Huawei Mate 20 X 5G – Recenzija - Android

Get it on Google Play

Huawei Mate 20 X 5G – Recenzija - Android

Otprilike paralelno s modelom Mate 20 Pro, Huawei je predstavio još nekoliko inačica Mate 20 modela, među kojima i Mate 20 X koji nikad nije stigao na naše tržište. Pola godine kasnije, došla je njegova blago izmijenjena varijanta, odnosno s dodatkom 5G modema. Sve ostale komponente zadržane su iz običnog X-a, a dosta njih dijeli […]

Otprilike paralelno s modelom Mate 20 Pro, Huawei je predstavio još nekoliko inačica Mate 20 modela, među kojima i Mate 20 X koji nikad nije stigao na naše tržište. Pola godine kasnije, došla je njegova blago izmijenjena varijanta, odnosno s dodatkom 5G modema. Sve ostale komponente zadržane su iz običnog X-a, a dosta njih dijeli i sa Mateom 20 Pro kojeg smo ujedno i proglasili najboljim smartfonom 2018. godine.

Prije par tjedana, u Zagrebu smo uz pomoć A1 Hrvatska testirali 5G mrežu upravo na ovom uređaju i uvjerili smo se sami u blagodati gigabitnih brzina koje one nude, odnosno koje će to na našem tržištu tek ponuditi kroz narednih godinu dana.

Danas kupovati uređaj s podrškom za 5G mrežu možda naizgled nema smisla. Kažem, naizgled, jer isto se tako činilo i Appleu kad je predstavio prvi iPhone bez podrške za 3G.

Moderne smartfone, pogotovo top modele, krajnji kupci mogu koristiti i po nekoliko godina, bez da osjete veću potrebu za nabavkom novog modela. Pod pretpostavkom da kupujete uređaj svake dvije godine uz produljenje ugovora, ulog u smartfon koji ima podršku za 5G mrežu čini se kao donekle i logična opcija, tim više što ćete ga jednog dana lakše prodati ili proslijediti mlađem članu obitelji kako to često biva. Isto tako, ako putujete u npr. Britaniju, Njemačku ili neku drugu zemlju s komercijalnom 5G mrežom, blagodati ove tehnologije možete osjetiti već danas.

Bez obzira trebao li vam 5G ili ne, Huawei Mate 20 X 5G je odličan uređaj, i u neku ruku specifičan zbog ogromnog zaslona koji će sigurno privući određeni dio kupaca. Uz to, donosi identične kamere kao i Mate 20 Pro, Kirin 980 koji pokreće i P30 Pro, ali i 8 GB RAM-a, te 256 GB interne memorije. što je dobra podloga za budućnost. A kakav je mimo pustih specifikacija, saznajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
174,6 x 85,4 x 8,4 mm

Masa
233 grama

Zaslon
7,2″ OLED, 1080 x 2244, 346 ppi, 87,6% odnos

SoC
Huawei Kirin 980

CPU
2x Cortex-A76 2,6, 2x Cortex-A76 1,9, 2x Cortex-A55 1,8 GHz

RAM
8 GB

Interna memorija
256 GB

Micro SD
Da, NM format

Biometrija
Čitač otisaka prstiju

Otpornost na vodu
IP53

Brzo/bežično punjenje
40W (70% u 30 min)/15W

OS
Android 9.0 Pie, EMUI 9.1

Kamera
40 MP f/1.8 27mm + 20 MP f/2.2 16mm + 8 MP f/2.4 telefoto

Prednja kamera
24 MP f/2.0 26mm

Baterija
4200 mAh

Cijena
7499,00 kuna

Ustupio
Huawei

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta izrade
Nema 3,5 mm audio utor

Hardver i performanse
Nestandardna proširiva memorija

Odličan čitač otiska prstiju
Selfie kamera s fiksnim fokusom

Superbrzo punjenje
Velik i nezgrapan za korištenje jednom rukom

Odlična kamera
Nije potpuno vodootposran

Podrška za 5G mreže u oba SIM utora
Relativno visoka cijena

Dizajn, kućište i ergonomija

Već na prvi pogled, jasno vam je da je ovo ogroman uređaj, vjerojatno veći od bilo kojeg drugog smartfona trenutno na tržištu, što i ne čudi jer Huawei je u ovaj uređaj ugradio zaslon koji mjeri nevjerojatnih 7,2” u dijagonali. I kad se prisjetimo da su nekad tableti mjerili 7” te da je ovo definitivno preveliko, valja uzeti u obzir da su nekadašnji 7” tableti ipak bili osjetno veći uređaji. Tajna, naravno, leži u neusporedivo manjim obrubima oko zaslona koji su na Mateu 20 X svedeni na minimum, pa tako zaslon zauzima gotovo 90% prednje površine. Usporedbe radi, Googleov Nexus 7 tablet, imao je 7” zaslon u 2,5 cm višem i 3,5 cm širem kućištu, a sam zaslon zauzimao je manje od 60% površine. Na koncu, ovdje u obzir treba uzeti i faktor promjene omjera stranica koji se dogodio u međuvremenu, budući da novi 18:9 omjer nudi realno manju površinu od 16:9 omjera.

Dizajn je nedvojbeno Huaweijeve Mate serije, pogotovo kad ga pogledate sa stražnje strane. Tri kamere i bljeskalica smještene u kvadrat, postale su lagano sinonim za Huawei Mate, a to su ujedno one iste koje na poleđini skriva i Mate 20 Pro. Uvidom u glavne karakteristike uređaja, mogli ste primijetiti da uređaj teži pozamašnih 233 grama, ali se to zbog njegove veličine ne osjeti koliko biste očekivali.

Naš primjerak došao je u smaragdno zelenoj boji, a koliko smo uspjeli shvatiti, to je ujedno i jedina boja u kojoj ćete ga pronaći. Vizualni dojam je pomalo ostao u sjeni povećih gabarita samog uređaja. Lijepo je zaobljen tako da fino leži u ruci, ali je korištenje jednom rukom praktički nemoguće. Toliko je velik, da sam čak i ja imao ogromnih problema pri dosezanju vrha na kojoj se nalazi traka s obavijestima, pa čak i kad bih želio unijeti adresu u Chrome ili Mape.

Pri vrhu zaslona nalazi se mali “waterdrop” zub unutar kojeg je smještena samo selfie kamera. Nema naprednih 3D skenera za zaključavanje lica kao što je to slučaj kod Mate 20 Pro, ali su istovremeno zadržani stereo zvučnici za koje je P30 Pro ostao zakinut. To bi značilo i da je pri vrhu smještena i klasična slušalica, a ne ona piezoelektrična kao u P30 Pro.

Na dnu kućišta, na lijevoj strani nalazi se glavni zvučnik, što je realno bolji položaj nego na većini smartfona gdje je smješten na desnu stranu, jer ćete ga puno teže prigušiti ukoliko uređaj držite desnom rukom i pritom ga oslanjate na mali prst.

Tu su još USB-C utor i glavni mikrofon, a dok je utor za dvije nano SIM kartice i jednu nano memorijsku smješten na lijevi bok. Tipke su, baš kako i treba, smještene na desni bok uređaja i relativno su na dohvat palca.

18/08/2019 12:12 PM