Nokia 6 (2018) – Recenzija - Android

Get it on Google Play

Nokia 6 (2018) – Recenzija - Android

Nakon što je s prošlogodišnjom Nokijom 6, HMD, nositelj licence za proizvodnju Nokia mobilnih uređaja, ponovno vratio Nokiju na tržište, ove godine je predstavio nasljednika svojeg, kako HMD kaže, najpopularnijeg uređaja, Nokije 6, kojeg je nazvao – Nokia 6.1 ili nova Nokia 6 (2018). Nokia 6.1 doživjela je istinsku nadogradnju skoro u svakom segmentu u usporedbi […]

Nakon što je s prošlogodišnjom Nokijom 6, HMD, nositelj licence za proizvodnju Nokia mobilnih uređaja, ponovno vratio Nokiju na tržište, ove godine je predstavio nasljednika svojeg, kako HMD kaže, najpopularnijeg uređaja, Nokije 6, kojeg je nazvao – Nokia 6.1 ili nova Nokia 6 (2018).

Nokia 6.1 doživjela je istinsku nadogradnju skoro u svakom segmentu u usporedbi s prethodnikom, pa tako dolazi sa jačim procesorom, kompaktnijim dizajnom, boljom kamerom te je dio Android One programa. Koliko je nova „šestica“ bolja od stare, kao i ostale posebnosti uređaja, možete saznati u nastavku teksta.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
148,8 x 75,8 x 8,15mm

Masa
172 grama

Zaslon
5,5″ IPS LCD, 1920 x 1080, 403 ppi, 73,2% površine

SoC
Qualcomm Snapdragon 630

CPU
8x 2,2GHz Cortex-A53

RAM
3 GB

Interna memorija
32 GB

Micro SD
Da, hibridni

Povezivanje
WiFi a/b/g/n, A-GPS, Bluetooth 5.0, NFC, USB-C (2.0)

Otpornost na vodu
Ne

Bežično punjenje
Ne

OS
Android 8.1 Oreo

Kamera
16MP f/2.0, 4K, 1.0µm, PDAF, Zeiss optika

Prednja kamera
8MP f/2.0, 1080p

Baterija
3000 mAh

Cijena
2299,00 kuna

Ustupio
HMD Global

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i izrada
Prosječna kvaliteta fotografija

Performanse
Lošiji zvučnici u odnosu na prošlu generaciju

Napredna aplikacija za kameru, OZO Audio
Kamera ne zaključava fokus

Android One

Dizajn i kućište

Segment u kojem je prošlogodišnja „šestica“ oduševila bila je kvaliteta izrade, koja je nadilazila cjenovnu kategoriju uređaja i, po pitanju kvalitete izrade, u korijenu sasjekla misao da je nova Nokia samo još jedan Kinez. Nokia 6.1 svoj dizajn nastavlja na dizajn prethodnika, smanjujući dimenzije uređaja i uvodeći akcentne boje. I dalje je riječ o jednodijelnom aluminijskom (serija 6000) kućištu u čiji je proces izrade ubačen dodatan anodizirajući (eloksiranje) proces koji dodaje već spomenute akcentne boje na bridovima, oko kamere i senzora otiska prsta, što estetiku uređaja diže na jednu višu razinu.

Uređaj je dimenzija 148.8 x 75.8 x 8.15mm, što je 6mm kraće od stare šestice čime je iskoristivost prednje površine (omjer zaslona i prednje površine) podignuta sa 70,7% na 73,2%, no vidljivo je da ima još prostora za napredak. S prednje strane uklonjen je senzor otiska prsta, koji je sada premješten straga, a navigacijske tipke su zaslonske. Iznad zaslona se nalazi slušalica za pozive, 8MP prednja kamera, senzori te Nokia logo.

Na lijevoj strani uređaja smještene su tipke za kontrolu glasnoće i otključavanje uređaja, čiji je hod relativno kratak no razmak između tipke za otključavanje i smanjenje glasnoće je povećan u odnosu na prethodnika, što će smanjiti slučajno pritiskanje krive tipke, no svejedno je to još uvijek dosta blizu jedno drugome. Desna strana uređaja, kao i kod svih Nokia smartfona, lišena je svih elemenata osim hibridnog utora za SIM i MicroSD karticu. Hibridni utor znači da može primiti ili dvije (nano) SIM kartice ili jednu SIM i jednu MicroSD.

Na vrhu uređaja nalazi se 3.5mm utor za slušalice, a na dnu imamo mikrofon, USB Tip C utor za punjenje te zvučnik. Straga je smještena kamera istih specifikacija kao kod prethodnika, no u novom kućištu i sa ZEISS brendom. Iznad kamere je drugi mikrofon, dok se ispod nalazi dvostruka LED bljeskalica. Niže je smješten senzor otiska prsta pa Nokia logo, Android One logo te pravne informacije.

Uređaj solidno leži u ruci i ima onaj premium osjećaj. Ravne strane uređaje mogle bi uzrokovati početnu nelagodu pri dužem držanju, no zaobljeni uglovi olakšavanju držanje, a nakon određenog vremena korištenja nemam nikakvih prigovora vezanih za osjećaj Nokije 6.1 u rukama i po pitanju samog rukovanja s njom.

