Nokia 7 plus – Recenzija - Android

Get it on Google Play

Nokia 7 plus – Recenzija - Android

Prošlogodišnji Nokia uređaji, najavljeni na MWC-u 2017, bili su prilično uspješni i prihvaćeni od strane kupaca, što je bio očiti okidač HMD-u za dodatno podizanje uloga i plasiranje nove serije uređaja, ali ovoga puta od srednje klase (Nokia 6) na više. Iznimka je ovdje Nokia 1, ali taj uređaj ionako pripada zasebnoj kategoriji s obzirom […]

Prošlogodišnji Nokia uređaji, najavljeni na MWC-u 2017, bili su prilično uspješni i prihvaćeni od strane kupaca, što je bio očiti okidač HMD-u za dodatno podizanje uloga i plasiranje nove serije uređaja, ali ovoga puta od srednje klase (Nokia 6) na više. Iznimka je ovdje Nokia 1, ali taj uređaj ionako pripada zasebnoj kategoriji s obzirom da pokreće Android GO, odnosno laku verziju Androida, pa je stoga neću uzeti u obzir. Od svih predstavljenih uređaja, Nokia 7 plus je nekako bila pun pogodak.

Prošlo je više od 4 godine otkada smo zadnji put vidjeli phabletoliki uređaj s Nokia logom, a s Nokijom 7 plus dobivamo, ne samo uređaj sa zaslonom dijagonale 6 inča, već i u novom, toliko željenom omjeru zaslona 18:9. Nokia 7 plus je jedan od najboljih uređaja iz srednjeg cjenovnog razreda kojeg su mnogi očekivali, a ja sam se imao priliku njime poigrati nekih 10.ak dana. Pokušat ću u recenziji dati odgovor na vječito pitanje svih koji kupuju novi mobilni uređaj, je li Nokia 7 plus mobitel koji bih mogao biti uz mene narednih 2 ili više godina?

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
158.38 x 75.64 x 7.99 mm

Masa
183 grama

Zaslon
6″ IPS LCD, HD+ (2160 x 1080, 18:9)

SoC
Qualcomm Snapdragon 660

CPU
4×2.2 GHz Kryo 260, 4×1.8 GHz Kryo 260

RAM
4 GB

Interna memorija
64 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
LTE, VoLTE, Wi-Fi, Bluetooth 5.0, NFC, USB-C

Brzo punjenje
Da

Bežično punjenje
Ne

OS
Android 8.1 Oreo

Kamera
12 MP 1.4µm f/1.75 2PD ZEISS optika, 13 MP 1.0 µm f/2.6 ZEISS

Prednja kamera
16 MP, Zeiss optika

Baterija
3800 mAh

Cijena
3300,00 kuna

Ustupio
HMD Global

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i izrada
Softver kamere bi mogao biti bolji

Performanse (brz softver)
Poleđina magnet za otiske prstiju

Natprosječna autonomija

Android One

Pakiranje

HMD nije pretjerano mijenjao izgled pakiranja u usporedbi sa starijim Nokia uređajima, no neki detalji su novi. Na prednjoj strani je pored već standardnog Nokia rukovanja i loga, po prvi puta ime uređaja kao i verzija Android OS-a. Popis specifikacija je i dalje otisnut na poleđini, ali je broj sveden na minimum. Nokia Mobile smatra kako je za vas najvažnije znati da uređaj ima Snapdragon 660, 6 inčni zaslon, dvostruku kameru sa ZEISS lećama i mogućnost snimanja Boothie-a.

Kutija pored uređaja sadrži kvalitetno napravljenu silikonsku masku, upute, zidni punjač koji podržava Quick charge, metar USB-USB-c kabela te nešto kvalitetnije slušalice. Silikonska maska je dobro napravljena i odlično prianja uz mobitel. Premda dodaje pokoji milimetar uređaju, on ipak neće izgledati debelo, a i održat će mu dobar izgled.

