Noa N20 – Recenzija - Android

Get it on Google Play

Noa N20 – Recenzija - Android

Danas se ispred nas nalazi Noa N20, jedan od novih modela smartfona hrvatskog NOA branda, kojeg smo prije nekoliko dana upoznali na MWC-u u Barceloni. Radi se o uređaju srednje-nižeg cjenovnog razreda i za današnje pojmove kompaktnih dimenzija, budući da dolazi s 5,85-inčnim zaslonom. Noa N20 već se na prvi pogled ističe svojim dizajnom, a […]

Danas se ispred nas nalazi Noa N20, jedan od novih modela smartfona hrvatskog NOA branda, kojeg smo prije nekoliko dana upoznali na MWC-u u Barceloni. Radi se o uređaju srednje-nižeg cjenovnog razreda i za današnje pojmove kompaktnih dimenzija, budući da dolazi s 5,85-inčnim zaslonom.

Noa N20 već se na prvi pogled ističe svojim dizajnom, a neće razočarati ni sadržajem ispod haube, budući da su startu nudi 4 GB RAM-a, 64 GB spremišnog prostora i dvostruku kameru na poleđini. Tu je i precizni čitač otisaka prstiju, kao i tradicionalna podrška za dvije SIM kartice.

Što sve Noa N20 ima za pokazati i kako nas se dojmio prilikom desetodnevnog korištenja, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
147.89*72.53*7.95 mm

Masa
173 grama

Zaslon
5.84″ FHD+ 2280*1080px

SoC
MT6763

CPU
Osmerojezgreni

RAM
4 GB

Interna memorija
64 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, FM Radio

Otpornost na vodu
Ne

Brzo/Bežično punjenje
Da/Ne

OS
Android 8.1 Oreo

Kamera
13+5 MP, 1080p

Prednja kamera
8 MP

Baterija
3000 mAh

Cijena
1599,00 kuna

Ustupio
Noa

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta izrade
Nešto lošije noćne fotografije

4 GB RAM-a
Starija verzija Androida

DTS zvuk

Natprosječna autonomija

Brzo i fluidno sučelje

No matter what” jamstvo

Brzo punjenje

Dizajn, kućište i ergonomija

Ergonomija, odnosno lakoća rukovanja jedna je od istaknutih prednosti ovog modela. U vrijeme kad su tržište preplavili uređaji s dijagonalama zaslona od 6,5 inča, 5,84 u Noi N20 definitivno možemo smatrati kompaktnim. Uređajem se jednostavno rukuje jednom rukom, a da pritom ne treba prakticirati ručnu gimnastiku.

Noa N20 je usprkos zubu na vrhu zaslona dobro dizajniran uređaj. Čini se da su dizajneri ovdje zapravo iskoristili zub i prikazali ga kao detalj koji se uklapa u ostatak kućišta više nego na bilo kojem drugom uređaju za zubom. Ovome možda pridonosi podeblji rub oko cijelog uređaja i ne baš mala brada na dnu, koji prividno umanjuju stršenje samog zuba. Naravno, rub je vidljiv jer zaslon nije zakrivljen, a to je i svojevrsna ergonomska prednost.

Osnova kućišta je metalni okvir, pa tako sa stražnje strane imamo još jednu staklenu površinu, što je svakako atraktivno, ali će trebati pripaziti na oštećenja. Nedostatak stakla, posebice crnog, u kakvoj boji je stigao i naš testni primjerak, je i privlačenje tragova prstiju, pa tako ono nakon kratkog korištenja više neće biti tako atraktivno kao kad ste uređaj izvadili iz kutije. Ipak, staklo dolazi s posebnom teksturom koja se na svjetlu presijava, a efekt prelijevanja je vidljiv i na crnoj boji, čak i kad se uređaj nalazi u silikonskoj maskici, koja se inače nalazi u prodajnom pakiranju, što je svakako za pohvalu.

Stoga toplo preporučamo da ju maksimalno iskoristite, jer ćete tako osjetno smanjiti vjerojatnost da će se uređaj razbiti, a oni tragovi prstiju na poleđini više neće biti vidljivi, odnosno neće ni nastati. Ovome pridodajmo da prodajno pakiranje sadrži i temperirano staklo, koje itekako možete iskoristiti za zaštitu zaslona.

Na poleđini se nalazi dvostruka kamera, čiji je modul, naravno, inspiriran onim na iPhoneu. S obzirom da pomalo strši iz ravnine kućišta, uređaj će se na stolu lagano ljuljati, ali ne trebate brinuti za tipkanje po tipkovnici, jer se ljuljanje na donjem dijelu kućišta ne osjeti.

S obzirom na ukupne dimenzije, uređaj odlično leži u ruci, čemu pridonosi i mala masa od svega 173 grama, tako da Noa N20 neće predstavljati teret ni u džepu tanke košulje.

Na uobičajenom mjestu se nalazi i tradicionalni kapacitivni čitač otisaka prstiju, brz i precizan, odnosno onakav na kakvog smo navikli i kod skupljih uređaja. Na desnom boku se nalaze fizičke tipke (za uključivanje i podešavanje glasnoće), a na lijevom ladica za SIM utore, odnosno onaj za memorijsku karticu. Gornji rub je potpuno prazan, a na dnu nalazimo vanjski zvučnik, USB-C te 3.5 mm audio utor.

Zaslon

Kao što je iz specifikacija vidljivo, Noa N20 dolazi s 5,84-inčnim zaslonom izrađenim u IPS LCD tehnologiji, a rezolucija iznosi 2280 x 1080 točaka, što zaslonu daje sada već uobičajeni 19,5:9 omjer stranica. Prikaz boja je prirodan, a oštrina i kontrast su na visokoj razini, kao i čitljivost na suncu, s obzirom da je pozadinsko osvjetljenje dovoljno jako.

Zbog svih navedenih detalja ukupan dojam kod prikaza je odličan, i nitko na njega ne bi trebao imati prigovora.

Hardver i performanse

Noa N20 je pokretan MediaTekovim MT6763 procesorom s osam jezgri. Radi se o čipsetu inače namijenjenom nižem cjenovnom razredu, tako da bijesne performanse kod igranja grafički zahtijevanih igara ne treba očekivati. Međutim, procesor ih je u stanju čak i njih bez problema pokrenuti, dok će se s onim malo manje zahtjevnim nositi bez problema. U tome mu, naravno, pomaže izdašnih 4 GB RAM-a, dok će se za pohranu pobrinuti 64 GB interne memorije uz mogućnost nadogradnje memorijskim karticama.

Nikakva zastajkivanja u radu nismo primijetili, za što je zaslužan i sada već prilično ispeglan i brz softv

08/03/2019 02:41 PM