Zaslon

 

Nokia 6.1 dolazi sa jednakim zaslonom kao i prethodnica, a riječ o 5,5-inčnom IPS LCD zaslonu FullHD rezolucije koji je prekriven 2.5D Gorilla Glass zaštitnim staklom treće generacije. Gustoća od 403 piksela po inču dovoljna je za svakodnevno korištenja smartfona, no ako uređaj želite koristiti za reprodukciju VR sadržaja, ova gustoća neće biti dovoljna za optimalno iskustvo.

Deklarirana svjetlina zaslona je 450cd/m2 (450nits), koja je pri svakodnevnom korištenju dovoljna za nesmetanu uporabu zaslona u vanjskim uvjetima, pa i pod jakim sunčevim svjetlom. Dio zaslona zauzimaju zaslonske navigacijske tipke, koje se, ovisno o aplikaciji, sakrivaju i pozivaju dodirom. Ne postoji opcija ručnog skrivanja i pozivanja zaslonskih tipki, a kada njih računamo dijagonala zaslona pada na 5,2-inča.

Uređaj ne posjeduje Glance, odnosno AlwaysOn zaslon, no tu je Ambijentalni zaslon koji u nekoj mjeri mijenja prethodno spomenute. Ambijentalni zaslon prikazuje sat i notifikacije na zaključanom zaslonu u slučaju primanja nova notifikacije ili kada uređaj osjeti da ste ga podignuli (može se aktivirati u postavkama). Još jedna opcija vezana za zaslon je dvostruko tapkanje za buđenje zaslona, što je izuzetno praktično sada kada je senzor otiska prsta pomaknut na stražnju stranu.

Hardver i povezivost

Nadograđeni procesor, u ovom slučaju Snapdragon 630, glavno i, po mnogima, najbitnije je poboljšanje koje je HMD napravio na ovogodišnjem modelu. Sastoji se od 8 ARM Cortex A53 jezgre na maksimalnom taktu od 2,2GHz, a još bitnije je što je izrađen u 14nm arhitekturi, što znači da je štedljiviji i brži u odnosu na Snapdragon 430 u prošloj Nokiji 6 koji je izrađen u 28nm arhitekturi.

HMD tvrdi da je nova Nokia 6 60% brža od stare, što po benchmark aplikacijama otprilike i jest. U svakodnevnom korištenju sam primijetio da je 6.1 brža od 6 i rekao bih čak značajno brža. Općenito po pitanju performansi nije bilo nikakvih problema, osim pokojeg trzanja primarno u Googleovim aplikacijama i naravno Facebooku.

Igre se na uređaju izvode bez većih problema, no vrijeme učitavanja uvelike ovisi o samoj igri. Ugrađena radna memorija iznosi 3GB, no planirana je i 4GB verzija koja bi se trebala pojaviti naknadno. Od 32GB interne memorije 19,7GB dostupno je korisniku.

Poboljšanje koje me osobno najviše veseli na novoj Nokiji 6 je USB Tip C utor za punjenje. Osim što je Tip C utor jednak na obje strane pa nema triput zakretanja konektora dok se uređaj ne stavi punit, Tip C također omogućuje brže punjenje i brži prijenos podataka. Nokia 6.1 napuni 50% bateriju kapaciteta 3000mAh u 30 minuta, dok se preostalih 50% kapaciteta puni nekih 45 minuta. Tijekom faze brzog punjenja (0-50%), baterija uređaja se zagrije 10-ak stupnjeva sa prosječnih 30 na 40 stupnjeva pa nije preporučljivo igrati igre ili na drugi način opterećivati uređaj dok je u brzom načinu punjenja. Ako ne želite brzo puniti, samo pronađite obični (5V/2A) zidni adapter i preko njega (ili računala) i Tip C kabela (koji dolazi s uređajem) možete puniti „normalnom“ brzinom.

Ostale značajke Nokije 6.1 su Bluetooth 5.0, NFC, WiFi 802.11 a/b/g/n, LTE Cat4 (150/50), a od senzora tu standardni senzor za blizinu, osvjetljenje, akcelerometar, žiroskop, kompas, senzor magnetskog polja i senzor otiska prsta.

Nokia 6.1 dolazi sa mono zvučnikom pristojne glasnoće, no riječ je o lošijoj opciji nego stereo zvučnik s Dolby Atmos tehnologijom na prošlogodišnjoj Nokiji 6. Kvaliteta poziva na prednjem zvučniku je na razini, a sam zvučnik je izuzetno glasan i pri većini razgovora sam smanjivao zvuk na pola, no dobro dođe kada ste u bučnom okruženju. Mikrofon za detekciju vanjske buke također odrađuje odličan posao prilikom poziva i sugovornici se nisu bunili na pozadinsku buku.

O hardveru kamere i bateriji bit će riječi u zasebnim kategorijama o kameri i bateriji.

Softver i sučelje

Nokia 6.1 spada u Android One obitelj uređaja, zajedno sa sestrama Nokijom 7 plus i 8 Sirocco. Android One znači da će uređaj primati nadogradnje Android operativnog sustava najmanje sljedeće dvije godine, a sigurnosne zakrpe najmanje sljedeće 3 godine. Isto tako, na Nokiji 6.1 možete koristiti neograničenu pohranu fotografija u Googleovom oblaku, a HMD je već potvrdio da kada Android P bude dostupan, Nokia 6.1 će ga dobiti.

03/05/2018 05:57 AM