Rast cijena top modela pogodovao je kineskim proizvođačima; u Europi sada drže 32 percent tržišta - Android

Get it on Google Play

Rast cijena top modela pogodovao je kineskim proizvođačima; u Europi sada drže 32 percent tržišta - Android

Tvrtka za istraživanje tržišta Canalys objavila je statističke podatke o prodaji smartfona u Europi za 2018. godinu, iz kojih je vidljiv trend pada prodaje skupih uređaja i povećanje udjela pristupačnijih. Razlog tome je dizanje cijena top modela od strane najvećih proizvođača, zbog čega su na kraju najviše koristi izvukle kineske kompanije. Tako je u četvrtom […]

Tvrtka za istraživanje tržišta Canalys objavila je statističke podatke o prodaji smartfona u Europi za 2018. godinu, iz kojih je vidljiv trend pada prodaje skupih uređaja i povećanje udjela pristupačnijih. Razlog tome je dizanje cijena top modela od strane najvećih proizvođača, zbog čega su na kraju najviše koristi izvukle kineske kompanije.

Tako je u četvrtom kvartalu u Europi prodano ukupno 56,6 milijuna uređaja, što predstavlja pad od 2,3% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Samsung je prodao 1% uređaja manje, a Apple 5,1%, dok je npr. Huawei zabilježio rast od čak 55,7%.

Xiaomi je na europskom tržištu zabilježio još veći rast prodaje, tj. 62%, što donekle možemo objasniti nedavnim službenim ulaskom na EU tržište. Zanimljivo je da je HMD Global zabilježio pad prodaje od čak 18%, a svi ostali proizvođači kumulativno 44%.

Tako su kineski brandovi sada zabilježili rekordni udio na europskom tržištu, koji sada iznosi visokih 32 %.

U Canalysu navode kako su i unutar europskog tržišta vidljive razlike. Tako u Njemačkoj, Britaniji i nordijskim zemljama dominiraju skupi top modeli, čija je prodaja zbog dodatnog dizanja cijena sada pala, dok su kupci u Italiji i Španjolskoj orijentirani na srednji cjenovni razred, gdje je zabilježen rast.

Ovo bi trebao biti pokazatelj, odnosno određena opomena proizvođačima da pokušaju drukčije oblikovati poslovnu politiku, jer napuhivanje cijena dugoročno može imati negativne posljedice. Vidjeli smo kako je Apple u jednom trenutku profitirao (po mnogima) neopravdanim povećanjem cijena iPhonea i smanjivanjem proizvodnje, no takav poslovni model dugoročno nije održiv, što je već u sljedećem obračunskom razdoblju potvrđeno padom dobiti.

Izvor

15/02/2019 07:45 AM