SAD odgodile primjenu zabrane suradnje s Huaweijem za 90 dana - Android

Get it on Google Play

SAD odgodile primjenu zabrane suradnje s Huaweijem za 90 dana - Android

Najnovija eskalacija trgovinskog rata kojeg je pokrenuo američki predsjednik Donald Trump, zabranivši američkim kompanijama suradnju s Huaweijem, rezultirala je povlačenjem Googleove licence ovoj kompaniji za Android. U međuvremenu je američko ministarstvo trgovine privremeno povuklo Export ban (zabranu prodaje američkih proizvoda stranim kompanijama), odnosno njegovu primjenu odgodilo za 90 dana, počevši od danas, javlja Reuters. Ovim […]

Najnovija eskalacija trgovinskog rata kojeg je pokrenuo američki predsjednik Donald Trump, zabranivši američkim kompanijama suradnju s Huaweijem, rezultirala je povlačenjem Googleove licence ovoj kompaniji za Android.

U međuvremenu je američko ministarstvo trgovine privremeno povuklo Export ban (zabranu prodaje američkih proizvoda stranim kompanijama), odnosno njegovu primjenu odgodilo za 90 dana, počevši od danas, javlja Reuters. Ovim se odluka predsjednika privremeno stavlja izvan snage, odnosno primijenit će se nakon tri mjeseca.

U objašnjenju stoji da je odgoda uvedena kako bi se američke kompanije prilagodile novim uvjetima, odnosno kako bi Huawei nastavio održavati američke mreže koje koriste njegovu infrastrukturu, te pružio softversku podršku u vidu nadogradnje postojećih uređaja.

Dakle, ovom odlukom i Googleova podrška za Android nastavlja postojati sljedećih 90 dana, no nije potpuno jasno kako će se to odraziti na uređaje koji će biti predstavljeni tijekom sljedeća tri mjeseca.

U svakom slučaju, ova odstupnica od svima će dati malo „lufta“ kako bi se situacija primirila, a ako za referencu uzmemo primjer ZTE-a, koji se lani također susreo s američkom zabranom izvoza, zbog kojeg je čak bio najavio kraj poslovanja, možemo pretpostaviti da će se u ovom periodu nastaviti trgovinski pregovori koje dvije strane inače vode.

Naime, svakoj imalo tehnološki pismenoj osobi jasno je da su optužbe o tobožnjem špijuniranju koje Amerikanci Huaweiju stavljaju na teret samo sredstvo ucjene i zauzimanje boljih pregovaračkih pozicija u aktualnom trgovinskom ratu, zato se nadamo da se situacija u ova tri mjeseca razriješiti.

21/05/2019 06:03 AM