Tajvanski TSMC nastavlja proizvoditi procesore za Huawei - Android

Get it on Google Play

Tajvanski TSMC nastavlja proizvoditi procesore za Huawei - Android

Glavni proizvođač Huaweijevih Kirin procesora, tajvanski TSMC, objavio je da će nastaviti suradnju s Huaweijem, dakle proizvoditi njegove procesore, unatoč aktualnim događajima oko ARM-a. Iz TSMC-a poručuju kako problema za novi Kirin 985 procesor neće biti, što upućuje na to da će biti predstavljen u vjerojatno ugrađen u nadolazeću Huawei Mate 30 seriju. Kako će […]

Glavni proizvođač Huaweijevih Kirin procesora, tajvanski TSMC, objavio je da će nastaviti suradnju s Huaweijem, dakle proizvoditi njegove procesore, unatoč aktualnim događajima oko ARM-a. Iz TSMC-a poručuju kako problema za novi Kirin 985 procesor neće biti, što upućuje na to da će biti predstavljen u vjerojatno ugrađen u nadolazeću Huawei Mate 30 seriju.

Kako će se situacija dalje razvijati, teško je predvidjeti, no s obzirom na tromjesečno pauziranje sankcija i činjenicu da se ugovori sklopljeni u to vrijeme moraju ispoštovati, izvjesno je da će uređaji koji u tom razdoblju budu predstavljeni nastaviti normalno dobivati podršku i od Googlea, bez obzira na krajnji ishod.

U Huaweiju su već nekoliko puta ponovili da imaju spremnu alternativu za Android, koju razvijaju još od 2012. godine, te da će, ukoliko bude potrebno, te resurse aktivirati. Za pretpostaviti je da se radi o operativnom sustavu temeljenom na AOSP-u, dakle otvorenoj verziji Androida koja će eventualno biti prilagođena. Sve Android aplikacije će na takvom OS-u normalno raditi, no ostaje otvoreno pitanje čime i na koji način će Huawei zamijeniti Play Store.

Kako će se u zbog situacije s ARM-om stvari odvijati u budućnosti, za sada je teško predvidjeti, no pretpostavljamo da će naredna tri mjeseca biti dovoljna za pregovore i dogovore.

24/05/2019 08:42 AM