Uhićenje Huaweijeve šefice financija i proširenje američko-kineskog trgovinskog rata na europsko tlo - Android

Get it on Google Play

Uhićenje Huaweijeve šefice financija i proširenje američko-kineskog trgovinskog rata na europsko tlo - Android

Jučer je u svjetskim medijima prilično glasno odjeknula vijest o uhićenju Huaweijeve financijske direktorice Meng Wanzhou u Kanadi, pod optužbom da je njezina kompanija kršila sankcije koje su SAD nametnule Iranu. Cijela priča oko sukoba američke administracije i Huiaweija počela je još početkom godine, kad je propao posao s najvećim američkim operaterima Verzion i AT&T. […]

Jučer je u svjetskim medijima prilično glasno odjeknula vijest o uhićenju Huaweijeve financijske direktorice Meng Wanzhou u Kanadi, pod optužbom da je njezina kompanija kršila sankcije koje su SAD nametnule Iranu.

Cijela priča oko sukoba američke administracije i Huiaweija počela je još početkom godine, kad je propao posao s najvećim američkim operaterima Verzion i AT&T. Naime, američke vlasti su intervenirale kako bi spriječile ovaj veliki iskorak Huaweija na američko tržište, i to iznošenjem tvrdnji da ova kompanija svoje proizvode koristi za špijuniranje američkih građana.

Nikakvi dokazi za ove tvrdnje do sada nisu podastrijeti, ali sumnja je ostala, a kako to inače biva, ovakve optužbe izazivaju veliku medijsku pažnju. Američka administracija je čak savjetovala svoje građane da ne kupuju Huawei i ZTE uređaje, državnim službenicima čak i zabranila, a Huawei je nakon toga dobio zabranu izgradnje 5G mreža na Američkom tlu.

O tome koliko su ovi navodi istiniti, moglo bi se danima diskutirati, ali dok Amerikanci ne pokažu bilo kakve dokaze, optužbe su deplasirane i bude sumnje da je njihov motiv nešto drugo. Štoviše, u jeku kampanje američkih medija protiv Kine, Bloomberg je otišao toliko daleko da je optužio i Apple. S obzirom da se iPhone proizvodi u Kini, u Bloombergu su „otkrili“ da i Appleovi uređaji sadrže čipove koje je kineska vlada instalirala zbog špijunaže.

Motiv, naravno, ne treba tražiti povećalom, jer je on tu svima nama pred nosom, a zove se trgovinski rat. Mislim da ne treba ni napominjati tko ga je započeo, jer je to svima jasno, a razlog za njega je ogroman robni deficit koji SAD bilježi s Kinom. Štoviše, nije samo Kina žrtva trgovinskog rata započetog od strane Amerikanaca, nego i Europska Unija.

Trump je već u svojoj kampanji najavio obračun s Kinom, koja subvencijama na izvoz izravno ugrožava američku ekonomiju, no umjesto da problem riješi kroz WTO, on se ponaša kao slon u staklariji. Prvo puca, pa tek onda pita tko je.

Da sada ne širimo priču na aluminij, šećernu repu i traktore, fokusirajmo se na tehnološki sektor. Već smo vidjeli kako je prošao ZTE, koji je svojim proizvodima držao skoro 10% američkog tržišta, a sada je na red očito došao Huawei. Već je tada bilo jasno da je ovo bilo samo pitanje vremena, odnosno kad će i Huaweiju izvući dosje kršenja sankcija Iranu.

Zanimljivo je kako su obje kompanije na američkom tržištu prisutne više od pet godina, i kako do sada nikome nije palo na pamet da potegne pitanje špijunaže i kršenja bilo kakvih sankcija bilo kome, a SAD istini za volju, ima pozamašan broj zemalja i pojedinaca kojima su nametnule sankcije, tako da je zapravo jako teško ne prekršiti barem jednu stavku u inače prilično kompleksnim pravnim dokumentima.

To funkcionira otprilike kao naš porezni sustav koji ima toliko propisa da je poduzetnik uvijek u nekom prekršaju, ma koliko se trudio raditi po zakonu. A da bi stvar bila još luđa, postoje mnogi propisi koji su u međusobnoj koliziji. Otprilike na isti način funkcionira i američki sustav sankcija, i realno nijedna kompanija prisutna na globalnom tržištu u nekom trenutku neće moći izbjeći kršenje sankcija nekoj državi ili pojedincu (primjer Rusije). Poanta je u tome da neće biti automatski kažnjeni, već će im se dosje izvući kad to bude potrebno.

Iako treba pričekati detalje oko uhićenja Meng Wanzhou, već sad je vidljivo u kojem smjeru cijela priča ide. Trgovinski rat između SAD i Kine se prilično zahuktao, no ovo uhićenje dolazi usred „primirja“, koje su Trump i Xi Jinping nedavno dogovorili. Ispaljivanje granate nakon potpisanog prekida vatre, u nadi da suprotna strana neće odgovoriti.

Ono što je posebno indikativno je to što ovo uhićenje dolazi nedugo nakon što je kanadski premijer Trudeau najavio da njegova zemlja neće Huaweiju zabraniti gradnju 5G mreža, odnosno da neće slijediti primjer Australije i Novog Zelanda, koji su već popustili pritiscima Amerikanaca.

I sad dolazimo do najzanimljivijeg dijela, a to je preseljenje ove krize u Europu. Naime Bloomberg danas javlja da Britanija, Francuska i Njemačka također razmatraju zabranu izgradnju 5G mreža Huaweiju. Sasvim je jasno da i europske vlade popuštaju pod američkim pritiscima, a već su i same iskusile nametanje carina na aluminij.

Pozitivne posljedice blokiranja Huaweija u gradnji 5G mreža može eventualno osjetiti Ericsson, Huaweijev najveći konkurent u gradnji infrastrukture, koji svoje podružnice ima i u Hrvatskoj, gdje zapošljava tisuće inženjera. Ali nemojmo biti navini. Ovo se eventualno može promatrati kao nusprodukt, jer je isti taj Ericsson Nikola Tesla 2014. godine ostao bez milijunskih ugovora kad je EU na zahtjev SAD-a uvela sankcije Rusiji.

Prema službenom objašnjenju, LTE mreže koje je Ericsson trebao graditi u Rusiji mogu se upotrijebiti u vojne svrhe i zato podliježu sankcijama, ali je zanimljivo da Apple i dalje Rusima nesmetano prodaje iPhone, za kojeg su, uz Android platformu, Wikileaks i Edward Snowden već dokazali da upravo američkoj vladi služi za špijuniranje, o čemu smo već pisali.

Kako će cijela priča na kraju završiti, vidjet ćemo, ali trgovinski rat je daleko od kraja, štoviše, tek je počeo.

07/12/2018 12:44 PM