HTC Desire 12 Plus – Recenzija - Android

Get it on Google Play

HTC Desire 12 Plus – Recenzija - Android

Skoro čitavo desetljeće od prvog Desirea, HTC ne odustaje od ovog imena. Tako na našem najnovijem testu imamo model pod imenom HTC Desire 12 Plus, koji s izvornim Desireom ne dijeli puno toga zajedničkog. Top modeli su odavno dobili neka druga imena, dok je Desire ostalo rezervirano za srednji i niži cjenovni razred. HTC Desire […]

Skoro čitavo desetljeće od prvog Desirea, HTC ne odustaje od ovog imena. Tako na našem najnovijem testu imamo model pod imenom HTC Desire 12 Plus, koji s izvornim Desireom ne dijeli puno toga zajedničkog. Top modeli su odavno dobili neka druga imena, dok je Desire ostalo rezervirano za srednji i niži cjenovni razred.

HTC Desire 12 Plus možemo svrstati u srednje-niži, budući da mu cijena vrti oko 2000 kuna. Dolazi sa 6-inčnim zaslonom, a pokretan je Qualcommovim Snapdragonom 450 u kombinaciji s 3 GB RAM-a. Fokus ovog uređaja je na velikom zaslonu i kameri, koji bi za relativno malu cijenu trebali pružiti solidno korisničko iskustvo.

Koliko je Desire 12+ u svojoj misiji uspješan, odnosno koliko smo njime zadovoljni i kakve je dojmove na nas ostavio, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
158.2 x 76.6 x 8.4 mm

Masa
157 grama

Zaslon
6,0″ IPS LCD, 1440 x 720, 268 ppi

SoC
Qoalcomm Snapdragon 450

CPU
8 x Cortex-A53 1,8 GHz

RAM
3 GB

Interna memorija
32 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, micro USB

Brzo/bežično punjenje
Ne/Ne

Otporan na vodu
Ne

OS
Android 8.0 Oreo

Kamera
13 MP, f/2.2 1080p + 2 MP bokeh

Prednja kamera
8 MP, f/2.0

Baterija
2965 mAh

Cijena
1999,00 kuna

Ustupio
HTC

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta izrade
Slabašan procesor

Iznimno lagano kućište
Stari micro USB utor umjesto novog USB-C

Dual SIM + MicroSD

Solidna kamera za cjenovni razred

Dizajn, kućište i rukovanje

Mnogo je 6-inčnih uređaja koji danas nalikuju jedan drugome, pa se tako ni Desire 12 Plus nema čime posebnim podičiti k. Donekle je primjetna sad jer izgled u pitanju. Staklena pozadina s akrilnim premazom će u mnogim trenucima sjajiyi i privlačiti poglede, no cijena toga su tragovi prstiju koji su u svakom trenutku vidljivi. S prednje strane, kao što je već rečeno, uređaj nalikuje na masu drugih, no pohvalno je što dolazi bez zuba, koji je inače odlika većine ovogodišnjih Androida.

Generalno, uređaj odlično leži u ruci, a dimenzijama otprilike odgovara OnePlusu 6 i mnogim drugim modelima sa zaslonima dijagonale oko 6 inča. Važno je reći da nema oštrih rubova koji inače znaju biti neugodni za prste, a zahvaljujući odabranim materijalima, prilično je lagan. 157 grama za 6-inčni smartfon je izvrsno postignuće i uređaj ćete kao takav bez poteškoća nositi čak i u džepu košulje.

Fizičke tipke nalaze se na logičnom mjestu, tj. na desnom boku, dok se na lijevom smjestila ladica, odnosno utor za SIM i memorijsku karticu. Na dnu kućišta smjestio se zvučnik, koji je samo jedan, dakle nema stereo zvuka, a pored njega 3.5mm audio utor i stari micro USB utor za povezivanje i punjenje, no o otme nešto kasnije.

Poleđina je klasika. Dvostruka kamera u gornjem desnom kutu, pored nje bljeskalica i dodatni mikrofon, a malo ispod čitač otisaka prstiju i HTC logo.

