Samsung i ARM najavili početak proizvodnje 7 nm procesora koji će kucati na 3 GHz - Android

Get it on Google Play

Samsung i ARM najavili početak proizvodnje 7 nm procesora koji će kucati na 3 GHz - Android

Samsung Foundry i ARM su objavili zajednički početak rada na procesorima nove generacije, koji će koristiti tehnologiju od 7 i 5 nanometara. ARM je tvrtka koja dizajnira i licencira tehnologiju, a Samsung će biti taj koji će njihove nove procesore proizvoditi. Tako je danas najavljeno da će nove Cortex-A76 jezgre probiti granicu od 3 GHz, […]

Samsung Foundry i ARM su objavili zajednički početak rada na procesorima nove generacije, koji će koristiti tehnologiju od 7 i 5 nanometara. ARM je tvrtka koja dizajnira i licencira tehnologiju, a Samsung će biti taj koji će njihove nove procesore proizvoditi.

Tako je danas najavljeno da će nove Cortex-A76 jezgre probiti granicu od 3 GHz, što će ih učiniti 35% bržima od aktualnih A75 jezgri koje kucaju na 2,8 GHz u 10 nm procesu. Razlika će se osjetiti i u štedljivosti jer će ove jezgre zbog smanjenja procesa trošiti do 40% manje energije.

Samsung i ARM navode da će proizvodnja novih 7 nm čipova započeti u drugoj polovici ove godine, a 5 nm negdje tijekom 2019. Za sada nije najavljeno kad će na tržište stići prvi konkretni uređaji pokretani ovim procesorima, no možemo pretpostaviti da će jedan od njih svakako biti Samsung Galaxy S10.

Negdje u isto vrijeme i Qualcomm bi trebao preći na novi 7 nm proces (Snapdragon 845 radi u 10 nm), a isto se očekuje i od Huaweija. Postoje izvjesne špekulacije da bi potonji mogao preduhitriti ovu dvojicu i već u modelu Mate 20, koji stiže ove jeseni, predstaviti novi 7nm čip.

05/07/2018 03:41 PM