Samsung navodno eksperimentria s “keyless” dizajnom; Note 10 bi mogao stići bez fizičkih tipki - Android

Get it on Google Play

Samsung navodno eksperimentria s “keyless” dizajnom; Note 10 bi mogao stići bez fizičkih tipki - Android

Ako je vjerovati najnovijim glasinama koje su jučer počele kružiti svemrežjem, Samsung sa svog jesenskog top modela Galaxy Note 10 u potpunosti planira izbaciti fizičke tipke, te umjesto njih uvesti kapacitivne. Jedan drugi izvor tvrdi da ove tipke zapravo i neće biti kapacitivne, već će uređaj imati senzore koji će reagirati na stiskanje, dakle slično […]

Ako je vjerovati najnovijim glasinama koje su jučer počele kružiti svemrežjem, Samsung sa svog jesenskog top modela Galaxy Note 10 u potpunosti planira izbaciti fizičke tipke, te umjesto njih uvesti kapacitivne. Jedan drugi izvor tvrdi da ove tipke zapravo i neće biti kapacitivne, već će uređaj imati senzore koji će reagirati na stiskanje, dakle slično kao na HTC-ovim i još nekim uređajima.

Novi koncept smartfona bez fizičkih tipki nedavno je već predstavio Meizu, ali je otišao korak dalje, jer taj futuristički model nema čak ni utor, dakle puni se isključivo bežično.

Samsung bi sličnu koncepciju najprije navodno trebao isprobati na jeftinijim modelima, vjerojatno iz A serije, koji bi trebali biti svojevrstan indikator kako će tržište reagirati.

Naš je stav da je ideja „keyless“ uređaja u suštini logična u smislu evolucije, ali problem bi mogle predstavljati tipke za podešavanja glasnoće. Naime, ako tijekom razgovora želite pojačati ili smanjiti ton, fizičku tipku prst lako pronađe, dok će kod kapacitivne to predstavljati priličan problem.

Usput spomenimo da i koncept „stiskavca“ kojeg je predstavio HTC, nikad nije zaživio. Skoro isto možemo reći i za Appleov 3D Touch, koji se, usprkos najavama, na kraju nije pojavio na Androidima. Zato u ovom trenutku možda nije najpametnije eksperimentirati ovakvim trikovima, odnosno barem dok se na nađe adekvatna zamjena za bočne fizičke tipke.

Što vi mislite?

27/03/2019 09:24 AM