Samsung Galaxy Note 9 – Recenzija - Android

Get it on Google Play

Samsung Galaxy Note 9 – Recenzija - Android

Dva dana nakon službenog predstavljanja u New Yorku, Samsung Galaxy Note 9 stigao ju naše ruke! Nije šala, istina je živa, a budući da se nismo nadali ovakvoj brzini, ovom prilikom želim pohvaliti Samsung Hrvatska, tj. podružnicu zaduženu za Adriatic regiju, koja je promptno reagirala i ustupila nam jedan primjerak na testiranje. A kad je […]

Dva dana nakon službenog predstavljanja u New Yorku, Samsung Galaxy Note 9 stigao ju naše ruke! Nije šala, istina je živa, a budući da se nismo nadali ovakvoj brzini, ovom prilikom želim pohvaliti Samsung Hrvatska, tj. podružnicu zaduženu za Adriatic regiju, koja je promptno reagirala i ustupila nam jedan primjerak na testiranje. A kad je već crkva, nek’ je katedrala, jer je naš Note 9 stigao u najatraktivnijoj varijanti, tj. u plavoj boji kućišta u kombinaciji sa žutom S Pen olovkom.

Što reći nakon ovako ugodnog iznenađenja, nego krenuti na posao. Kao što vam je već poznato, Note 9 izravni je nasljednik lanjskog modela Galaxy Note 8, s kojim dijeli praktički isti dizajn, no ove godine u donekle drukčijoj paleti boja. Istini za volju, malo tko je i očekivao neki radikalan dizajnerski zaokret, budući da je već i osmica donijela prilično dobar omjer zaslona i „mesa“. Samsung nije popustio pomodnim trendovima izrade smartfona sa zubom na vrhu zaslona, što svakako treba gledati pozitivno, ali isto tako ne odustaje ni od zakrivljenog Edge zaslona, koji je dizajnerski inače izvrstan detalj, ali i upitne ergonomije, posebice u kombinaciji u radu s olovkom, no tome nešto kasnije.

Budući da nema posebnih novosti po pitanju dizajna, osim promijenjene pozicije čitača otisaka prstiju, koja je sada na logičnijem mjestu, ovogodišnja Samsungova perjanica se fokusira na novosti ispod haube. Samsung je u Note 9 ugradio najnovije tehnološke detalje uz istovremeno povećanje kapaciteta baterije, što nikako ne treba zanemariti.

Uređaj dolazi sa 6,4-inčnim Super AMOLED zaslonom, a pogonjen je Exynos 9810 osmerojezgrenim procesorom. Na testu imamo osnovni model sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, a u ponudi je i verzija s 8 GB RAM-a i čak 512 GB prostora za pohranu, što u kombinaciji s 512 GB memorijskom karticom tvori prvi terabajtni smartfon u povijesti.

Pored ovih, da ih tako nazovemo, uglavnom logičnih novosti, Note 9 donosi znatno funkcionalniju S Pen olovku, koja pored pisanja zabilješki sada ima i funkcije daljinskog upravljača za razne funkcije, od kojih su mnoge prilično korisne. Tu je i potpuno nova dvostruka kamera, koja se, istini za volju, ne razlikuje puno od one na modelu Galaxy S9+, ali je u kombinaciji s daljinskim upravljačem – potpunija. Novost je i jednostavnije spajanje na monitor, jer vam za pretvaranje smartfona u računalo više neće trebati DeX station.

Vlasnici prethodnih Notea znaju koliko njihov uređaj može biti produktivan, a realno ni nema izravnu konkurenciju. Devetka sada cijeli doživljaj želi podići na još jednu višu razinu, a koliko u tome uspijeva, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
161.9 x 76.4 x 8.8 mm

Masa
201 gram

Zaslon
6,4″ Super AMOLED, 2960 x 1440, 516 ppi, 83,4% prednje površine

SoC
Samsung Exynos 9810

CPU
4×2,7 GHz Mongoose M3 + 4×1,8 GHz Cortex-A55

RAM
6/8 GB GB

Interna memorija
128/512 GB

Micro SD
Da, do 512 GB

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, DeX, USB-C 3.1

Brzo/Bežično punjenje
Da/Da

Otporan na vodu
Da, IP68

OS
Android 8.1 Oreo

Kamera
12 MP f/1,5-2,4, OIS, DPAF + 12 MP f/2,4 OIS, 4K 60 fps, 720p 960fps

Prednja kamera
8 MP/QHD f/1,7

Baterija
4000 mAh

Cijena
7700,00 kn 6/128 GB, 8850,00 kn 8/512 GB model

Ustupio
Samsung

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i vrhunska kvaliteta izrade
Edge zaslon podložan oštećenjima

Zaslon bez premca
Visoka cijena

S Pen olovka bez konkurencije na tržištu

Osnovni model sa 128 GB interne memorije

Vrhunska kamera

Natprosječna autonomija

Najkompletniji uređaj na tržištu

Dizajn, kućište i rukovanje

Note 9 je na prvi pogled teško razlikovati u odnosu na Note 8. U našem slučaju s tim nismo imali problema zbog boje, no da smo kojim slučajem dobili crnog, trebalo bi neko vrijeme da, barem s prednje strane, uočimo razliku. Naravno, čim ga okrenete na drugu stranu vidi se razlika u poziciji čitača otisaka prstiju. Sada se on nalazi ispod kamere, što je svakako logičnije mjesto.

