Samsung Galaxy S10+ ili Huawei Mate 20 Pro [Usporedba] - Android

Get it on Google Play

Samsung Galaxy S10+ ili Huawei Mate 20 Pro [Usporedba] - Android

Nakon inicijalne recenzije Samsunga Galaxy S10+ te nakon što je stigao do polica trgovina, vrijeme je da polako krenemo s usporedbama, a prva na redu je ona s Huaweijevim Mate 20 Pro. Iako je Mate pola godine stariji, nije nimalo zastario, dapače. Bio je jedan od prvih uređaja pokretanih 7nm procesorom, što otprilike odgovara Samsungovom […]

Nakon inicijalne recenzije Samsunga Galaxy S10+ te nakon što je stigao do polica trgovina, vrijeme je da polako krenemo s usporedbama, a prva na redu je ona s Huaweijevim Mate 20 Pro. Iako je Mate pola godine stariji, nije nimalo zastario, dapače. Bio je jedan od prvih uređaja pokretanih 7nm procesorom, što otprilike odgovara Samsungovom 8nm Exynosu, kojim je pokretana S10 serija.

Isto tako, Mate 20 Pro je donio mnoge novitete koje Samsung tek sada predstavlja, tako da je izravna usporedba apsolutno opravdana. S druge strane, Samsung je u međuvremenu prevladao još jednu prepreku prema punom zaslonu, a isto tako donio za još jednu generaciju bolji panel, kojeg sada naziva Dynamic AMOLED.

Kakav je S10+ u usporedi s Huaweijevim top modelom, koje su prednosti i mane jednog i drugog, saznajte u nastavku.

Prednosti Samsunga

– Malo lakši

– Trenutno najbolji zaslon na tržištu

– Snima bolji noćni video

– Snima 4K selfie video (Huawei ne)

– Always On prikazuje obavijesti svih aplikacija (Huawei ne)

– Ima 3.5 mm audio utor (Huawei nema)

– Koristi standardne microSD memorijske kartice (Huawei ima poseban format)

Prednosti Huaweija

– Viša razina biometrijske sigurnosti (Samsung nema 3D kameru)

– Uži i ugodniji za korištenje jednom rukom

– Brže sučelje i otvaranje aplikacija (EMUI integriran u kernel Androida)

– Bolja autonomija

– Osjetno brže punjenje od Samsungovog

– Bolje noćne fotografije

– Ima LED lampicu za obavijesti (Samsung nema)

Za dodatne detalje o ovim uređajima, svakako pročitajte i naše pojedinačne recenzije: Huawei Mate 20 Pro i Samsung Galaxy S10+.

Dizajn, kućište i rukovanje

Ukoliko je zub ono što vas mori, u tom slučaju Samsung s prednje strane definitivno izgleda bolje, što možda nije slučaj sa stražnje, jer (po nama) Huawei ima bolje dizajniran modul kamere. Naravno, ove dvije stavke spadaju u domenu ukusa, koji je individualne prirode, stoga sami odlučite koji vam od ova dva uređaja ljepše izgleda, a mi ćemo nastaviti s objektivnim aspektima.

Oba uređaja otprilike su jednako visoka (0,2 mm razlike), ali je Huawei vidljivo uži (oko 2 mm), što mu daje određenu prednost prilikom rukovanja jednom rukom. S druge strane, Samsung je sa svojih 175 grama lakši od Huaweija (189g) pa ga je, shodno tome, i malo ugodnije za držati u ruci.

Kod obojice nalazimo zakrivljene zaslone na rubovima, što definitivno predstavlja ergonomsku manu, tako da s te strane nećete osjetiti razliku. Isto tako, budući da je ovakav zaslon podložniji oštećenjima, svakako savjetujemo korištenje zaštitnih maskica u oba slučaja.

Ukoliko imate naviku tipkati poruke dok uređaj leži na stolu, kod Huaweija bi vam mogla zasmetati njegova ovalna poleđina zbog koje će se klackati, dok je Samsungova ravna i po tom pitanju neće stvarati probleme.

