Samsung Galaxy S10 – sve što smo do sada o njemu saznali - Android

Get it on Google Play

Samsung Galaxy S10 – sve što smo do sada o njemu saznali - Android

Kako je krenulo, Samsung uopće ne mora održati Unpacked event u San Franciscu 20. veljače, iz jednostavnog razloga što o njemu, odnosno njima, sve već znamo. OK, šalu na stranu, ne znamo baš sve, ali količina informacija koja je procurila i time postala dostupna široj javnosti, već je sada dovoljna da o Samsungovom jubilarcu složimo […]

Kako je krenulo, Samsung uopće ne mora održati Unpacked event u San Franciscu 20. veljače, iz jednostavnog razloga što o njemu, odnosno njima, sve već znamo. OK, šalu na stranu, ne znamo baš sve, ali količina informacija koja je procurila i time postala dostupna široj javnosti, već je sada dovoljna da o Samsungovom jubilarcu složimo skoro kompletnu sliku.

Gotovo 100% je sigurno da ćemo za desetu obljetnicu Galaxy S serije upoznati tri modela – Samsung Galaxy S10e (lite), Samsung Galaxy S10 i Samsung Galaxy S10+. Prvi će imati 5,8-inčni ravni zaslon, drugi 6,1-inčni zakrivljeni, a zadnji, tj. najveći, 6,4-inčni, koji će također biti tradicionalno zakrivljen na rubovima.

Ono po čemu će ovi uređaji biti karakteristični je zaslon koji se proteže praktički cijelom prednjom površinom, a rubovi okvira kućišta najmanji su do sada. Samsung ovu koncepciju naziva Infinity-O dizajnom, a jedan takav uređaja je već predstavio. Naime, „problem“ smještaja prednje kamere riješen je ostavljanjem rupice u kutu zaslona, a u najvećem modelu zbog dvostruke kamere ta rupica će biti nešto šira.

Mišljenja oko ovakvog dizajna su podijeljena, barem što se komentara naših čitatelja tiče. Nekima je ruža, a nekima nije. Ne možemo reći da je rupica idealno rješenje, ali svakako se slažemo s onima koji tvrde da je manje zlo od zuba. U odnosu na takvo rješenje, objektivno ostavlja više prostora za statusnu traku i obavijesti, a ako vam uzrokuje opsesivno-kompulzivni poremećaj, vjerojatno ćete moći softverski zacrniti cijeli gornji dio zaslona, kao i na Androidima sa zubom ili kao što smo vidjeli na Honoru View 20.

Velika novost za Samsungove uređaje je izbacivanje klasičnog čitača otisaka prstiju i ugradnja in-screen varijante, dakle u samom zaslonu, zbog čega će poleđina biti ljepše dizajnirana.

Ispod haube će kucati novi Samsungov 8nm procesor Exynos 9820, u kombinaciji sa 6 GB RAM-a, za pohranu će se brinuti najmanje 128 GB interne memorije. Najmanji model Galaxy S10e (lite) bit će dostupan u 6/128 GB verziji, a 6,1-inčni S10 u 6/128 i 8/512 GB varijantama. Najveći model, Galaxy S10+ uz ove dvije, trebao bi donijeti i treću varijantu, s 12 GB RAM-a i čak 1 TB interne memorije. Što će vam ovoliko radne i spremišne memorije na mobitelu, možemo samo nagađati, ali ukoliko se odlučite za tu verziju, trebat ćete izdvojiti tisuću i pol eura.

Što se kamera tiče, najmanji model bi trebao imati dvije, a dva veća tri, što je sada trend kojeg nijedan ozbiljan proizvođač više ne želi zaobići. Ono što u ovom trenutku ne znamo su detalji o trostrukim kamerama, no možemo pretpostaviti da će Samsung ovdje slijediti Huawei, i uz primarnu, ponuditi jednu telefoto i jednu ultra širokokutnu. Za selfie kamere je jasno da će dva manja imati klasičnu jednostruku, a najveći model dvostruku.

Kad je u pitanju kapacitet baterija, špijuni su odali i tu tajnu, tako da je sada prilično izvjesno da će najmanji model raspolagati s 3100, srednji s 3500, a najveći s 4000 mAh. Tu je i informacija o novoj generaciji brzog punjenja, kojom bi se Samsung navodno trebao barem približiti Huaweiju.

Ono što još nije potvrđeno iz više izvora je revrzibiljno bežično punjenje, koje smo takošwr upoznali na Huaweiju Mate 20 Pro. Neki izvori su navodili da će Samsung na S10 uvesti tu mogućnost no za sada visi u zraku.

Naime, ono koje je dostupno na posljednjem flagshipu – Galaxy Note 9, dvostruko je sporije od onoga što Huawei nudi u svom Mate 20 Pro, ali i neki drugi proizvođači, poput OnePlusa, koji s osjetno manjim budžetom već godinama radi bolji posao po ovom pitanju. Dakle, Samsunže, zaista je došlo vrijeme da vaše brzo punjenje uistinu možemo nazvati brzim.

I na kraju još jednom ponovimo cijene. 749 eura bit će potrebno izdvojiti za najjeftiniji model – Galaxy S10 lite, dok će cijena Galaxyja S10 iznositi 899 eura za 6/16, odnosno 1149 eura za 8/512 GB model. Najskuplji i najprestižniji Samsungov jubilarac koštat će 999 eura u najjeftinijoj, dakle 6/128 GB varijanti, dok će za 8/512 trebati izdvojiti 1249 eura.

Za najskupljeg, dakle model s 12 GB RAM-a i 1 TB interne memorije morat ćete iskeširati ni više ni manje nego 1499 eura. U tom slučaju utjeha vam može biti činjenica što isto toliko trebate izdvojiti za iPhone odgovarajuće veličine s četiri puta manje interne memorije.

Sve buduće novosti koje budu stizale pratite na ovom tagu, a detalje koji nekim čudom ostanu tajne, doznat ćemo 20. veljače.

04/02/2019 08:35 AM