Huawei P30 Pro službeno - 4 kamere, 5X optičko povećanje, 40W brzo punjenje… [Prvi dojmovi] - Android

Get it on Google Play

Huawei P30 Pro službeno - 4 kamere, 5X optičko povećanje, 40W brzo punjenje… [Prvi dojmovi] - Android

Huawei P30 i P30 Pro danas su napokon ugledali svjetlo dana, a mi smo ih već uspjeli isprobati i poigrati se njima, stoga nakon upoznavanja, slijede dojmovi i video osvrt. Kao što se iz glasina i teasera moglo naslutiti, novi Huaweijevi top modeli ponovno se fokusiraju na fotografiju, čije rezultate sada podižu za još jednu […]

Huawei P30 i P30 Pro danas su napokon ugledali svjetlo dana, a mi smo ih već uspjeli isprobati i poigrati se njima, stoga nakon upoznavanja, slijede dojmovi i video osvrt.

Kao što se iz glasina i teasera moglo naslutiti, novi Huaweijevi top modeli ponovno se fokusiraju na fotografiju, čije rezultate sada podižu za još jednu stepenicu. Nakon što je lanjski P20 Pro trima kamerama i drastičnim povećanjem senzora učinio svojevrsni kvantni skok kad je u pitanju fotografija u slabijim svjetlosnim uvjetima, njegov nasljednik ljestvicu sada postavlja još više.

Tako Huawei P30 Pro na poleđini donosi čak četiri kamere, a svaka od njih ima točno određenu svrhu, no o tome malo kasnije. Sljedeći korak u kompletiranju kamere smartfona predstavlja novi senzor, dodatno poboljšanje snimanja videa te najzanimljiviji dio priče – 5X optičko povećanje.

I dok ostali proizvođači na svojim top modelima još uvijek nude maksimalno 2X zoom, Huawei je lani u svojim modelima predstavio 3X, s mogućnošću podizanja na 5x hibridno, tj. kombiniranjem optičkog i digitalnog. Sada, godinu dana kasnije, kamera modela P30 Pro povećala 5X isključivo putem optike, a hibridno zumiranje se penje na 10X.

S obzirom da zakoni fizike ništa slično ne dozvoljavaju u tradicionalno koncipiranoj kameri smartfona, Huawei P30 Pro ovo postiže zahvaljujući periskopski poslaganim lećama unutar kućišta. Velik dio posla oko kamere odrađen je u suradnji s Leicom, koja svojim potpisom cijeloj priči daje dodatnu težinu.

No, krenimo od početka. U startu treba reći da Huawei P30 Pro donosi novi senzor koji sada nosi komercijalni naziv SuperSpectrum. Umjesto standardne RGB (Red-Green-Blue) sheme, novi senzor donosi RYB (Red-Yellow-Blue) raspored piksela, koji imaju zadaću zabilježiti više detalja, što ostvaruje u uskoj suradnji s potpuno novim algoritmom.

Ovaj senzor je osnovni i raspolaže rezolucijom od 40 megapiksela. Dolazi s 27 mm širokokutnom lećom, f/1.6 otvorom blende i optičkom stabilizacijom. Ovdje napomenimo da je optička stabilizacija potpomognuta softverskom te AI komponentom.

Druga kamera je ultra-širokokutna. Donosi senzor od 20 megapiksela i 16 mm leću koju smo već upoznali na modelu Mate 20 Pro. Pogodna je za snimanje interijera i općenito uskih prostora, a ovoga puta dolazi s još boljim softverskim ispravljanjem distorzija.

Treća kamera sadrži senzor od 8 megapiksela, ali donosi definitivno najinteresantniju inovaciju u industriji smartfona danas. Zahvaljujući periskopu, ova kamera može sadržavati više leća, tako da njihovom kombinacijom postiže 5X optičko povećanje, odnosno ekvivalent 120 mm objektivu.

Dakle ova kamera povećava, odnosno približava objekte za pet puta, ali bez bilo kakvog gubitka kvalitete fotografije. Također, kombinaciji sa softverom, kamera postiže se tzv. hibridno povećanje koje ide do 10X. Ovdje svakako treba dodati da je i ova kamera optički stabilizirana, što će uvelike olakšati snimanje udaljenih motiva.