Bez obzira koliko slično izgledali, Note 9 i Note 8 se ipak razlikuju – dimenzijama. Note 9 je za 0,6 mm kraći, 1,6 mm širi i 0,2 mm deblji od Notea 8, što ćete primijetiti isključivo ako ste potonjeg zadnjih godinu dana intenzivno koristili.

Dakle, na poleđini ponovo imamo staklo, što smartfon inače čini krhkim, ali je barem manje klizav od bilo kojeg izrađenog od brušenog aluminija. Iz ovog razloga je teško reći koja je varijanta na kraju zapravo podložnija oštećenjima. Uređaj od stakla je manje klizav, zbog čega je manja vjerojatnost da će vam ispasti, dok je onaj od aluminija klizaviji, ali je zato vjerojatnije da će preživjeti pad. Bilo kako bilo, svakako savjetujemo da svom staklenom ljubimicu priuštite barem silikonsku maskicu (da, onu od jednog dolara na eBayu), a možda i neku skuplju, jer ćete tako uštedjeti i do dvije tisuće kuna za novi zaslon ako vam nedajbože jednom ispadne na beton.

Dodatni problem s Edge zaslonom je ostao. Naime, čak i u silikonskoj maskici, takav zaslon je više podložan oštećenjima nego ravni, zbog čega će biti potreban dodatni oprez. U tu svrhu možda ne bi bilo loše nabaviti preklopnu futrolu koja će ga štititi sa svih strana, što za sobom, naravno, poteže dodatne akcije, no to je sada neka druga priča.

Ista stvar je ostala i s fizičkim tipkama. Na desnoj strani imamo power, dakle onu za uključivanje, dok se dvodijelna tipka za podešavanje glasnoće na većini Samsunga nalazi na lijevoj strani, što samo po sebi možda i ne bi bio problem da umjesto nje često ne pritisnete Bixby tipku. Samsung očito ne namjerava tek tako odustati od vlastitog osobnog asistenta, pa mu je u najnovijoj verziji pridodao i neke nove mogućnosti, no s obzirom da ga ne možete koristiti na hrvatskom jeziku, većini će njegova tipka predstavljati samo smetnju. Istina, Bixbi se može i isključiti, ali njegovoj tipki ne možete pridodati drugu funkciju.

Treba napomenuti da se ovih 1,6 milimetara razlike u širini u odnosu na Note 8 primijeti, naravno, ako ste potonjeg koristili neko vrijeme, pa je time i osjećaj u ruci malčice drukčiji. S obzirom da su se mobiteli prelaskom na novi 18:9 omjer stranica prilično izdužili, čak i malo proširenje poput ovoga zna djelovati osvježavajuće.

Povećanje dimenzija, uglavnom zbog jače baterije, nužno je rezultiralo i povećanjem mase i probijanjem psihološke granice od 200 grama. U svakodnednom radu ovo neće predstavljati problem, a istini za volju, postoje i osjetno teži uređaji, s realno manjim mogućnostima.

Što se materijala izrade tiče, priča je poznata. Samsung koristi metalni okvir kao osnovu, dok staklena površina na pozadini ovoga puta dolazi u mat obradi, dakle nema odsjaj kao ona na Noteu 8. Ovo je odlično jer na sebe ne prima tragove prstiju, barem ne u tamno plavoj varijanti, koju imamo na testu, tako da za crnu i ostale boje ne mogu jamčiti.

Glede samog oblika, treba reći da je u odnosu na S9+ više četvrtast, uostalom isto kao Note 8 u odnosu na S8+. Zbog toga u ruci ne leži tako dobro kao S9, jer ćete svakako osjetiti taj oštriji kut. Par dana kasnije, navika će učiniti svoje, ali S serija generalno ostaje ergonomski bolje riješena, no ovu promjenu moramo razumjeti jer je negdje trebalo smjestiti i S Pen olvku. Ono što mi se kao cjelogodišnjem korisniku Notea 8 sviđa, svakako je novi logičniji smještaj čitača otiska prsta, koji se sada nalazi ispod kamere. Druga razlika odnosi se na njegovu orijentaciju, jer je sada postavljen vodoravno. Ono što nisam očekiva

18/08/2018 02:51 PM