Huaweijev Plan B i očita potreba razbijanja duopola Googlea i Applea - Android

Get it on Google Play

Huaweijev Plan B i očita potreba razbijanja duopola Googlea i Applea - Android

Zadnjih nekoliko dana jedni su od najturbulentnijih u povijesti telekomunikacija i industrije pametnih telefona. Trgovinski rat između SAD i Kine, kojeg je započeo američki predsjednik Donald Trump, već neko vrijeme je vidljiv na mnogim poljima, no jučerašnja objava Googlea o prekidu pružanja podrške Huaweiju za Android, na kojem se njegovi uređaji inače temelje, uzburkala je […]

Zadnjih nekoliko dana jedni su od najturbulentnijih u povijesti telekomunikacija i industrije pametnih telefona. Trgovinski rat između SAD i Kine, kojeg je započeo američki predsjednik Donald Trump, već neko vrijeme je vidljiv na mnogim poljima, no jučerašnja objava Googlea o prekidu pružanja podrške Huaweiju za Android, na kojem se njegovi uređaji inače temelje, uzburkala je duhove i privukla veliku pažnju javnosti.

Da je američka administracija odlučna u svojim nakanama da ovoj kompaniji i njezinom strelovitom razvoju stane na put, pritom ne birajući sredstva, jasno je i samom Huaweiju, a ovakav razvoj događaja samo je bio pitanje vremena. Upravo zato se Huawei već neko vrijeme priprema za ovakav scenarij, što je vodstvo kompanije i najavilo prije otprilike dva mjeseca.

Tada smo doznali da Huawei radi na svojevrsnoj alternativi Androidu kako u budućnosti ne bi ovisio o Googleu, odnosno o američkim kompanijama općenito. Danas su tako novi detalji isplivali na površinu, a na Twitteru ih je iznio Global Times, kineski medij na engleskom jeziku. Oni navode da Huawei razvija vlastiti operativni sustav pod kodnim imenom „HongMeng OS“, koji bi u određeno vrijeme trebao zamijeniti Googleov Android.