SAD vrši pritisak na Južnu Koreju da odbaci korištenje Huaweijeve opreme - Android

Get it on Google Play

SAD vrši pritisak na Južnu Koreju da odbaci korištenje Huaweijeve opreme - Android

Amerikanci ne odustaju od svoje namjere da Huaweiju zadaju što jači udarac. Unatoč odgodi primjene zabrane prodaje američkih proizvoda Huaweiju za 90 dana, vlada ove države i dalje nastavlja kampanju, vršeći pritisak na svoje saveznike. Tako danas Reuters javlja da je američko ministarstvo vanjskih poslova svojim kolegama u Južnoj Koreji savjetovalo da odbaci Huawei kao […]

Amerikanci ne odustaju od svoje namjere da Huaweiju zadaju što jači udarac. Unatoč odgodi primjene zabrane prodaje američkih proizvoda Huaweiju za 90 dana, vlada ove države i dalje nastavlja kampanju, vršeći pritisak na svoje saveznike.

Tako danas Reuters javlja da je američko ministarstvo vanjskih poslova svojim kolegama u Južnoj Koreji savjetovalo da odbaci Huawei kao partnera u gradnji 5G mreža, no pitanje je koliko će u tome uspjeti, budući da je Kina najvažnije izvozno tržište ove zemlje, o kojem ovise mnoga radna mjesta, pa tako i cijelo funkcioniranje države.

Prilično je izvjesno da će Trumpova administracija nastaviti s pritiscima na svoje saveznike da odbace partnerstvo s Huaweijem, iako je u Europi po tom pitanju naišla na zid. Problem je nastao kad je predsjednik Trump proglasio „Export ban“, čime je izravno utjecao na to da sve američke kompanije prekinu suradnju s kineskim gigantom, što je automatski imalo za posljedicu i na Google, odnosno pružanje podrške za Android, a kasnije i ARM, koji za dizajniranje procesora koristi određena američka patentna prava.

Kako će cijela priča završiti, teško je predvidjeti, no vjerujemo da će se u ova tri mjeseca, na koliko je zabrana privremeno zamrznuta, vlade obiju država uspjeti dogovoriti, budući da je Huawei zapravo samo kolateralna žrtva sveopćeg američko-kineskog trgovinskog rata kojeg je prošle godine započeo Donald Trump.

23/05/2019 04:23 PM