Huawei Watch GT – Recenzija - Android

Get it on Google Play

Huawei Watch GT – Recenzija - Android

Pametni satovi, odnosno zasloni uvaljeni u kućište sata imaju tri velika problema koja ih dovode u nezgodnu poziciju na tržištu digitalnih uređaja. Prvi problem je elegantan dizajn, drugi kompetentan softver a treći, možda i najveći, (kratko) trajanje baterije. Većina proizvođača pametnih satova i fitness trackera se pokušala suočiti s ovim problemom ali su svi više-manje […]

Pametni satovi, odnosno zasloni uvaljeni u kućište sata imaju tri velika problema koja ih dovode u nezgodnu poziciju na tržištu digitalnih uređaja. Prvi problem je elegantan dizajn, drugi kompetentan softver a treći, možda i najveći, (kratko) trajanje baterije. Većina proizvođača pametnih satova i fitness trackera se pokušala suočiti s ovim problemom ali su svi više-manje uspjeli riješiti najčešće dva od tri problema.

Neki su mu doskočili kreirajući hibride, dok su drugi (oni poznatiji) spojili do sada nespojive kategorije kako bi došli do rješenja problema. Huawei je jedan od onih koji je spajanjem nespojivog više ili manje uspješno riješio sva tri problema, što je za posljedicu imalo nastanak Huawei Watch GT sata. U stvari, kreirao je fitness tracker u tijelu sata i postigao natprosječnu autonomiju, vrhunski izgled i visoku sposobnost softvera. Sa satom sam proveo mjesec dana i u tom periodu ga napunio dva puta. Iako me oduševio mogućnostima, ipak nije sve bilo idealno.

Ova recenzija dolazi nakon dva mjeseca korištenja.

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Izvrstan dizajn i kvaliteta izrade
Zaslon nije zaštićen Gorilla staklom

Iznimno dugo trajanje baterije
Neuglađene animacije

Precizni senzori
Kapi tekućine aktiviraju znaju aktivirati zaslon

Automatsko podešavanje svjetline zaslona
Preintenzivna vibracija

Specifikacije

Dimenzije: 46.5×46.5×10.6 mm

Masa: 46 g

Boje: Crna Stainless Steel

Zaslon: 1.39“AMOLED, 454×454 HD

Vodootpornost: 5 ATM

Povezivost: BT4.2, BLE

Senzori: Akcelerometar, žiroskop, magnetometar, barometar, optički senzor otkucaja srca, senzor ambijentalnog osvjetljenja, GPS (GPS, GLONASS, GALILEO)

Baterija: 420 mAh

Punjač: Magnetsko postolje

Pakiranje

Osim sata, prodajno pakiranje donosi punjač, USB-c/USB kabel i upute. Za punjenje uređaja će vam trebati zidni adapter vašeg mobilnog uređaja. Izostavljanje zidnog adaptera neće naići na odobravanje, ali zato imajte na umu da je Huawei ovim potezom učinio okoliš malo zdravijim.

Pogledajte video raspakiranja Watch GT sata u nastavku.

Već dulje tražim pametni sat koji bi zadovoljio moja tri zahtjeva: dugo trajanje baterije, lijep dizajn i kvalitetan fitness tracking. Zbog prirode posla volim svoj mobitel držati u DND načinu rada pa mi je bilo potrebno nabaviti nekakav uređaj koji će me obavijestiti o dolaznim pozivima i pokazati mi osnovne informacije o pozivatelju.

Xiaomi Mi Band 2 i 3 su bili najbolji odabir s obzirom na cijenu i raznolikost praćenih parametara, no nisu bili sat. Imao sam kratkotrajni izlet u Android Wear ali sam se brzo vratio na Bandove. Nokia Steel HR je bio idealan, no imao je problema s povezivanjem s mobitelom preko bluetootha. Kad je Huawei predstavio Watch GT, sve želje su mi se ostvarile. Uređaj izgleda lijepo unatoč velikom 46 mm kućištu, baterija mu traje preko 10 dana, a ima i prilično sposoban softver.

Zaslon

Huawei je za svoj Watch GT koristio 1,39 inčni AMOLED zaslon visoke rezolucije. broj piksela od 452×452 točaka, što je prilično visoka rezolucija i znatno povećava dojam pravog sata ako vam je zaslon konstantno uključen. Pohvalno je što se pozadinsko osvjetljenje automatski prilagođava osvjetljenju prostorije pa se ne morate brinuti da na vanjskom svjetlu nećete vidjeti koliko je sati ili koliko ste koraka napravili.

Lica sata je moguće mijenjati i imate ih 14, odnosno onoliko koliko ih je Huawei izradio. Na žalost, nije moguće dodavati nova lica jer Huawei ne dopušta njihovu izradu od treće strane.  Međutim, predstavljanjem sportske i klasične verzije na Watch GT će sredinom travnja stići još nekoliko novih lica sata .

Jedna od možda većih mana je činjenica da zaslon nije zaštićen tvrđim zaštitnim slojem, što će biti problematično jednom kada se riješimo dugih rukava i sat postane izložen udarcima u svakojake predmete. Za sada nisam pokupio nikakva oštećenja, iako je bilo udaraca u krunu i sam zaslon.

