Samsung Galaxy S10 Tips + Tricks - Android

Get it on Google Play

Samsung Galaxy S10 Tips + Tricks - Android

Već smo nekoliko puta naveli da nam je Samsungovo novo One UI sučelje jedno od najdražih Android sučelja, a uvidjevši da velika većina korisnika uopće ne shvaća o koliko moćnom sučelju je riječ, odlučili smo mu posvetiti malo više pažnje i napraviti opširan vodič kroz njega. Odabrali smo 30 najboljih trikova i dosjetki od kojih […]

Već smo nekoliko puta naveli da nam je Samsungovo novo One UI sučelje jedno od najdražih Android sučelja, a uvidjevši da velika većina korisnika uopće ne shvaća o koliko moćnom sučelju je riječ, odlučili smo mu posvetiti malo više pažnje i napraviti opširan vodič kroz njega.

Odabrali smo 30 najboljih trikova i dosjetki od kojih će vam mnoge olakšati svakodnevni rad s uređajem. Sve trikove demonstrirat ćemo na Galaxyju S10, a većina njih vrijedi i za sve ostale Samsungove uređaje koji koriste One UI sučelje, bez obzira na cjenovni rang ili godinu proizvodnje.

Svi trikovi i dosjetke detaljno su opisani u tekstu ispod, a uskoro je dostupan i video s uputama na dnu članka.

POČETNI ZASLON

Svi Galaxy uređaji zadano dolaze s klasičnim početnim zaslonom na kojem se izbornik s aplikacijama skriva u donjem dijelu zaslona, a pristupate mu gestom povlačenja prstom s bilo kojeg dijela zaslona prema gore.

Suprotnom gestom, povlačenjem prsta prema dolje, zadano će se otvoriti izbornik s aplikacijama. Tu gestu možete reprogramirati tako da pritisnete prazan dio zaslona i zadržite prst otprilike jednu sekundu, uđete u postavke početnog zaslona te uključite brzo otvaranje ploče s obavijestima. Povlačenjem prsta po zaslonu spustit ćete ploču s obavijestima, što znači da se više nećete morati protezati do vrha zaslona. U postavkama početnog zaslona možete isključiti ladicu s aplikacijama kako bi vam sve aplikacije bile odmah dostupne na početnom zaslonu, no osobno preferiram zadani način jer puno lakše možete organizirati sve aplikacije.

Također, zadane ikone su za moj osobni gušt malo prevelike pa sam u istim postavkama smanjio veličinu mreže na 5×6 i time dobio mjesta za još više aplikacija, kako na početnom zaslonu, tako i u ladici s aplikacijama.

Ako vas same geste bune, možete vratiti klasičan gumb za ladicu s aplikacijama. Tu je još jedan trik koji vam pokraj aplikacije prikazuje koliko nepročitanih obavijesti imate, a ukoliko vas i to muči, jer imate 9000 nepročitanih mailova, ovdje to možete isključiti ili dodatno podesiti.

Zadržite li ponovno prst na početnom zaslonu ili ga uštipnete kao da želite umanjiti fotografiju u galeriji, s lijeve ćete strane pronaći dodatni Bixby Home zaslon, kojeg je moguće i isključiti. Na desnoj je strani moguće dodati još jedan početni zaslon i premjestiti ga na lijevu stranu, između home i Bixby home zaslona te tako s lijeve i desne strane dobiti još jedan dodatni zaslon s najčešće korištenim aplikacijama ili widgetima.

Ovdje je moguće pronaći i teme, prilagoditi izgled ikona, navigacijskih tipki, pozadine i sl.. Neki preferiraju stock Android izgled kao što imaju Googleovi Pixeli, a ako je to vaš đir, slobodno promijenite temu.

Spustite li traku s obavijestima na pola visine, primijetit ćete da nemate kontrolu za osvjetljenje. Želite li je imati na vrhu, samo kliknite na malu strelicu pored nje i uključite prikazivanje kontrole svjetline na vrhu. Kad već imate spuštenu traku s obavijestima, pritiskom na tri točkice u gornjem desnom dijelu možete promijeniti redoslijed gumba po vlastitoj želji, a ovdje ćete pronaći i prečac za postavke statusne trake unutar koje možete uključiti stalni prikaz postotka baterije.

Ovi prečaci skrivaju još dva trika. Osim klasičnog klika na ikonu kojim uključujete ili isključujete npr. Bluetooth, dužim dodirom na ikonu ćete direktno ulazite u Bluetooth postavke, dok dodirom na tekst ispod ikone pristupate brzim Bluetooth postavkama. Tako se brzinski možete spojiti na određen uređaj preko Bluetootha te podesiti jačinu bljeskalice ili filtra plavog svjetla. Budući da plavo svjetlo koje emitiraju zasloni loše utječe na san, svakako bismo preporučili da filter koristite prije spavanja Zaslon će vam požutjeti, odnosno smanjiti emitiranje plavog svjetla, na što ćete se posve priviknuti već nakon 5-10 minuta.

