, a koristi se u različite svrhe. Od dokazivanja tko je kome u nekoj prepirci što rekao, pa do, recimo, kad se nađete u situacijama kad nešto tijekom telefonskog razgovora morate zapisati, ali vam je nezgodno tražiti olovku i papir, posebice tijekom vožnje.

Međutim, snimanje telefonskih razgovora samo po sebi zadire u privatnost, barem po važećim zakonima većine EU zemalja, gdje suprotna strana mora biti upozorena da se razgovor snima, kako bi u svakom trenutku mogla odustati.

No, u zadnjih nekoliko godine, korisnici Android uređaja nesmetano mu mogli snimati telefonske razgovore bez znanja suprotne strane, i to koristeći se aplikacijama kojih je Play trgovina puna. Naime, Google je u Androidu 6.0 Marshmallow ukinuo potrebu za API-jem kojeg su neovisni proizvođači do tada koristili i time omogućio kreiranje aplikacija koje posebnim tonom ne upozoravaju da se razgovor snima.

E sad, čini se da je ovakvoj praksi došao kraj, jer je Google u Androidu 9 Pie odlučio ukinuti ovu praksu, te će iz Play Trgovine izbaciti sve aplikacije koje snimaju razgovor. U zamjenu za njih, navodno će osigurati vlastitu kao dio operativnog sustava, koja će određenim tonom povremeno obavještavati korisnika da se razgovor snima.

Prema informacijama koje dopiru od developera najpoznatijih aplikacija za snimanje razgovora, jedino rješenje će biti rootanje uređaja.

Dakle, ako ste navikli na snimanje telefonski razgovora, od sada ćete to morati činiti transparentnije, odnosno da i suprotna strana bude upoznata o snimanju razgovora. Ako iz nekog razloga to ne želite, rootajte svoj uređaj ili pak pokušajte pribjeći nekim od provjerenih oldschool metoda – raspalite zvuk na vanjski zvučnik i uključite diktafon.

15/08/2018 03:14 PM