Prvi put u zadnjih godinu dana Samsung ostvario pad prihoda - Android

Get it on Google Play

Prvi put u zadnjih godinu dana Samsung ostvario pad prihoda - Android

U zadnjih godinu dana, Samsung Electronics je u svakom novom kvartalu ostvarivao rekordnu dobit, no sada je ovom trendu došao kraj. U 2. kvartalu 2018. godine prihodi su iznosili 52 milijarde dolara, što predstavlja pad od 4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S druge strane, operativna dobit je iznosila 13,3 milijarde dolara, što […]

U zadnjih godinu dana, Samsung Electronics je u svakom novom kvartalu ostvarivao rekordnu dobit, no sada je ovom trendu došao kraj. U 2. kvartalu 2018. godine prihodi su iznosili 52 milijarde dolara, što predstavlja pad od 4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

S druge strane, operativna dobit je iznosila 13,3 milijarde dolara, što je 6% više u usporedbi s 2. kvartalom iz 2017., ali manje od 14,49 milijardi, koliko je ostvario u prvom kvartalu ove godine. Naravno, trebat će pričekati još neko vrijeme i vidjeti koliko je iznosila neto dobit, dakle nakon oporezivanja i odbijanja ostalih troškova.

Najzaslužnija za Samsungova financijske rezultate je industrija poluvodiča, odnosno DRAM i NAND čipova, no u ovom razdoblju je zabilježen pad njihovih cijena na svjetskom tržištu. Donekle je stagnirala i proizvodnja OLED panela i TV uređaja.

Prodaja smartfona, posebice top modela Galaxy S9 i Galaxy S9+ nije ispunila očekivanja, no o konkretnim podacima o broju prodanih primjeraka za sada nema preciznih podataka, za što ćemo morati pričekati neovisne kuće poput Gartnera i Strategy Analyticsa.

31/07/2018 08:24 AM