Huawei ima spreman vlastiti operativni sustav u slučaju eskalacije sukoba sa SAD, no je li mu uopće potreban - Android

Get it on Google Play

Huawei ima spreman vlastiti operativni sustav u slučaju eskalacije sukoba sa SAD, no je li mu uopće potreban - Android

Huawei je danas objavio kako ima plan B u slučaju da sukob s američkim vlastima eskalira, tj. da mu bude zabranjen pristup američkim proizvodima. Vodstvo kompanije ovdje konkretno misli na operativne sustave Android i Windows, ali istovremeno napominje da ih i dalje podržava, te da ih se neće odreći ukoliko ne bude prisiljeno. Huawei je […]

Huawei je danas objavio kako ima plan B u slučaju da sukob s američkim vlastima eskalira, tj. da mu bude zabranjen pristup američkim proizvodima. Vodstvo kompanije ovdje konkretno misli na operativne sustave Android i Windows, ali istovremeno napominje da ih i dalje podržava, te da ih se neće odreći ukoliko ne bude prisiljeno.

Huawei je vlastite operativne sustave počeo razvijati još 2012. godine, kad je američka administracija prvi put ušla u sukob s kineskom kompanijom ZTE, što je očito doživio kao svojevrsno upozorenje. Koliko je u razvoju vlastitih operativnih sustava od tada napredovao, u ovom trenutku nije poznato.

Nadamo se da aktualni trgovinski rat ipak neće eskalirati do te mjere, no ukoliko se to uistinu dogodi, koje su uopće Huaweijeve opcije? Možemo pretpostaviti da su Windowsi manji problem, jer udio isporuka Huaweijevih računala nije toliko velik kao kad su posrijedi smartfoni.

Huawei bi u slučaju zabrane korištenja Androida sasvim sigurno finalizirao vlastiti operativni sustav kojeg razvija već sedam godina, a za pretpostaviti je da bi on bio kompatibilan s Androidom, tj. da bi se Android aplikacije na njemu mogle normalno izvoditi.

Huawei u konačnici čak ni ne treba izbaciti Android, budući da je isti otvorenog koda, dakle dostupan svima. Čak ni američki vrhovni sud ne može zabraniti njegovu distribuciju u svijetu, te korištenje od strane bilo koga.

Uostalom, svi kineski proizvođači na smartfonima za kinesko tržište odavno besplatno koriste Android, ali bez Googleovih certifikata koji se posebno plaćaju. Ovdje se sad dotičemo i paradoksalne situacije u kojoj je Googleu u Kini zabranjen rad, ali se Android koristi bez problema.

Naravno, kineski proizvođači koriste otvorenu, odnosno javno dostupnu verziju Androida, ali bez Googleovih servisa (Gmail, Gmaps, Hangouts, Chrome itd.), što kineskim vlastima ne predstavlja problem. Upravo korištenje Googleovih aplikacija zahtijeva certificiranje, a to je onaj dio kojeg bi američka administracija eventualno mogla ograničiti, iako je pitanje kako bi sve skupa na kraju završilo, jer bi na takvu odluku reagirao i sam Google. Ne iz ljubavi prema Huaweiju, već zbog vlastitog interesa, budući da bi u tom slučaju ostao bez ogromnog dijela tržišnog kolača, tj. otprilike 200 milijuna instalacija godišnje.

Navedena brojka se odnosi na prošlu godinu, dok bi ove mogla biti još veća, jer je iz statističkih podataka vidljivo da broj Huaweijevih isporuka u svijetu raste dvocifrenom stopom, a u zadnja dva kvartala čak i bez američkog tržišta. Vrlo je izvjesno da će Huawei u dogledno vrijeme preteći Samsung i postati najveći proizvođač smartfona (po broju isporučenih primjeraka) u svijetu, a njegovo odsijecanje od Android eko-sustava bi za posljedicu imalo veliku štetu upravo za Google.

Ako bi stvari zaista krenule ovim smjerom, sasvim je sigurno da bi se i Google pobunio protiv takve sumanute odluke američkih vlasti, a cijela situacija bi vjerojatno imala i lančanu posljedicu na mnoge druge proizvođače, ali i ostale kompanije u ovoj industriji.

Sukladno tome, smatramo da je ovakav scenarij zapravo nemoguć. Američkim vlastima nikako nije u interesu naštetiti vlastitim kompanijama, ali ništa nije isključeno. U ovom trenutku zapravo ni ne znamo kojim su sve metodama kadri pribjeći kako bi zauzeli bolje pregovaračke pozicije.

I na kraju, američke vlasti zapravo ni nemaju problem s Huaweijevim uređajima. Nisu zabranili njihovu prodaju, niti to mogu tako lako odraditi, već su zabranu kupovine uveli državnim službenicima, pod izlikom da ih kineska vlada na taj način može špijunirati. Ovo je zapravo samo lajanje na mjesec, jer je potpunu kontrolu nad korištenjem uređaja nemoguće provesti. Isto tako su izvršili pritisak na operatere, koji su otkazali suradnju s Huaweijem na polju prodaje uređaja u svojim pretplatničkim paketima, zbog čega je ovaj na kraju i odustao od američkog tržišta, barem dok se situacija ne smiri.

Ono što američku administraciju mori su Huaweijeve 5G mreže, čiju su gradnju na njihovom tlu doslovno dekretom zabranili, no s obzirom da je ova kompanija zbog takve odluke nedavno tužila vladu, treba pričekati i vidjeti rasplet. Naime, zabrana je uvedena na prilično neuobičajen način, pri čemu su zaobiđene pravosudne institucije. Razlog ovakvim metodama definitivno leži u nedostatku dokaza, budući da su do sada izrečene samo optužbe na temelju indicija. Da je zabrana gradnje 5G mreža išla preko suda, vjerojatno bi bila odbačena zbog nedostatka dokaza, pa Huawei upravo u tome vidi svoju šansu.

Zbog svega navedenog smatramo da će se Huaweijevi uređaji još dugo vrtjeti Android i da nikakve zamjene za drugi operativni sustav u dogledno vrijeme neće biti.

15/03/2019 07:40 PM