 

 

Dizajn, izrada, ergonomija

Moram priznati da sam od predstavljanja bio slab na 7 plus zbog omiljene veličine zaslona. Većina korisnika smartfona zazire od 6 inčnih zaslona s obzirom da gabariti takvih uređaja nisu mali. Međutim, 7 plus ne izgleda kao gigant. Bezeli iznad i ispod zaslona su vidljivi, ali odmjereni i uređaj u kompletu izgleda lijepo. Dapače, čak je dobro da ima malo mesa ispod zaslona kako bi mogli držati uređaj normalno i bez pritiskanja kontrolnih tipki ili zaslona. Kućište sedmice plus je izrađeno o aluminija i debelo je 8 mm bez grbe kamere.

Aluminijsko kućište ujedno znači da uređaj nije moguće puniti bežično, ali je zato lagan i doima se čvrstim. Poleđina je prekrivena sa šest slojeva keramike koji uklanjaju hladnoću aluminija i daju uređaju toplinu polikarbonata. Premda je poleđina matirana, 7 plus je poprilično skliska pa će ona silikonska maska dobro doći.

Možda jedina mana keramičke pozadine je skupljanje otisaka prstiju, no Nokiji 7 plus daje otmjen izgled, posebno u crnoj boji kućišta koja je prožeta elementima kućišta u bakrenoj boji. Ova Nokia i nema pretjerano moderan izgled, ali je dualnost u njenom izgledu koja je izvedena korištenjem kontrastne boje aluminijskih elemenata kućišta čini je vrlo atraktivnim mobitelom, kako budućem vlasniku tako i svima oko njega. Kontrast crnoj boji kućišta daje bakreno obojan obrub zaslona, ravne bočne stranice uređaja kao i detalji na poleđini, odnosno obrub kamere, skenera otiska prsta i Nokia logo.

Sa svojih 183 grama i nije najteži uređaj u svojoj klasi, no masa je ravnomjerno raspoređena, pa je uređaj ugodno držati u ruci. Poveća masa će dobro doći kao dodatna stabilizacija prilikom snimanja fotografija ili videa. Većoj stabilnosti doprinose i ravne bočne strane za koje je uređaj lako držati. Pomalo oštar prijelaz sa aluminija na keramički sloj mi se u početku nije toliko svidio, no kasnije sam primijetio da takav prijelaz u kombinaciji sa ravnim stranama pomaže u sigurnijem držanju uređaja pogotovo kada je stražnja strana klizava.

Nokia 7 plus je ergonomski jako dobro odrađena, a tome doprinose zaobljeni rubni dijelovi kućišta pa ju je ugodno držati u ruci. Također, prijelaz sa zaslona na gornji dio kućišta nije oštar pa je i oslanjanje na uho prilikom obavljanja razgovora ugodno. S dijagonalom zaslona od 6 inča, Nokia 7 plus je tzv. phablet, međutim gabaritima je neznatno veća od Nokije 6, a kako su bezeli oko zaslona smanjeni, nije nezgrapan za držanje i lijepo sjeda u svaki džep na hlačama, bilo prednji ili stražnji. Ipak, prilikom sjedenja mogao bi vam stvarati nelagodu pa ćete ga morati izvaditi iz hlača, mislim na mobitel.

Premda je uređaj ugodan za manipuliranje ili obavljanje poziva, ipak gornje dijelove zaslona nećete moći dotaknuti palcem, posebno ne pročitati obavijesti. Međutim, dobra je stvar što je skener otiska prsta lako dohvatljiv kažiprstom i može se koristiti za spuštanje padajućeg izbornika i pregledavanje obavijesti.

