HTC U12+ Recenzija - Android

Get it on Google Play

HTC U12+ Recenzija - Android

HTC ima lijep komad povijesti lutanja s raznim projektima, a njihov lanjski U11 model, kojeg koristim već godinu dana kao primarni uređaj, također je jedan od njih. Izuzetak je bio HTC 10, koji je po svemu bio fantastičan i apsolutno u rangu svih konkurentnih modela na tržištu u to doba. Ove godine bismo mogli reći […]

HTC ima lijep komad povijesti lutanja s raznim projektima, a njihov lanjski U11 model, kojeg koristim već godinu dana kao primarni uređaj, također je jedan od njih. Izuzetak je bio HTC 10, koji je po svemu bio fantastičan i apsolutno u rangu svih konkurentnih modela na tržištu u to doba. Ove godine bismo mogli reći da imamo pravog nasljednika te desetke jer HTC U12+ dolazi s gotovo svime što bi jedan kupac u današnje vrijeme mogao poželjeti.

Za početak, i kao najvažniju stvar u vrijeme kad proizvođači Androida kopiraju samo loše stvari od Appleovog iPhonea, HTC nema zuba. Nažalost, nema niti 3,5 mm izlaza za slušalice, i to je u stvari jedna od rijetkih mana ovog uređaja.

Mogli bismo reći da je HTC ove godine igrao na sigurno, gotovo bez nepotrebnih eksperimenata. U uređaj ugrađen trenutno najjači Snapdragon 845, u kombinaciji sa 6 GB RAM-a. Konačno imamo i dvije kamere na, kako sa stražnje, tako i s prednje strane. I zaslon je modernog 18:9 omjera stranica, a imamo i poboljšanja vezana uz Edge Sense, koji je prošle godine obilježio U Ultra i U11 modele, a krajem iste godine prihvatio ga je i sam Google ugradivši ga u svoj Pixel 2.

Vide se blage promjene koje je Google donio u ovu kompaniju, a koje su to i kakve, saznajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
156,6 x 73,9 x 8,7 mm

Masa
188 grama

Zaslon
6″ SuperLCD 6, 1440 x 2880 537 ppi, 80,3% površine, 18:9

SoC
Qualcomm Snapdragon 845

CPU
CPU 4×2.8 GHz Kryo 385 Gold & 4×1.7 GHz Kryo 385 Silver

RAM
6 GB

Interna memorija
64/128 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.0, DLNA, USB-C, DualSIM

Brzo/bežično punjenje
Da/Ne

Vodootpornost
Da, IP68

OS
Android 8.0 Oreo

Kamera
2 MP (f/1.75, 27mm, 1/2.55″, 1.4µm, EIS, OIS) + 16 MP (f/2.6, 1/2.55″, 1.0µm) 4K 60 fps, 1080p 240 fps

Prednja kamera
2x 8 MP (f/2.0), EIS, Auto HDR, 1080p

Baterija
3500 mAh

Cijena
Oko 800 eura

Ustupio
HTC

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn (nema zuba) i kvaliteta izrade
Nema 3,5 mm audio utor

Odličan zaslon
Fizičke tipke su morale biti bolje

Vrhunski hardver i performanse
Visoka cijena

Odlična softverska rješenja i Edge Sense

Natprosječna autonomija

Vrhunske kamere

Odlični zvučnici

Dizajn, kućište i ergonomija

I ovoga puta imamo stakleno kućište, ali nešto drukčije obrade. Prisjetimo se, lanjski U11 imao je staklenu poleđinu koja je ovisno o kutu pada svjetla blago mijenjala boje i nijanse. Slična je situacija i ove godine, ali ne toliko izražena kao prošle.

Naglasak je stavljen na izvedbu u plavoj boji s transparentnom poleđinom, koja nije potpuno transparentna u pravom smislu riječi, već samo jedan njezin dio oko i ispod kamere. Nažalost, testni primjerak je i ove godine došao u crnoj varijanti, tako da ćemo se poslužiti primjerom fotografija uhvaćenim na predstavljanju ovoga uređaja.

Bez obzira na boju, U12+ izgleda vrlo lijepo, ali i donekle neupadljivo. Sigurni smo da će se i ovo svidjeti određenom dijelu kupaca, a to je samo jedan od pokazatelja koliko je HTC išao na sigurno. Okvir je aluminijski, s precizno izrezanim otvorima, bez grubih prijelaza. Dakle završna obrada je na najvišem nivou.

Novost su tipke koje više nisu hardverske u klasičnom smislu. Smještaj je ostao isti, na lijevom boku uređaja. Donja tipka za uključivanje je rebrasta, tako da ne bi trebalo biti previše zabune i slučajnog pritiska na nju umjesto na tipku za stišavanje.

Pritiskom na bilo koju od njih, dobit ćete blagu povratnu vibraciju, dakle neće se fizički pomaknuti, odnosno – kliknuti. Slična situacija kao na iPhoneu i novom home tipkom, samo što je ovdje to nešto lošije riješeno.

Ne bih nužno rekao da je rješenje loše, ali definitivno i nakon desetak dana i dalje preferiram prave fizičke tipke. S pozitivne strane, nadogradnjom softvera s beta verzije na prodajnu, tipke konačno rade savršeno i svaki put “klik” zabilježe savršeno točno. To inače nije bio slučaj u beta verziji softvera i bilo je iznimno iritirajuće koristiti ih.

Na suprotnoj strani kućišta smjestio se utor za dvije SIM kartice i micro SD karticu. Doduše, morat ćete odabrati želite li koristiti dvije SIM kartice ili jednu SIM i micro SD u kombinaciji. Nije ovo jedini uređaj s ovakvom zaprekom, ali definitivno je bolje imati mogućnosti korištenja dviju SIM kartica nego ne imati uopće.

Na donjoj strani smjestio se USB-C utor, a pokraj njega glavni mikrofon i zvučnik. Povrh zaslona smjestile su se dvije prednje kamere, slušalica, klasični set senzora kao i LED-ica za obavijesti. Čitač otiska prstiju premješten je na stražnju stranu ispod dvostruke kamere.

S novim izduženim zaslonom, i U12+ je nešto viši i uži od lanjskog U11, a dimenzijama otprilike odgovara Galaxyju S9+. Zahvaljujući staklenoj poleđini, vrlo je sklizak i podložan oštećenjima, doduše ne koliko i Samsung sa svojim zakrivljenim zaslonima.

Lijepo je što i ove godine u pakiranju dobivate plastičnu zaštitnu maskicu, koja će zasigurno u dobroj mjeri zaštiti uređaj, barem dok ne kupite neku deblju i robusniju.

Osim što ostavlja lijep dojam u ruci, ne trebate se brinuti niti ako ga slučajno zalijete dok leži na stolu u lokalnom kafiću, jer dolazi s IP68 certifikatom. Bez obzira na certifikat, mi i dalje ne preporučujemo skakanje u bazen i slične aktivnosti, jer garancija neće pokriti oštećenja uzrokovana prodiranjem vode u unutrašnjost uređaja.

12/06/2018 08:43 AM