Zaslon

HTC Desire 12 Plus, kao što je već rečeno, dolazi s relativno velikim zaslonom dijagonale 6 inča, ali i novog 18:9 omjera stranica. HTC je jedan od onih proizvođača koji ostaju vjerni LCD zaslonima, pa je tako i u slučaju najskupljeg modela Desire 12+. Uostalom, ako na top modelu još uvijek guraju ovu tehnologiju, nema razloga da ju ne primijene i na jeftinijima. Da ne bude zabune, IPS zasloni nisu toliko lošiji od AMOLED-a, koji postaju sve popularniji, ali i među njima postoji razlika, tako na ovom modelu nećete vidjeti Super LCD kakvog smo upoznali na U12+, već njegovu jeftiniju varijantu, koja je nešto lošija, ali još uvijek na nivou cjenovnog razreda.

Vidljivost i čitljivost nisu problem, ali bi neki mogli prigovoriti na njegovu 720p rezoluciju. Naime, čak i jeftiniji modeli već neko vrijeme koriste 1080p, tako da ovih 1440×720 s gustoćom točaka od 268 ppi dolazi kao malkice hladan tuš. Osobno nemam problema s ovom rezolucijom, dapače, procesor s njom lakše obrađuje grafiku, o čemu ćemo nešto kasnije, ali je jasno da je ova rezolucija odavno ispod standarda čak i ove cjenovne kategorije.

Hardver, performanse i povezivanje

Snapdragon 450 kao pokretački stroj ovog uređaja nije nešto što će vas zalijepiti za sjedalo. Radi se o procesoru, namijenjenom manje zahtjevnim korisnicima i ugrađuje se u cjenovno pristupačne uređaje. Kao takav, sasvim solidno ispunjava svoje osnovne zadaće, kao što je svakodnevna upotreba web preglednika, aplikacija za chatanje, komunikacije putem mailova i društvenih mreža, ali i gledanje videa.

Naravno, zavrtjet će i pokoju igru, ali na one grafički najzahtjevnije nemojte računati. Zapravo, neke od njih će čak i fino pokretati zbog relativno male rezolucije zaslona, no najnovija „Asphalt 9: Legends“ baš i nije pokazala razinu igrivosti kao na uređajima s boljim procesorima. 3 GB RAM-a će biti sasvim dovoljno najvećem broju korisnika, tako da za multitasking ne trebate brinuti. Odjednom će u memoriji držati veći broj aplikacija, ovisno o njihovoj prirodi, koje će u svakom trenutku biti spremne za akciju.

Ono što nas nije oduševilo je količina interne memorije. Od inače ne baš izdašnih 32 GB, na raspolaganju je oko 22 GB, što se vrlo brzo napuni ako ne pripazite s glazbom ili fotografijama, a pogotovo ako snimate puno videa. Jasno, spas je memorijska kartica za koju postoji posebni utor, pored dvostrukog utora za SIM kartice. Dakle, ovdje možete koristiti dvije SIM kartice u kombinaciji s memorijskom.

Uz uobičajene načine povezivanja, HTC Desire 12+ donosi stari micro USB utor, što je u 2018. godini zapravo nevjerojatno. Ne možemo naći suvisli razlog za ugradnju ovog starog standarda, ali je zato još uvijek prilično velika vjerojatnost da ćete, u hitnim slučajevima, još uvijek lakše užicati micro USB, nego USB-C punjač.

Softver i sučelje

HTC Desire 12+ temeljen je na Androidu 8.0 Oreo, a povrh njega dolazi tradicionalna HTC Sense nadogradnja sučelja, koja je vremenom doživjela pročišćenje. U odnosu na starije HTC-ove modele, novo korisničko sučelje je sličnije izvornom Androidu i prilično je fluidno. No ipak, bez obzira što će većina s ovakvom brzinom biti zadovoljna, treba reći da u istom cjenovnom razredu postoje objektivno brža sučelja, kao što je npr. na MIUI (Xiaomi) ili čak Noa launcher (na Noa uređajima).

11/08/2018 01:29 PM