Samsung očekuje još jedan rekordni kvartal zahvaljujući prodaji poluvodiča; isporuke smartfona u padu - Android

Get it on Google Play

Samsung očekuje još jedan rekordni kvartal zahvaljujući prodaji poluvodiča; isporuke smartfona u padu - Android

Samsung Electronics u trećem kvartalu još jednom očekuje rekordnu dobit, no ne toliko zahvaljujući proizvodnji smartfona, već poluvodiča, koji su ove godine vrlo tražena roba na svjetskom tržištu. Kompanija očekuju da će dobit u ovom razdoblju iznositi 15,3 milijarde dolara, od čega 80% zasluga pripada upravo poluvodičima. Međutim, nakon uzastopnog rasta dobiti tijekom prve polovice […]

Samsung Electronics u trećem kvartalu još jednom očekuje rekordnu dobit, no ne toliko zahvaljujući proizvodnji smartfona, već poluvodiča, koji su ove godine vrlo tražena roba na svjetskom tržištu. Kompanija očekuju da će dobit u ovom razdoblju iznositi 15,3 milijarde dolara, od čega 80% zasluga pripada upravo poluvodičima.

Međutim, nakon uzastopnog rasta dobiti tijekom prve polovice godine, u četvrtom bi kvartalu on mogao usporiti, procjenjuju analitičari, jer će potražnja na tržištu poluvodiča pasti, a generiranje profita iz „mobilne divizije“ neće biti dostatno za održavanje kontinuiteta.

Isto tako, Samsungova dobit od prodaje smartfona u zadnja tri kvartala je u konstantnom padu, a isto bi se trebalo dogoditi i u četvrtom, s obzirom na izuzetno visoke troškove marketinga za Galaxy Note 9. Naravno, za konačni sud će trebati pričekati prodajne rezultate, što će biti najbolji pokazatelj koliko je marketinška kampanja urodila plodom.

Hoće li lansiranje jubilarnog Galaxyja S10 na proljeće uspjeti zaustaviti ovaj negativni trend, ostaje za vidjeti, no Samsungova pozicija na prvom mjestu liste najvećih proizvođača smartfona prilično je ugrožena od strane Huaweija, koji je po broju prodajnih primjeraka nedavno pretekao Apple. Činjenica je da Huaweijeve isporuke imaju prilično visok rast, dok Samsungove padaju, pa je samo pitanje vremena kad će ove dvije kompanije na top listi zamijeniti mjesta.

02/10/2018 10:34 AM