Kućište

Kućište Watch GT-a je izrađeno od tri vrste materijala: plastike na donjem dijelu, nehrđajućeg čelika u sredini i keramičke krune. Sa svojih 46 grama (65 s remenom) nije pretjerano težak i nećete uočiti razliku kod nošenja. Čak je lakši od mojeg vjernog Promastera.  Na keramičkoj kruni su ugravirane minute, što mu daje privlačan i tradicionalan izgled. Zahvaljujući obilježenoj kruni, Watch GT me najviše podsjeća na Casio Edifice seriju satova koji djeluju dosta robusno.

Metalno kućište je dizajnirano klasično, s kružnom linijom koja prati oblik zaslona, te bočnim linijama koje su ravne i elegantno završavaju u hvatove za remen. Desni bočni dio je perforiran s dva kontrolna gumba lijepo definiranog hoda. Gumbi su dovoljno izdignuti pa ih nećete osjećati kada dlan podignete prema gore. Gornji dopušta ulazak u izbornik s predinstaliranim aplikacijama, a donji direktan ulazak u onaj sa sportskim aktivnstima.

Donji dio kućišta koji će se naslanjati na ruku je izrađen od kvalitetne čvrste plastike. Prijelaz s metala na plastiku nije baš fin, ali kako je smješten nisko uz ruku taj prijelaz je gotovo neprimjetan. Njezin centralni dio je lagano izdignut jer su tu optički senzori za mjerenje otkucaja srca te dva konektora koja se magnetski spajaju na kružni punjač. Nisam siguran na kojem principu senzor radi, no dva su izvora zelenog svjetla i dva senzora koji prate promjene u krvotoku. Sat je prilikom mjerenja potrebno čvršće privezati, no otkucaje srca će pratiti i kada nije toliko čvrsto vezan, zahvaljujući uzdignuću plastičnog kućišta, koje je za metalno privezano s četiri vijka, a na njegovom donjem djelu ispod remena je i perforacija za barometar.

Remeni sata su 22 milimetarski, izrađeni od kvalitetnog silikona i jako ugodni za nošenje. Za sada se ruka ispod njega ne znoji pretjerao, premda će se i to povećati kad krenu toplija vremena. Sa sata se skidaju jednostavno zahvaljujući mehanizmu s oprugama koje sve drže čvrsto. Iznenadilo me to što držač ostatka remena ima malenu kopču što sprječava iritantno ispadanje tog dijela.

Funkcionalnost

Huawei je odbacio Wear OS koji unatoč mnogim prednostima ima problem s trajanjem baterije, pa je njegov Lite OS ispao puno bolji odabir. Premda na prvi pogled ne izgleda kao sposoban software ili limitiran smartphone softver, sadrži priličan broj opcija.

Zahvaljujući dugotrajnoj bateriji, o kojoj ću više u zasebnom dijelu, ovaj sat ima funkcionalnost bilo kojeg drugog sata. Međutim, osim što vam može na svojih 14 predinstaliranih naličja pokazivati vrijeme, funkcionalnost ovog sata je velika. Huawei Watch GT osim vremena mjeri korake, s tim da može automatski prepoznati aktivnosti poput vožnje biciklom, plivanja, igranja tenisa, penjanja itd.

Nadalje, sat vam može dati očitanje otkucaja srca i ponuditi vam kontinuirano praćenje. Šteta je što nije omogućeno namještanje intervala praćenja otkucaja srca, što bi možda dodatno produljilo trajanje baterije. Sat prati i vaše kretnje, te vam signalizira da se podignete nakon sat vremena sjedenja i prošetate malo.

Watch GT također prati san, i to poprilično precizno. Ono što me se dojmilo je da napokon jedan uređaj prati i popodnevni san, ukoliko imate vremena za njega. San tijekom noći razlaže u faze dubokog, plitkog i REM sna što je dobro objašnjeno u aplikaciji, dok na satu samo možete vidjeti duljinu posljednjeg sna te jeste ili eventualno „ubili oko“. Podatci o kvaliteti spavanja su dodatno objašnjeni u aplikaciji. Svakom segmentnu sna se dodjeljuju bodovi, a normativi su potkrijepljeni znanstvenim dokazima i radovima. Štoviše, Huawei je pojedinačno naveo radove na koje se poziva, čime je zaslužio palac gore.

Sat ima ugrađen i barometar preko kojeg mjeri nadmorsku visinu. Te dvije radnje rade prilično brzo i precizno, a na satu se promjena visine prikazuje u 2D grafu u realnom vremenu, što je zahvalno za planinare.

Još nešto zahvalno za njih je i digitalni kompas. Međutim, rad mu može poremetiti i slabiji magnetizam, ali ako ste dovoljno udaljeni od mobitela ili lonaca, sjever je uvijek tamo gdje bi trebao biti. Takođet, sat podržava i praćenje lokacije putem ugrađenog GPS modula koji pak može pratiti tri vrste satelita (Glonas, Galileo i GPS). Početno određivanje lokacije

11/04/2019 09:39 AM