Samsung Galaxy A80 – Recenzija - Android

Get it on Google Play

Samsung Galaxy A80 – Recenzija - Android

Među masom jednoličnih smartfona, s blagim varijacijama na temu, nije se lako istaknuti. Razlike su se svele na veličinu kućišta, boju, vrstu završne obrade, poziciju kamere na poleđini i naravno, najmodernijoj pošasti – zubu, koji dolazi u raznim veličinama i oblicima. Složit ćemo se, danas nije lako biti originalan kao nekad, i svaki uređaj u […]

Među masom jednoličnih smartfona, s blagim varijacijama na temu, nije se lako istaknuti. Razlike su se svele na veličinu kućišta, boju, vrstu završne obrade, poziciju kamere na poleđini i naravno, najmodernijoj pošasti – zubu, koji dolazi u raznim veličinama i oblicima.

Složit ćemo se, danas nije lako biti originalan kao nekad, i svaki uređaj u određenoj mjeri podsjeća na neki drugi. Onda opet imamo nekolicinu njih koji su se naizgled počeli izdvajati iz mase, poput Galaxyja S10, Honora V20 i još pokojeg manje poznatog, koji dolazi s rupicom za kameru, umjesto s klasičnim zubom.

Među svojevrsnim unikatima, nikako ne smijemo zaboraviti Xiaomi, koji je i započeo ovaj trend sa zaslonima od ruba do ruba, bez rupice i zuba, a njihov još uvijek aktualni Mi Mix 3 uređaj je i kojeg autor ove recenzije koristi kao svoj primarni smartfon, i koji i gotovo godinu dana nakon izlaska plijeni pažnju slučajnih prolaznika kao jedan od začetnika novog trenda skrivanja kamere.

Budućnost nam je svijetla ako je suditi po najnovijim glasinama i novom Oppovom uređaju koji je kameru doslovno sakrio unutar zaslona i ona će nekim čudom vidjeti kroz njega. Ali dok ne dođemo do tog nivoa tehnološkog napretka, trenutno su nam najzanimljiviji uređaji s tzv. skočnim mehanizmom kamere kao npr. OnePlus 7 Pro, u kojima postoji mali motorić koji će otvoriti prednju kameru jednom kad poželite uhvatiti selfie ili obaviti video poziv.

Galaxy A80 ide još jedan korak dalje od OnePlusa, jer on ne samo što podiže prednju kameru, koje naizgled nema, već podiže stražnju, te ju rotira tako da prilikom okidanja selfija koristite zapravo stražnju kameru. Svi znamo da su stražnje kamere uvijek bolje od prednjih, a u slučaju ovog uređaja, najbolju fotku ćete uhvatiti bez obzira hvatate li selfie ili fotografirate nekog drugog.

Upravo zbog ovog mehanizma, morali su postojati i određeni kompromisi pa tako A80 dolazi s nešto manjim kapacitetom baterije od Galaxyja A70. Kućište nije vodootporno, memorija nije proširiva a bome ni cijena nije baš tako pristupačna kao što je kod slabijih modela.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
165.2 x 76.5 x 9.3 mm

Masa
220 grama

Zaslon
6,7″, 1080 x 2400, 20:9, 393 ppi

SoC
Qualcomm Snapdragon 730

CPU
2×2.2 GHz Kryo 470 Gold & 6×1.8 GHz Kryo 470 Silver

RAM
8 GB

Interna memorija
128 GB

Micro SD
Ne

Povezivanje
WiFi,  A-GPS, Bluetooth, NFC

Brzo/bežično
Da/Ne

Otporan na vodu
Ne

OS
Android 9.0 Pie, One UI

Kamera
48 MP, f/2.0, 26mm, + 8MP f/2.2, 12mm + ToF f/1.2, 4K

Prednja kamera
koristi se primarna

Baterija
3700 mAh

Cijena
4.654,05

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta izrade
Nema proširivu memoriju ni 3,5 mm audio utor

Odličan zaslon od ruba do ruba, bez rupice i zuba
Nije vodootporan

Jak hardver
Relativno visoka cijena

Odlična i jedinstvena kamera
Nema LED-icu za obavijesti

Novo brže punjenje
Ograničene mogućnosti kamere u selfie načinu

Iznadprosječna autonomija
Poveća masa

Dizajn, kućište i ergonomija

6,7” zaslon, koliko god modernog i izduženog omjera stranica bio i koliko god mao minimalizirane obrube oko zaslona, jednostavno nije mogao stati u manje kućište od ovog. Samim time, A80 je relativno velik uređaj i definitivno nije za svakoga.
Nama veličina nije stvarala probleme jer preferiram veće smartfone, a i sami ih podjednako koristimo privatno. A80 tako je velik poput Notea 9, čak i malo veći, što možete vidjeti iz par priloženih fotografija, no to i ne čudi s obzirom na osjetno veći zaslon u odnosu na njega.

Izrada je na razini top modela, poput S10-ke ili spomenutog Notea. Korišteni su tzv. premium materijali, aluminijski okvir u sendviču dviju staklenih površina. Poleđina je zaštićena Gorilla Glass 6 zaštitnim slojem, a zaslon trećom inačicom Gorilla Glassa.

Pokretni mehanizam kamere donio je i jednu prednost u odnosu na top modele, a taj je niži smještaj tipki za kontrolu glasnoće. Zadržale su poziciju na desnom boku, ali dosta niže, pa ih je puno lakše dohvatiti bez obzira u kojoj ruci držali uređaj. Tipka za uključivanje smještena je na desnom boku uređaja, a ladica za dvije SIM kartice na dno. Nažalost, nestao je utor za microSD karticu kao i 3,5 mm izlaz za slušalice. Nema niti stereo zvučnika, što možda i ne možemo očekivati od uređaja iz srednjeg segmenta, ali isto tako smo ih mogli očekivati s obzirom na relativno visoku cijenu.

Kompromisi su to koji su očito morali biti poduzeti zbog unikatnog mehanizma otvaranja kamere, ali o njemu ćemo više u zasebnom dijelu ovog teksta.

Tek pogledom na donji dio kućišta vidjet ćete da A80 nije ni toliko tanak kao što je to slučaj s modernim smartfonima, no nipošto ne možemo reći da je svojih 9,3 mm debeo. Zakrivljena poleđina u ruci ostavlja dojam da je uređaj tanji nego što uistinu jest, a ako nas pitate, radije volimo vidjeti milimetar ili dva deblji uređaj s pristojnim kapacitetom baterije, nego ljepotana kojem će baterija trajati malo do iza ručka.

Poleđina je tako ostala prazna sve do samog vrha gdje je smještena kamera, a na koju se uređaj naslanja jednom kad ga položite na stol. Osjetno je izbočena, i to za čitavih milimetar ili dva, što A80 zapravo čini uređajem s jednom od većih grba.

06/07/2019 06:28 PM