Samsung Galaxy A6 Plus – Recenzija - Android

Get it on Google Play

Samsung Galaxy A6 Plus – Recenzija - Android

Kupce cijenovno pristupačnijih uređaja u pravilu primarno zanima dobar dizajn, kvalitetan zaslon i solidna kamera, a samim specifikacijama se ne zamaraju previše. Bitno im je da uređaj radi pristojno i da ga u određenoj tarifi mogu dobiti za relativno malu svotu novca. Upravo na te kupce Samsung cilja svojom A serijom. U skladu s novom […]

Kupce cijenovno pristupačnijih uređaja u pravilu primarno zanima dobar dizajn, kvalitetan zaslon i solidna kamera, a samim specifikacijama se ne zamaraju previše. Bitno im je da uređaj radi pristojno i da ga u određenoj tarifi mogu dobiti za relativno malu svotu novca. Upravo na te kupce Samsung cilja svojom A serijom.

U skladu s novom nomenklaturom, mogli bismo reći da je A6 svojevrsni nasljednik lanjskog Galaxyja A3, baš kao što je i nedavno predstavljeni Galaxy A8 svojevrstan nasljednik Galaxyja A5. Baš kao što i A8 dolazi u svojoj većoj Plus inačici, isti slučaj imamo i sa A6 modelom.

Prije desetak dana, na test nam je stigao veći Galaxy A6+ model, koji se od manjeg brata razlikuje primarno veličinom, ali i s dodatnom kamerom koja će zasigurno privući određeni broj kupaca. Riječ je o uređaju izrađenom od tzv. premium materijala, koji u kombinaciji s prekrasnim AMOLED zaslonom, plijeni pažnju mnogih znatiželjnih pogleda. Štoviše, samim izgledom, mnogi ga nerijetko smještaju i u viši cijenovni razred.

Da situacija nije baš tako bajkovita, otkrivaju mnogi sitni detalji na kojima se uštedjelo, a sve kako bi ovaj uređaj bio što pristupačniji.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
160,2 x 75,7 x 7,9 mm

Masa
180 grama

Zaslon
6″ Super AMOLED, 2220 x 1080, 411 ppi, 75,3% površine

SoC
Qualcomm Snapdragon 450

CPU
8x 1,8 GHz Cortex-A53

RAM
3 GB

Interna memorija
32 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi a/b/g/n/ac, A-GPS, Bluetooth 4.2, NFC, microUSB

Otpornost na vodu
Ne

Bežično punjenje
Ne

OS
OS Android 8.0 Oreo

Kamera
16 MP, f/1,7 + 5 MP, f/1,9, PDAF FullHD 30 fps

Prednja kamera
24 MP, 1080p video, f/1,9, LED Flash

Baterija
3500 mAh

Cijena
2700

Ustupio
Samsung Hrvatska

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Vrhunska kvaliteta izrade
Stari microUSB

Izvrstan zaslon
Relativno visoka cijena

Prednja bljeskalica
Nije vodootporan

Dual SIM

Dizajn, kućište i ergonomija

A6 Plus je relativno velik uređaj. 6″ zaslon, iako novog modernog 18:9 omjera stranica, fizički zauzima veliku površinu.

Kućište je jednodjelno aluminijsko. Zbog zaobljenih rubova u ruci leži vrlo dobro, ali je zbog toga uređaj iznimno sklizak. Toliko sklizak da mi je nekoliko puta poletio iz ruke, i to za vrijeme razgovora. Srećom, nije imao bliskih susreta s čvršćim površinama, pa vam tako ovoga puta nećemo svjedočiti o njegovoj izdržljivosti.

Pomalo neobično su raspoređene polikarbonatne trakice za antene, smještene na poleđinu kućišta. Drago nam je i da je Samsung pronašao mjesta za 3,5 mm utor za slušalice kao i za dva utora za SIM kartice, te onaj za proširivu memoriju. Nažalost, štednja je uzela danak na utoru za punjenje. Izgleda da su u Samsungu imali viška starih micro USB utora pa smo tako ostali zakinuti za noviji i osjetno kvalitetniji USB-C standard.

Bez obzira na premium materijale izrade, A6+ nije vodootporan, tako da valja pripaziti prilikom rukovanja u blizini vode ili neke druge tekućine..

Uz moderan izduženi zaslon, nestalo je mjesta za home tipku, pa se tako čitač otiska prstiju smjestio na poleđinu ispod kamere gdje ga je relativno lako dohvatiti.

Na prednjoj strani imamo malo iznenađenje u vidu selfie bljeskalice. Nekima će biti neobično vidjeti zvučnik smješten na desni bok uređaja, ali to smo već vidjeli u Samsungovoj A seriji. Osobno ovaj smještaj smatram boljim od onoga na dnu, gdje ga je lako prigušiti.

Tipke su vrlo kvalitetne, imaju jasan klik, ali su one za glasnoću u klasičnom Samsungovom stilu, previsoko smještene.

Zaslon

Samsungovi AMOLEDi iz godine u godinu pobiru nagrade za najbolje zaslone na tržištu. Panel ugrađen u A6 Plus definitivno je jedan od najboljih, ako ne i najbolji panel ovog cjenovnog razreda. FullHD rezolucija na 6″ dijagonali rezultira pristojnom gustoćom od 411 ppi. Definitivno nije najoštriji zaslon, ali smatramo da s oštrinom nitko ne bi smio imati problema.

Prikaz je na vrlo visokom nivou, što i priliči AMOLED zaslonima, a osobno bih rekao da je kvalitetom gotovo u rangu onog u Galaxyju S8. Ima nešto lošiju vidljivost na suncu od njega, ali je i ona na dovoljno visokoj razini da ne biste smjeli imati problema čak i tijekom ljetnih dana na plaži.

Kontrast, kutovi vidljivosti, pa čak i prikaz bijele uz odgovarajuću “Basic” postavku, gotovo su savršeni. Dakle jedan fantastičan zaslon za ovaj cjenovni rang, a bome ne bi ga se posramili niti dosta skuplji uređaji.

15/05/2018 04:17 PM