Huawei Mate 20 Pro – Recenzija - Android

Get it on Google Play

Huawei Mate 20 Pro – Recenzija - Android

Huawei je u zadnjih nekoliko godina pokazao i dokazao kako ozbiljno shvaća posao u domeni pametnih telefona, a ove godine je postalo kristalno jasno koji i kakav cilj si je zacrtao. Nedavno smjenjivanje Applea s drugog mjesta liste najvećih proizvođača na svijetu zapravo je samo dalo naslutiti da se Huawei time neće tek tako zadovoljiti, […]

Huawei je u zadnjih nekoliko godina pokazao i dokazao kako ozbiljno shvaća posao u domeni pametnih telefona, a ove godine je postalo kristalno jasno koji i kakav cilj si je zacrtao. Nedavno smjenjivanje Applea s drugog mjesta liste najvećih proizvođača na svijetu zapravo je samo dalo naslutiti da se Huawei time neće tek tako zadovoljiti, odnosno da mu je krajnji cilj – prvo mjesto.

Možda više uopće nije pitanje hoće li ga osvojiti, već kada, a na tom putu će mu zasigurno pomoći najnoviji top modeli iz Mate20 serije. Nakon što smo ovog proljeća u Huaweiju P20 Pro imali prilike vidjeti kako se samo unutar jedne generacije može drastično poboljšati kamera smartfona, i to “jednostavno” fizičkim povećanjem senzora, za jesenski dio posla generiranja novih prihoda zadužen je Huawei Mate 20 Pro, zajedno s ostalim modelima iz modelima iz Mate 20 serije.

Kao što ste mogli pročitati i vidjeti u prvim dojmovima, Huawei Mate 20 Pro donosi mnoge nove tehnologije i inovacije, kako u odnosu na lanjski model Mate 10 Pro, tako i na konkurenciju. Iako je i Mate 10 Pro u svoje doba već predstavljao znakovit napredak u odnosu na svoje prethodnike, Mate 20 Pro je u odnosu na njega predstavlja skoro pa novi kvantni skok, kako u dizajnerskom, tako i u tehnološkom smislu.

Zašto je tomu tako, što je to Huawei tako dobro napravio i zašto se autor ovih redaka nakon iscrpnog testiranja odlučio da mu Mate 20 Pro postane novi primarni smartfon, ili kako bi naši kolege iz BBC-a rekli – „daily driver“, saznajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
157.8 x 72.3 x 8.6 mm

Masa
189 grama

Zaslon
6,4″ AMOLED, 1440 x 3120,  538 ppi, HDR10

SoC
Huawei Kirin 980

CPU
2x Cortex-A76 2,6, 2x Cortex-A76 1,9, 2x Cortex-A55 1,8 GHz

RAM
6 GB

Interna memorija
128 GB

Micro SD
Da, NM format

Biometrija
3D IR Face unlock, in-screen čitač otisaka prstiju

Otpornost na vodu
Da, IP68

Brzo/bežično punjenje
40W (70% u 30 min)/15W

OS
Android 9,0 Pie, EMUI 9

Kamera
40 MP f/1.8 27mm + 20 MP f/2.2 16mm + 8 MP f/2.4 telefoto

Prednja kamera
24 MP f/2.0 26mm

Baterija
4200 mAh

Cijena
7.499,00 kuna (uskoro)

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i izrada – fizički manji od ostalih 6,4″ uređaja
Nema 3,5 mm audio utor

Jedan od najboljih zaslona na tržištu
Koristi nestandardne memorijske kartice

Hardver, performanse, brzina otvaraja aplikacija
Selfie kameri nedostaje autofokus

In-screen čitač otisaka prstiju i 3D face unlock
Zakrivljeni zaslon podložan oštećenjima

Natprosječna autonomija
Visoka cijena

Superbrzo punjenje (70% za 30 min)

Dodatno poboljšana najbolja kamera na tržištu

Dizajn, kućište i ergonomija

Već sam naveo da Huawei Mate 20 Pro dizajnom prilično odstupa od svog prethodnika, što je vidljivo već na prvi pogled. Zaobljeni rubovi zaslona daju mu određenu estetsku notu, a ono što ga čini posebnim i prepoznatljivim je simetrični četvrtasti modul kamere na poleđini, koji sadrži tri kamere i bljeskalicu. U moru mobitela koje viđamo svaki dan, promatraču je teško prepoznati kojeg točno koristite, no ukoliko znatiželjnik ugleda ovakav modul kamere, znat će da imate najnoviji i najbolji mobitel na tržištu.

