Samsung Galaxy S10 - sve što smo do sada saznali o njemu - Android

Get it on Google Play

Samsung Galaxy S10 - sve što smo do sada saznali o njemu - Android

Manje od mjesec dana ostalo do službenog predstavljanja Notea 9, Samsungovog jesenskog top modela s olovkom. Iako ovaj smartfon ima svoju grupu poklonika i uživa respektabilan imidž među ciljanom publikom, oči svijeta uprte su na jubilarni deseti Galaxy S, koji stiže početkom sljedeće godine. Tako već neko vrijeme prenosimo glasine koje prate ovaj model, za […]

Manje od mjesec dana ostalo do službenog predstavljanja Notea 9, Samsungovog jesenskog top modela s olovkom. Iako ovaj smartfon ima svoju grupu poklonika i uživa respektabilan imidž među ciljanom publikom, oči svijeta uprte su na jubilarni deseti Galaxy S, koji stiže početkom sljedeće godine.

Tako već neko vrijeme prenosimo glasine koje prate ovaj model, za kojeg pretpostavljamo da će se zvati Galaxy S10, iako postoji šansa da Samsung u ovom slučaju promijeni nomenklaturu i jubilarni model krsti nekim drugim imenom.

Do sada smo uspjeli doznati da će Samsung na proljeće lansirati čak tri Galaxy S10 modela. Prvi će navodno sadržavati ravni zaslon dijagonale 5 inča, a predstavljat će osnovni model. Nismo sigurni je li ovo zapravo neka mini verzija Galaxyja S10, sa slabijim procesorom, ili će biti opremljen istom pogonskom grupom kao i ostala dva.

Mogući izgled jednog od S10 modela

5-inčni model, kodnog naziva “Beyond 0” trebao bi, prema do sada poznatim informacijama, imati klasični čitač otisaka prstiju sa strane, dakle kao mnogi Sonyjevi modeli, običnu jednostruku kameru na poleđini i sličnu takvu sprijeda za selfije.

“Klasični” Galaxy S10 (kodni naziv “Beyond 1″) trebao bi stići sa zaslonom dijagonale 5,8 inča, dakle kao i prethodna dva, dok bi taj zaslon sadržavao i in-display čitač otisaka prstiju. Hoće li ovo biti smartfon sa zaslonom od ruba do ruba u punom smislu, teško je reći, no svakako možemo očekivati daljnji rast zaslona nauštrb okvira. Ovaj model bi trebao imati dvostruku kameru straga i jednostruku sprijeda.

Galaxy S10+ (kodni naziv Beyond 2”) trebao bi raspolagati 6,44-inčnim zaslonom, in-display čitačem otisaka prstiju, ali i ukupno pet kamera. Naime, straga bi ovaj model trebao sadržavati tri kamere, po uzoru na Huawei P20 Pro, a šuška se da bi sličan koncept kamere mogao dobiti i novi iPhone koji izlazi u rujnu.
Ostale dvije kamere trebale bi se naći sprijeda, što sugerira ugradnju klasične i širokokutne leće, dakle za obične i grupne selfije.

Što se procesora tiče, velika je vjerojatnost da će desetka biti pokretana novom generacijom Exynos procesora, koji bi sada trebali raditi na 7 nanometara, isto kao i nasljednik Snapdragona 845, koji će se naći u modelima za američko tržište. O imenima ovih procesora za sada se ne špekulira, a količina RAM-a bi se mogla kretati između 6 i 8 GB. Možda eventualno 5-inčni model stigne s 4 GB.

Od ostalih detalja navedimo da je potpuno opravdano očekivati otpornost na vodu s IP certifikatima, 64, 128 i 256 GB interne memorije, dok podaci o baterijama još uvijek nisu dostupni.

Naravno, ove glasine su temeljene na procurjelim informacijama iz lanca dobave, ali i samog proizvođača, te ih treba uzeti s rezervom, a ovoga puta u obzir treba uzeti i to da stižu prilično rano, s obzirom da je vremenski okvir službenog predstavljanja kraj veljače, odnosno MWC n Barceloni.

16/07/2018 10:59 AM