Huawei P30 Pro – Recenzija - Android

Get it on Google Play

Huawei P30 Pro – Recenzija - Android

Pozicije na globalnoj mobilnoj sceni polako se mijenjaju. Među prvih pet proizvođača smartfona danas su tri kineske kompanije, a najveći od njih – Huawei, još je prošle godine pokazao namjeru da želi zasjesti na prvo mjesto. U ostvarivanju ove želje definitivno će mu pomoći najnoviji top model – Huawei P30 Pro s velikim napretkom na […]

Pozicije na globalnoj mobilnoj sceni polako se mijenjaju. Među prvih pet proizvođača smartfona danas su tri kineske kompanije, a najveći od njih – Huawei, još je prošle godine pokazao namjeru da želi zasjesti na prvo mjesto. U ostvarivanju ove želje definitivno će mu pomoći najnoviji top model – Huawei P30 Pro s velikim napretkom na području kamere, kojom otvoreno želi redefinirati njezin pojam u domeni smartfona.

Još smo prošle godine vidjeli da je Huawei modelom P20 Pro fizičkim povećanjem senzora donio svojevrstan kvantni skok po pitanju kvalitete noćne fotografije, no ove godine s njegovim nasljednikom ide ne jedan, već dva koraka dalje. Osim što je sada senzor kamere dodatno poboljšan još većom osjetljivošću u slabijim uvjetima osvjetljenja, prvi put u jednom telefonu imamo prilike upoznati 5X optičko povećanje, dakle bez gubitka kvalitete.

Naravno, nije sve u kameri, a u prilog tome govori novi veliki OLED zaslon s još boljim prikazom boja. Tu je i poznati nam 7nm Kirin 980 procesor, odlična baterija kapaciteta 4200 mAh s podrškom za superbrzo punjenje, kao i reverzibilno bežično punjenje. Sve je to popraćeno vrhunskim performansama zahvaljujući samom hardveru, ali i izvrsno optimiziranom softveru kojemu malo tko može parirati po pitanju brzine.

U kojoj je mjeri Huaweiju pošlo za rukom redefinirati kameru smartfona, čitajte u nastavku, zajedno s gomilom drugih detalja, ali i naših dojmova, nakon čega možete pogledati i video recenziju. Naš testni primjerak stigao je iz Mobisa, kojem se ovim putem zahvaljujemo na ustupanju.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
158 x 73.4 x 8.4 mm

Masa
192 grama

Zaslon
6,47″ OLED 1080 x 2340 19,9:5 399 ppi, HDR10,

SoC
HiSilicon Kirin 980

CPU
2×2.6 GHz Cortex-A76 & 2×1.92 GHz Cortex-A76 & 4×1.8 GHz Cortex-A55

RAM
6/8 GB

Interna memorija
128/256/512 GB

Micro SD
NM card

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.0, NFC, IR, USB-C

Otporan na vodu
Da, IP68

Brzo/bežično/reverzibilno punjenje
Da, 40W/Da/Da

OS
Android 9.0 Pie, EMUI 9.1

Kamera
40 MP f/1.6 27mm 1/1.7″ PDAF OIS + 20 MP, f/2.2, 16mm, 1/2.7″ PDAF + 8 MP f/3.4 125mm 1/4″ 5x optički zoom OIS PDAF + TOF 3D

Prednja kamera
32 MP/1080p

Baterija
4200 mAh

Cijena
7.124,00 kn

Ustupio
Mobis

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Kamera bez premca na tržištu
Samo jedan vanjski zvučnik

Dizajn i kvaliteta izrade
Nema 3,5 mm audio utor

Vrhunski zaslon
Zakrivljeni zaslon podložniji oštećenjima od ravnog

Brzina sučelja i otvaranja aplikacija
Koristi nestandardne memorijske kartice

Natprosječna autonomija
Prednja kamera nema autofokus

Superbrzo 40W punjenje

Povoljnija cijena od konkurencije

Dizajn, kućište i rukovanje

Huawei P30 Pro donosi uobičajenu konstrukciju dviju staklenih ploha i aluminijskog okvira između njih. Kvaliteta izrade je neupitna. Vidljivo je da se pazilo na svaki detalj, a konstrukcija je čvrsta i u ruci ostavlja dojam prestiža. Naravno, ovaj dojam nije ni bolji ni lošiji od onog kojeg steknete kad rukom primite bilo koji drugi smartfon najvišeg cjenovnog ranga, ali moramo priznati da je P30 pro definitivno bolje dizajniran od svog prethodnika.

Tako smo dobili zaslon (skoro) od ruba do ruba, a umjesto lanjskog zuba mali teardrop zubić, odnosno suzu, koja je po mnogima zapravo najbolje rješenje za smještaj prednje kamere. Definitivno bolje od klasičnog širokog zuba, a nekima (zbog simetrije) i od rupice koja je postala popularna ove godine. S druge strane, smanjivanje zuba rezultiralo je izostankom ugradnje napredne 3D infracrvene kamere i drugog zvučnika, no o tome malo kasnije. Isto tako, zbog skučenog prostora sprijeda, izostala je i lampica za obavijesti, ali je zato u najnovijoj verziji softvera na Always On zaslonu podržan prikaz obavijesti trećih aplikacija.

Sa stražnje strane smjestila se nova četverostruka kamera, i to tri u nizu, s manjim ToF senzorom sa strane. Iako nam je četvrtasti modul na modelu Mate 20 Pro vizualno draži, treba priznati da je i ovaj prilično zgodno dizajnerski riješen, budući da je Huawei očito želio zadržati prepoznatljivost P serije, kako bi se od njega dovoljno razlikovala. Modul kamere je lagano izbočen, dakle uređaj će se prilikom tipkanja na stolu ljuljati, no to je još jedan od razloga za korištenje zaštitne maskice.

Nije izostao ni zakrivljeni zaslon, zahvaljujući kojem je uređaj vizualno atraktivan, no to za sobom povlači i veću izloženost oštećenjima, kao i manju ergonomiju nego u slučaju ravnog. S obzirom na nove potrebe za prostorom, P30 Pro je 3 milimetra dulji od prethodnika, ali zahvaljujući smanjenim rubovima kućišta, donosi neusporedivo veći zaslon, i kao što je već rečeno, manji zub. Zanimljivo je da usprkos novoj tehnologiji kamere debljina uređaja nije puno narasla, tako da i dalje iznosi prihvatljivih 8,4 milimetra. Uređaj je dobio i na masi, tako da ona sada iznosi 194 grama, što i nije strašno s obzirom da mnogi modeli sličnih dimenzija važu preko 200 grama.

02/04/2019 03:53 PM