Ovdje još dodajmo da Samsung ne posjeduje LED lampicu za obavijesti, i ako ste na nju navikli, na ovom će vam uređaju definitivno nedostajati, iako je donekle zamjenjiva odličnim Always On zaslonom.

Biometrija

Huawei je u svoj top model ugradio 3D prednju kameru za prepoznavanje vlasnikovog lica, što je jedno od najnaprednijih rješenja biometrijske sigurnosti danas. Samsung je zbog imperativa dizajna ovoga puta ispustio ugraditi skener šarenice oka kojeg smo upoznali na ranijim modelima. S10+ se tako može otključavati prepoznavanjem lica, ali isključivo putem obične prednje kamere, što realno ne nudi nikakvu sigurnost, jer je taj i takav sustav moguće jednostavno zavarati.

Oba uređaja imaju in-screen čitače otisaka prstiju, dakle ugrađene u sam zaslon, s tom razlikom što je Huaweijev klasični optički, a Samsungov nešto napredniji – ultrazvučni. Nakon duljeg vremena korištenja i jednog i drugog, možemo zaključiti da je Samsungov samo mrvicu precizniji, dakle ne toliko koliko smo očekivali. Također, ultrazvučni čitač bi trebao biti nešto pouzdaniji u slučaju da su vam prsti mokri ili masni, no u praksi se i ta razlika pokazala minornom. Hoće li se neko dogledno vrijeme s nekom novom nadogradnjom softvera povećati, ostaje za vidjeti.

Ono što kod Huaweijevog čitača možemo navesti kao svojevrsnu prednost je njegova lokacija, dakle negdje na trećini zaslona, dok se kod Samsunga on nalazi na samom dnu, što je s obzirom na fizionomiju ruke manje praktično.

Zaslon

Samsung je poznat po svojim AMOLED zaslonima, ne samo po tome što ih ugrađuje u svoje uređaje, već njima opskrbljuje i druge proizvođače, recimo Apple. Huaweijev zaslon u slučaju Mate 20 Pro izradili su BOE i LG, odnosno proizvođači čija je razina kvalitete ispod Samsungove, a vidjeli smo da je LG-ev zaslon u početnim serijama imao problema sa zelenilom. Samsungov zaslon je napredniji i nudi nešto bolji prikaz, iako razlika nije toliko velika da bi nekome mogla predstavljati deal-breaker. Svi su današnji zasloni top modela izvrsni, a razlike među njima minimalne.

Pod ovom stavkom navedimo i Always On zaslon, koji je na Samsungu napredniji po pitanju prikaza obavijesti. Huawei i pola godine nakon lansiranja svog top modela još nije izdao softversku nadogradnju koja bi omogućila prikaz obavijesti svih aplikacija, tako da pored sata i datuma možete vidjeti samo one o porukama i propuštenim pozivima. Kod Samsunga je moguće vidjeti sve obavijesti, iako u najnovijoj verziji one dobivaju boju (crvena plava…) što je na tamnoj podlozi Always On zaslona zbog manjeg kontrasta realno slabije uočljivo od bijele.

Hardver, performanse i povezivanje

Huawei je pokretan 7-nanometarskim Kirinom 980, a Samsung 8-nanometarskim Exynosom 9820. Kad su performanse u pitanju, teško ćete primijetiti razliku u radu aplikacija. Ono što će eventualno biti vidljivo je brže pokretanje samih aplikacija kod Huaweija, no razlog tome je više softverske prirode, o čemu ćemo malo kasnije.

Huawei dolazi sa 6 ili 8 GB RAM-a, a Samsung započinje s 8 GB. Interna memorija kod prvog je na raspolaganju u 128 i 256 GB varijantama, dok su kod Samsunga u ponudi 128, 512 i 1 TB verzije, s tim da potonja dolazi u paketu s 12 GB RAM-a. Ako se pitate je li vam tolika količina radne memorije potrebna, odgovor je – nije, ali s obzirom da dolazi u paketu s 1 TB prostora za pohranu, nemate izbora ako vam taj terabajt baš treba. Malo je vjerojatno da ćete ga napuniti samo sadržajem s mobitela, ali ga zato možete koristiti kao prijenosni disk.

