Samsung Galaxy S10e – Recenzija - Android

Get it on Google Play

Samsung Galaxy S10e – Recenzija - Android

Kako to obično biva, najmanji od čak tri predstavljena Galaxyja S ove godine zakinut je za neke sitnice u odnosu na veću braću. No upravo ga te sitnice za koje je zakinut, čine čak i boljim modelom. Riječ je o jednako snažnom uređaju, jer dolazi s istim osmerojezgrenim Exynosom 9820 koji pokreće i obični Galaxy […]

Kako to obično biva, najmanji od čak tri predstavljena Galaxyja S ove godine zakinut je za neke sitnice u odnosu na veću braću. No upravo ga te sitnice za koje je zakinut, čine čak i boljim modelom.

Riječ je o jednako snažnom uređaju, jer dolazi s istim osmerojezgrenim Exynosom 9820 koji pokreće i obični Galaxy S10, kao ii veći S10+. Također, u Samsung Galaxy S10e ugrađen je najnoviji Dynamic AMOLED zaslon, koji predstavlja najnoviju generaciju Super AMOLED-a, okrunjenog novim imenom.

Softver je potpuno identičan kao i na većoj braći, a bome isto vrijedi i za kamere, barem ove koje je zadržao u odnosu na S10, odnosno S10+.

Najveća razlika je u samoj veličini i bojama kućišta, zbog čega je naizgled namijenjen mlađoj populaciji koja se zasitila monotonih boja kućišta.

Koliko je S10e bolji, odnosno lošiji od veće braće, i zašto ga smatram najboljim izborom, saznajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
142,2 x 69,9 x 7,9 mm

Masa
150 grama

Zaslon
5,8″ Dynamic AMOLED 1080 x 2280, 19:9, 438 ppi, GG5

SoC
Samsung Exynos 9820

CPU
2×2.73 GHz Mongoose M4 + 2×2.31 GHz Cortex-A75 + 4×1.95 GHz Cortex-A55

RAM
6 GB

Interna memorija
128 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, NFC, USC-C, OTG

Vodootporan
Da, IP68

Brzo/bežično/reverzibilno punjenje
Da/Da/Da

OS
Android 9.0 Pie/One UI

Kamera
12+16 MP (26 i 12 mm), DP PDAF 4K, OIS, f/1.5-2.4 i f/2.2

Prednja kamera
10 MP, 4K, f/1.9

Baterija
3100 mAh

Cijena
5599,00 kuna

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta izrade
Autonomija ispod prosjeka

Vrhunski zaslon
Ultraširokokutna kamera bez fokusa i stabilizacije

Izvrsni stereo zvučnici
Kamera nema optičko pvećanje

Odlična kamera

Razumna cijena

Dizajn, kućište i ergonomija

Odmah na prvi pogled, najmanji S10e pokraj S10 i S10+ izgleda kao okrljašena Lite ili Mini inačica. Nekome se može učiniti da izrada u ovom slučaju nije na toliko visokoj razini, no to nije nužno istina.

Nedostatak zaslona koji se prelijeva preko rubova kućišta ostavlja slabiji vizualni dojam, ali materijali izrade su definitivno na razini top modela. Istina, ovoga puta nemamo Gorilla Glass 6 s prednje strane, već samo petu inačicu, ali smatramo da to nije velika mana.

Naš primjerak došao je u žarkoj žutoj boji koja iz određenih kutova poprima blago zelenkastu nijansu. Teško je riječima opisati vizualni dojam, ali ovo je bio jedan od najatraktivnijih uređaja na našem testu u posljednje vrijeme. Gdje god bih njime telefonirao ili ga samo izvadio na stol, instantno bi zaokupio pažnju slučajnih prolaznika.

Prve reakcije nisu doduše onakve kakve sam očekivao. Većina je pomislila da je riječ o nekom jeftinijem uređaju, a čak niti nakon mojeg detaljnog objašnjenja, vidjela se doza skepticizma u njihovim očima, jer ovaj S10 se ne doima jednako snažnim kao veća braća. Izgleda u najmanju ruku zaigrano.

Nakon što bi promatrači shvatili da je žuta boja zapravo boja uređaja, a ne zaštitne maske, koju usputno rečeno nisam niti imao, uslijedilo je oduševljenje. Konačno smartfon koji ne izgleda monotono i dosadno.

Ova boja zasigurno nije za svakoga, ali na svu sreću dostupne su i nešto umjerenije izvedbe. Osobno bih žutu izabrao prije bilo koje od preostalih boja, ali ukoliko vas ovaj ton ne privlači, znajte da je S10e dostupan i u crnoj i bijeloj, kao i u plavoj i zelenoj.

Unatoč manjem kućištu, zadržane su sve prepoznatljive karakteristike Samsungovih modela, od 3,5 mm utora, fantastičnih stereo zvučnika, proširive memorije, ali i klasično previsoko smještenih tipki. Valja napomenuti da su tipke, zahvaljujući ovako kompaktnom kućištu ipak ostale na dohvat prstiju, što je definitivno jedna od sitnih prednosti u odnosu na veće modele.

I da, došli smo do toga da je uređaj s 5,8” zaslonom realno mal, odnosno kompaktan. Takvim se barem meni doimao jer sam prešao s osjetno većeg Xiaomija Mi Mix 3, a u međuvremenu sam imao i paletu ostalih top modela koji u dijagonali mahom mjere preko 6 inča. Dimenzijama otprilike odgovara Galaxyju S9 ili S8, s tim da je od njih osjetno niži, ali i tanji.

U desetak dana koliko sam ga imao uz sebe, nakratko sam se vratio u ona vremena kad sam smartfon bez ikakvih problema koristio s jednom rukom. Naravno, sve ovo s dozom opreza, jer bez obzira na relativno male gabarite kućišta, ono je i dalje vrlo sklisko, tako da onima manje spretnim, definitivno preporučamo da svoj S10e zaštite, makar tankom zaštitnom maskicom.

Jedna od glavnih prednosti Galaxyja S10e naspram veće braće je u čitaču otiska pristiju smještenom na bok kućišta. Premda ovo nije najsretnije rješenje, jer uvelike pogoduje dešnjacima, smatram ga puno boljim od smještaja ispod samog zaslona.
Nažalost, tehnologija novi ultrasoničnih čitača, koji su tako vješto skriveni u zaslon, trenutno je na razini klasičnih čitača otiska prstiju od prije nekoliko godina.

Mana ovog čitača, osim njegovog smještaja na desni bok uređaja u tipku za uključivanje, je njegova mala površina. Ukoliko povremeno dobivate poruku da prst nije očitan, ponovite skeniranje prsta, jer je prilikom postavljanja palca na tako malu površinu lako pogriješiti.
Jednom kad ga pravilno registrirate, otključavanje će se događati praktički instantno.

Zaslon

Zaslon u dijagonali mjeri 5,8” uz moderni 19:9 omjer stranica. Na vrhu u desnom kutu i ovog uređaja nalazi se famozna rupica koja je u vrlo kratkom roku postala svojevrsni zaštitni znak Samsunga, premda je koriste i mnogi drugi proizvođači. O tome svjedoči i posebna aplikacija koja sadrži pozadinske slike upravo za Galaxy S10 modele. Toliko je genijalno osmišljenih pozadina da su mnogi poželjeli kupiti ovaj uređaj samo zbog njih.

Ruku na srce, ovako vještog skrivanja dizajnerskih mana sjetio se i Apple sa svojo

13/04/2019 07:03 AM