Određene aplikacije možete otvoriti i u skočnim prozorima kako bi vam se prikazivale iznad bilo koje aplikacije. Primjerice, čitate li recept na internetu koji želite zapisati u bilješke, dovoljno je pritisnuti multitasking tipku i na vrhu prozora kliknuti na ikonu aplikacije. Nakon što vam se otvori mali podizbornik s raznim opcijama, aplikaciju možete smjestiti u mali prozorčić pomoću skočnog prikaza ili koristiti dvije aplikacije preko cijelog zaslona istovremeno pomoću podijeljenog prikaza. Također, podijeljeni prikaz omogućuje da dvije najčešće korištene aplikacije smjestite kao prečac unutar rubnog zaslona, tzv. Edge screena, o čemu će biti riječ u nastavku.

APLIKACIJE

Samsungove aplikacije često hvalimo u sklopu recenzija jer kod većine korisnika ne postoji potreba za naprednijim aplikacijama s više opcija. Imate li problema s pronalaskom određene aplikacije, savjetujemo da u gornjem desnom kutu unutar njihovog izbornika kliknete na tri točkice i poredate aplikacije po abecedi.

Govorimo li o aplikaciji za pozive, Samsung podržava brzo biranje putem T9 tipkovnice. Dok mlađe generacije nisu imale priliku upoznati način na koji T9 radi, svi koji su pisali dulje poruke na starim mobitelima vrlo brzo će se vratiti u stare dane.

U odnosu na klasični unos gdje bi za slovo L trebali tri puta pritisnuti broj 5, kod T9 unosa je dovoljno pritisnuti samo jednom, što vrijedi za bilo koje drugo slovo. Trik je u tome što će softver sam prepoznati koje ste slovo htjeli unijeti nakon što unesete cijelu riječ na taj način. Primjerice, želite li pozvati majku i spremljena vam je u imeniku pod “Majka”, trebate ukucati 62552, jer se slovo M nalazi ispod broja 6, A ispod broja 2, J i K ispod broja 5 i ponovno A ispod broja 2.

Jednom kad se priviknete na ovakav način pozivanja kontakata, shvatit ćete da ne postoji brži i lakši način da nazovete nekoga. Osim toga, to ćete raditi jednom rukom te će prepoznati unos imena ili prezimena, kao dijakritičke znakove.

U gornjem desnom dijelu aplikacije nalaze se dodatne postavke, unutar kojih je moguće blokirati određene kontakte odnosno njihov poziv.

Na dnu aplikacije imate tab s nedavno pozivanim brojevima, a ako želite ponoviti poziv, dovoljno je samo gestom povući po broju ili kontaktu s lijeve na desnu stranu. Suprotnom gestom, istom tom broju poslat ćete poruku. Ovo vrijedi i za kontakte u imeniku.

Kad ste već u porukama, jednom kad unesete primatelja, u donjem dijelu zaslona možete stisnuti na plus koji se nalazi pored polja za unos teksta i odrediti vrijeme kad želite da vam se poruka pošalje. Ovo je vrlo zgodno kod plaćanja parkinga jer možete dobiti još dodatnih 5-10 minuta besplatnog parkinga u odnosu na situaciju kada odmah morate poslati poruku. Isto tako, kad vas netko zamoli da ga podsjetite za nešto, vi možete odmah napisati poruku i odrediti u koje vrijeme želite dobiti podsjetnik.

Aplikacija za diktafon jedna je od najboljih i najjednostavnijih uopće, a osim što pruža vrlo visoku kvalitetu zvuka, unutar nje je moguće odabrati način snimanja za intervju u kojem se zvuk koji dolazi iz mikrofona snima na posebnu traku. Pod uvjetom da ste pravilno postavili uređaj tako da donja strana snima vas, a suprotna sugovornika, kasnije možete preslušavati samo odgovore, bez pitanja. U postavkama diktafona možete slobodno uključiti visoku kvalitetu snimanja i usput blokirati pozive kako vas ne bi ometali dok snimate.

Kalkulator, koliko god se osnovnim činio, zapravo sadržava dovoljno naprednih matematičkih funkcija. Iako vjerojatno neće računati integrale i derivacije, vrlo zgodno će vam pretvoriti koliko jedan hektar ima kvadrata, koliko litara ima u galonu ili što onaj Amerikanac misli kad kaže da je vani 40 stupnjeva i da ponesete jaknu.

Samsung Health jedna je od najboljih zdravstvenih aplikacija za smartfone, a osim što prati korake, također daje i konkretne savjete za zdraviji život. Ono što ovu aplikaciju izdvaja od ostalih je izbor različitih programa za postizanje savršene forme. Bilo da želite vježbati u teretani, vani ili u vlastitom domu, imat ćete dovoljno bespla

30/05/2019 04:23 PM