Prednji dio uređaja je klasično crn i zaslon se ne ističe zahvaljujući polarizirajućem filteru. Cijela prednja strana kao i staklo kamere su prekriveni provjereno dobrim Gorila 3 staklom. Ova klasa stakla se pokazala boljom od četvrte generacije pa nemojte misliti da je uređaj stoga manje vrijedan. Oko zaslona je bakreni obrub koji ga lijepo ocrtava a poslije njega se kućište stanjuje prema ravnim bočnim dijelovima aluminija. Aluminij je samo vidljiv na bočnim stranama, dok su ostali dijelovi premazani sa 6 slojeva keramike. Lijeva strana uređaja je klasično slobodna od suvišnih detalja, a jedino prazninu prekida hibridna ladica za dvije nano SIM kartice, ili pak microSD i SIM karticu. Za razliku od lijeve strane, na desnoj se nalaze od gore prema dolje, tipke za kontrolu glasnoće i tipka za pokretanje uređaja, odnosno aktiviranje zaslona. Tipke su dobro napravljene, ne šuškaju unutar izreza i imaju lijepo definiran i precizan hod.

Na vrhu uređaja je 3.5 mm utor za slušalice, da ali kako nema FM radija samo ćete slušati Deezer ili vlastitu glazbu. Donji dio uređaja sadrži centralno smješten USB-C utor, lijevo od njega jedan od 3 mikrofona i desno od njega jedan glasan, pojačalom obogaćen vanjski zvučnik. Donja strana kao i dvije bočne strane još pri rubovima imaju vidljive linije antena koje su izvedene u boji kućišta.

Na stražnjoj strani se nalazi zaštitni znak Nokije 7 plus, odnosno grba njene dvostruke kamere koja ponosno nosi ZEISS logo između dvije kamere. Ispod grbe je senzor otiska prsta koji je precizan, lako dostupan kažiprstom i brz. U nastavku je bakrenom bojom otisnut Nokia logo, a u dnu oznaka Andorid One programa kojem pripada ovaj uređaj te standardni tekst HMD Globala koji je iz nekog razloga izbrisan… To vas ne bi trebalo pretjerano uzbuđivati, jer j bolje da se ne vidi čitaba, ali djeluje malo neozbiljno za uređaj s Nokia logom. Desno od kamere je jaka dual LED bljeskalica koja će bez problema osvijetliti objekte dalje od 3 metra, a poviše treći mikrofon kojim Nokia 7 plus snima visoko kvalitetni zvuk u 360 stupnjeva što može zahvaliti OZO Audio tehnologiji iz Nokije. Smiješno je što dva oka kamere i LED bljeskalica se doimaju kao lice začuđenog smajlija 😊.

Zaslon

Nokia Mobile je nakon više od 4 godine ponovno vratila 6 inčni zaslon na mobitel s Nokia logom. Prvi je bio u izvrsnoj Nokia Lumiji 1520, no ovaj u sedmici plus je jednako kvalitetan. Dosta je vidljiv na dnevnom svjetlu, a ni direktno jako sunce mu neće smanjiti vidljivost. Nokia Mobile je koristila IPS LCD zaslon koji ima dobar prikaz boja. Naravno, ne može se mjeriti s AMOLED zaslonima ali neće vas razočarati.

Još jedna mana LCD zaslona je što nema podršku za “Glance”, ali je Google tu doskočio s Ambient zaslonom koji također prikazuje obavijesti kada stignu, i to kad uređaj podignete sa stola ili ga izvadite iz hlača (mislim na mobitel). Premda su bezeli smanjeni, zaslon zauzima 77% površine. međutim, bezeli iznad i ispod zaslona će biti dobrodošli prilikom gledanja serija ili čak filmova na njemu i imati ćete za što držati uređaj.

Svi Nokia fanovi su toliko dugo čekali na 18:9 omjer zaslona, i Noki a7 plus ga napokon dovodi. Zbog toga uređaj izgleda malo dulje, no već sam prije spomenuo, malo je veći od prve Nokije 6 i nije duguljast kao SGS 8+. Dobra stvar je što sada možete podijeliti zaslon na pola i ta polovica prikazane aplikacije s obzirom na 18:9 omjer će biti iskoristiva. Na Androidu 8 je moguće postavljati aplikacije na trećine pa jedna može biti veća, npr Browser, a druga manja npr Whatsapp.

Povezivanje, performanse i OS

Nokia 7 plus je sposoban uređaj što se povezivanja tiče. Testni model nam j

13/05/2018 06:08 AM