Četvrta kamera na ovom uređaju je ToF senzor, koji omogućuje bolje mjerenje dubine polja i detekciju 3D objekata. I ovaj senzor je u međuvremenu napredovao, pa P30 Pro zahvaljujući njemu može postići tzv. multilevel bokeh efekt, što znači da predmeti koji se nalaze dalje od kamere mogu imati veći stupanj zamućenosti od onih koji su bliže. Na raspolaganju je i novi Macro način snimanja za povećanje sićušnih detalja, koji radi na samo 2,5 cm udaljenosti od objekta.

Također, TOF senzor u kombinaciji s procesorom omogućuje precizno mjerenje dimenzija 3D objekata u stvarnom vremenu.

Pored svih nabrojanih hardverskih poboljšanja, kamera Huaweija P30 Pro donosi i poboljšani softver, te apsolutni rekord u postizanju ISO vrijednosti od čak 409600. Na softverskom planu dodatno je poboljšano noćno snimanje, tj. tzv. Night mode, koji sada postiže još bolje rezultate od onih na modelu Mate 20 Pro. Kruna softverskih novosti je AI HDR+ funkcionalnost, koja zahvaljujući neuralnom čipu i umjetnoj inteligenciji osigurava uredno okidanje bez obzira ako se motiv nalazi pored izvora svjetla, što će dodatno poboljšati okidanje portreta. Tu su još i novi efekti kao pto je npr. Night Silk Water, koji u određene motive donosi zanimljiv efekt „svilene“ vode.

Prednja kamera je tako peta po redu, a donosi čak 32 MP senzor i f/2.0 otvor blende. Istu takvu sadrži „obični“ P30 model, no na poleđini donosi nešto drukčiju postavu. Njegov trostruki modul donosi 40 MP kameru, 16 MP ultra-širokokutnu i 8 MP telefoto kameru koja u njegovom slučaju raspolaže 3X optičkim povećanjem.

Pogonski stroj Huaweija P30 Pro je 7-nanometarski Kirin 980 procesor u kombinaciji s 8 GB RAM-a, dok model P30 raspolaže sa 6 GB. Kad je interna memorija u pitanju, P30 dolazi samo u 128 GB varijanti, a P30 Pro 128, 256 i 512 GB. Oba modela sadrže i utor za nano memorijske kartice (NM card).

Huawei P30 Pro donosi i podršku za Dolby Atmos i Sound On. OLED Zaslon se u dijagonali rastegnuo na 6,47 inča s rezolucijom 2340 x 1080 točaka i sadrži in-screen čitač otisaka prstiju. U Huaweiju napominju da je ova rezolucija optimalna za uređaje ovakvog tipa i veličine zaslona, u smislu pružanja dovoljne gustoće točaka i razumne potrošnje energije. P30, s druge strane, raspolaže sa 6,1-inčnim OLED zaslonom, ali iste rezolucije kao veći mu brat.

Na vrhu zaslona je vidljiv mali “waterdrop” zub u kojem je smještena prednja kamera. Ova koncepcija je, prema mnogima, trenutno najbolje rješenje jer realno nudi najviše prostora za ikonice, indikatore i obavijesti.

Što se softvera tiče, oba uređaja temeljena su na Androidu 9.0 Pie, s EMUI nadogradnjom sučelja koja je integrirana u kernel Androida, što jamči fluidnije sučelje i osjetno brže otvaranje aplikacija.

Kao jednu od vrijednih novosti, Huawei navodi i brzu migraciju sa starog uređaja na novi – Huawei Move, putem kojeg u samo tri koraka možete prebaciti podatke i sadržaj.

Kad je u pitanju otpornost na vodu, P30 Pro dolazi s IP68 certifikatom, što znači da će na dubini od 1,5 metra može izdržati 30 minuta, dok je P30 certificiran kao IP53, dakle otporan je na prskanje.

Huawei P30 dolazi s baterijom kapaciteta 3650 mAh i 40W brzim punjenje, a P30 Pro 4200 mAh i isto tako 40W brzim punjenjem koje će bateriju za 30 minuta napuniti na više od 70% kapaciteta. Pored toga, Pro model donosi još i 15W bežično punjenje, ali i reverzibilno bežično punjenje.

Novi Huawei P30 Pro u prodaju kreće sutra, a na našem tržištu je dostupan u Breathing Crystal bijeloj, Aurora plavozelenoj i crnoj boji kućišta. Cijena 8/256 modela Huaweija P30 Pro u slobodnoj prodaji iznosi 7.499,00 kuna, a P30 5.499,00 kuna.

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija snimljenih Huaweijem P30 Pro i video osvrt:

5X optičko povećanje:

Bokeh/portret

Zatvoreni prostor:

Iz

26/03/2019 01:29 PM