Što? Nije najbolji? OK, čitajte dalje.

S druge strane, zakrivljeni zaslon za posljedicu ima nešto smanjenu ergonomiju, jer je ovakvim uređajem nešto teže rukovati, barem dok se ne priviknete, ali i veću izloženost oštećenjima. Međutim, istu stvar viđamo i kod konkurencije, kao što su npr. Samsung Galaxy Note 9 ili Sony Xperia XZ3, a ne bi bilo čudno da ovaj trend usporo počnu slijediti i drugi proizvođači. Također, Huawei Mate 20 Pro donosi i zub na vrhu zaslona, zbog čega nisam najsretniji, ali sam se na njega relativno brzo privikao, uostalom kao i na OnePlusu 6 i iPhoneu XS Max.

S druge strane, Mate 20 Pro zbog svog zakrivljenog zaslona i praktički nepostojećeg ruba izgleda tanje, odnosno uže od konkurencije približno istih dimenzija. Isto tako je i realno uži od npr. iPhonea XS Max, dok je od Notea 9 manji u svim dimenzijama, no o tome više u izravnim usporedbama. Ukupno gledajući, kućište Mate 20 Pro izgleda i jest manje od mnogih uređaja s istom dijagonalom zaslona. Zbog svega navedenog izgleda pomalo izduženo, ali ga je zato u odnosu na druge lakše koristiti jednom rukom.

Ono što Matu 20 Pro ipak čini posebnim u odnosu na ostale Androide (sa zubom ili bez), je osjetno manji okvir kućišta oko zaslona i na donjem dijelu (brada), zbog čega izgleda kud i kamo elegantnije od npr. modela P20 Pro, za razliku od kojeg nema ni fizičku home tipku. Manja brada vidljiva je i kod izravne usporedbe s okvirom iPhonea XS Max s minornom razlikom.

Zapravo je teško dočarati kako je Huaweiju u konačnici pošlo za rukom napraviti izuzetno lijep, odnosno dizajnerski dobro koncipiran mobitel, zubu usprkos, a najviše zahvaljujući stanjivanju rubnog i donjeg dijela kućišta u odnosu na zaslon. Naravno, dodatnu posebnost dizajnu daje i modul sa simetrično raspoređenim kamerama na poleđini.

Kad smo kod zuba, odnosno usjeka, treba reći da je on ovdje širi nego na modelu Mate 20, jer uz uobičajene komponente kao što su prednja kamera i telefonska slušalica (koja je ujedno i vanjski zvučnik), prostor zauzima i napredna 3D tehnologija mapiranja lica s posebnom IR kamerom, što predstavlja novi stupanj biometrijske sigurnosti u odnosu na prethodnike. S druge strane, zub možete vrlo jednostavno softverski sakriti, odnosno zacrniti dio zaslona oko njega, što recimo nije slučaj kod iPhonea.

Generalno, Mate 20 Pro u ruci leži izvrsno, a staklena površina od koje je izrađena poleđina, klizava je kao i kod konkurencije. Ovdje nema puno mudrosti. Ili ćete biti pojačano oprezni, ili ćete morati koristiti zaštitnu maskicu. Ukoliko kupite model s teksturom na poleđini, klizavost neće biti toliki problem, kao ni ostajanje tragova prstiju. Dodatni benefit kućišta Mate 20 Pro je i njegova masa od 189 grama, jer smo vidjeli da Note 9 ima 201, a iPhone XS Max čak 208 grama.

Sve fizičke tipke nalaze se na desnom boku, što je ra

29/10/2018 10:02 AM