Ukoliko se odlučite na Huawei sa 6 GB RAM-a, imajte na umu da u odnosu na 8 GB u praksi nikakve razlike neće biti vidljive, osim što će možda u memoriji umjesto 25, držati 30 aplikacija, a to sad već spada u ekstremne sportove.

Kad je u pitanju zvuk, Galaxy S10+ je u prednosti jer ima malčice glasnije vanjske zvučnike. Uključivanjem slušalica ta razlika nestaje, a Samsung je opet u prednosti jer u prodajnom paketu donosi iznimno kvalitetne AEG slušalice s 3.5 mm audio priključkom koji, naravno, odgovara istom utoru na uređaju. Huawei nema 3,5 mm audio utor, već za slušalice koristi USB-C, a jedne takve donosi i u prodajnom paketu, zajedno s adapterom za vaše postojeće 3,5 mm slušalice.

Što se ostalih načina povezivanja tiče, oba uređaja podržavaju širok spektar uobičajenih protokola, s tom razlikom što Huawei ima infracrveni port, a Samsung ne.

Softver i sučelje

Kad je Mate 20 Pro stigao na tržište, vidjeli smo da je donio velike novosti na ovom polju. Ne toliko u dizajnu sučelja, što je mnogima također bitna stavka, već u funkcionalnosti. Stari EMUI je bio nezanimljiv i mušičav, ali novi (verzija 9.0) koji je stigao s ovim modelom, možda je ostao nezanimljiv po pitanju dizajna, ali ne i performansi. Ova nadogradnja je ugrađena u sam kernel Androida, što je za posljedicu imalo brže pokretanje aplikacija i općenito brzinu sučelja. Druga stvar koju je novi EMUI donio tiče se pojednostavljivanja izvornika postavki, koji je sada logičnije organiziran.

Samsung je također poradio na svom sučelju i predstavio potpuno novi One UI, koji je zamijenio stari Samsung Experience. Nova nadogradnja sučelja dobro iskorištava prednosti Androida 9 i donosi potpuno novi minimalistički dizajn, koji se fokusira na jednostavnost, maksimalno povećanje elemenata kako bi bili bolje uočljivi, i na kraju, lakši za upotrebu jednom rukom. Novo Samsungovo sučelje nam se vizualno više sviđa od Huaweijevog, ali nas pritom nije uspjelo impresionirati brzinom. Iako su razlike u brzini pokretanja aplikacija minorne, one su ipak prisutne i vidljive, posebice ako paralelno koristite oba uređaja.

Kamere

I Samsung i Huawei na poleđini donose tri kamere, dok na prednjoj strani Samsung ima dvije, a Huawei jednu, no vidjet ćemo da taj broj u konačnici i nije presudan, zato krenimo redom. Huawei je lani prvi predstavio koncepciju triju kamera, koji kod Mate 20 Pro donosi osnovnu, ultra-širokokutnu i telefoto leću, što je omogućilo širok spektar načina fotografiranja. Takav raspored sada donosi i Samsung, ali uz određene razlike.

Prvo recimo da je Samsungova kamera zapravo prenesena s lanjskih top modela S9+ i Note 9, uz dodatak treće ultra-širokokutne, ali i novog procesora, koji će svakako učiniti sve da fotografije ispadnu bolje od lanjskih. Znači, imamo iste 12 MP kamere i sada treću koja raspolaže sa 16 megapiksela. Veličina osnovnog senzora je ostala ista, tj. 1/2.55 inča, a telefoto kamera ostvaruje 2X optičko povećanje, dakle isto kao prošle godine. S druge strane, Huawei donosi osjetno veći senzor, konkretno 1/1.7 inča, a telefoto kamera raspolaže s 3X optičkim povećanjem.

Pokrivanje što većeg kuta sada je očito postalo trend, a Samsung u toj domeni otišao korak dalje, ponudivši još širi kut. Tako treća Samsungova kamera donosi 12 mm leću, dok Huaweijeva raspolaže sa 16 mm. Širi kut ne znači uvijek prednost, jer su na ovoj žarišnoj dul

23/03/2019 05:46 PM