Pixel 3 i Pixel 3 XL službeno predstavljeni - Android

Get it on Google Play

Pixel 3 i Pixel 3 XL službeno predstavljeni - Android

Priča o Googleovim Pixelima 3 i 3 XL započela je još početkom ljeta. Informacije su curile na sve strane kao kad vam pukne cijev u stanu. Jednog ranog prototipa Pixela 3 XL dočepao se i ruski bloger Eldara Murtazin, a drugi je završio na eBayu. Kruna ove komedije je početak prodaje Pixela 3 XL u […]

Priča o Googleovim Pixelima 3 i 3 XL započela je još početkom ljeta. Informacije su curile na sve strane kao kad vam pukne cijev u stanu. Jednog ranog prototipa Pixela 3 XL dočepao se i ruski bloger Eldara Murtazin, a drugi je završio na eBayu. Kruna ove komedije je početak prodaje Pixela 3 XL u jednoj trgovini u Hong Kongu nekoliko dana prije samog službenog predstavljanja.

Iako su informacije i o mnogim drugim uređajima curile, Pixel 3 i Pixel 3 XL su po tom pitanju definitivno rekorderi, ne samo kad je u pitanju Google, već cijela industrija smartfona općenito.

No, kako svakoj drami dođe kraj, tako je i s ovom. Danas su ova dva uređaja napokon i službeno ugledala svjetlo dana, tako da u Googleu napokon mogu malo odahnuti. Sada je sve službeno i više nema što procuriti. Barem do Pixela 4.

Kao što je već poznato, novi Pixeli su pokretani Snapdragonom 845 u kombinaciji sa „samo“ 4 GB RAM-a, te 64, odnosno 128 GB interne memorije, i to bez mogućnosti proširenja memorijskim karticama. Treba primijetiti da je radni takt jačih jezgri smanjen na 2,5, a slabijih na 1,6 GHz, kako bi se uštedjelo na energiji.

Manji Pixel 3 ima zaslon dijagonale 5,5 inča u 19:9 omjeru, a veliki Pixel 3 XL 6,3 inča. Manji model dolazi s pozamašnom količinom mesa, odnosno okvira ispod i iznad zaslona, dok veći ima prilično velik i ružan zub. Naime, na manje zube na vrhu zaslona već smo navikli, no ovaj zaista bode u oči.

Zasloni novih Pixela izrađeni su u OLED tehnologiji. Veći, 6,3-inčni, ima rezoluciju 2960 x 1440 točaka i omjer stranica 18,5:9, a gustoća točaka mu iznosi 532 ppi. Manji, s dijagonalom 5,5 inča donosi rezoluciju 2160 x 1080 točaka i 18:9 omjer stranica. Oba zaslona donose podršku za HDR, a tu je i odgovarajući YouTube certifikat kao za iPhone XS Max.

Operativni sustav je, naravno, Android 9 Pie, a baterija dolazi s kapacitetom od 2915 mAh kod manjeg, odnosno 3230 mAh kod većeg modela. Podržano je bežično punjenje, a 18W brzi punjač dolazi u prodajnom pakiranju. Kako bi ilustrirao brzinu punjenja, Google obećava 7 sati korištenja uređaja za samo 15 minuta punjenja.

Stražnja kamera donosi 12,2 MP senzor s 1,4 µm veličinom piksela, a otvor blende iznosi f/1.8. AI sustav omogućuje okidanje više fotografija istovremeno, koje kasnije slaže u jednu, izabravši pritom najbolje detalje iz svake od njih.

AI donosi i tzv. Super Res Zoom funkciju, koja služi kao izvjesna zamjena za telefoto, odnosno uskokutnu kameru na konkurentskim uređajima, no i dalje se radi o softverskoj stabilizaciji. Nedostatak kamere je i dalje nemogućnosti snimanja 4K 60 fps videa, ali tu je i optička stabilizacija koja radi na svim rezolucijama.

Pored tvrdoglavog guranja jedne kamere straga, Google nedostatak druge pokušava kompenzirati sprijeda. Tako novi Pixeli na čelu donose dvije kamere sa senzorom od 8 megapiksela, s tim da jedna pokriva kut od 75, a druga 97 stupnjeva. Prva je očito namijenjena običnim, a druga grupnim selfijima. Otvori blende iznose f/2.2 na širokokutnoj, a f/1.8 na uskokutnoj kameri. Ove kamere nemaju optičku, i zato koriste softversku stabilizaciju.

Oba uređaja dolaze s dva stereo zvučnika, ali zato nemaju 3.5 mm audio utor, zbog čega dobivate nove USB-C slušalice i Google Assistant integraciju. Oba uređaja dolaze s IP67 certifikatom otpornosti na vodu i prašinu, a ponuda boja kućišta svodi se na crnu i bijelu.

Prodaja u Europi kreće 2. studenog. Cijena Pixela 3 sa 64 GB interne memorije iznosit će 860, a 128 GB 960 eura. Pixel 3 XL će pak u 64 GB varijanti stajati 960, a u 128 GB 1060 eura.

Za sada nemamo informacija hoće li se ova dva uređaja službeno pojaviti na našem tržištu.

09/10/2018 04:30 PM