Vodafone i Huawei u rad puštaju prvu komercijalnu 5G mrežu u Španjolskoj - Android

Get it on Google Play

Vodafone i Huawei u rad puštaju prvu komercijalnu 5G mrežu u Španjolskoj - Android

Nakon Velike Britanije, sljedeća zemlja koja će u Europi uvesti 5G mrežu je Španjolska. Tako će Vodafone 15. lipnja u 5G mrežu u pustiti u komercijalni rad, i to u 15 najvećih gradova: Madrid, Barcelona, Valencia, Seville, Malaga, Zaragoza, Bilbao, Vitoria, San Sebastian, A Coruna, Vigo, Pamplona, Gijón, Logrono i Santander. Prvu španjolsku 5G mrežu, […]

Nakon Velike Britanije, sljedeća zemlja koja će u Europi uvesti 5G mrežu je Španjolska. Tako će Vodafone 15. lipnja u 5G mrežu u pustiti u komercijalni rad, i to u 15 najvećih gradova: Madrid, Barcelona, Valencia, Seville, Malaga, Zaragoza, Bilbao, Vitoria, San Sebastian, A Coruna, Vigo, Pamplona, Gijón, Logrono i Santander.

Prvu španjolsku 5G mrežu, inače u vlasništvu britanskog Vodafonea, izgradio je Huawei, a korisnici će u početku moći birati između tri ponuđena uređaja – Samsung Galaxy S10 5G, Xiaomi Mi Mix 3 5G i LG V50 ThinQ5G.

Vodafone u suradnji s Huaweijem uskoro namjerava pustiti u rad nove 5G mreže u Europi, a među prvim zemljama koje će ih dobiti bit će Švicarska i San Marino.

Za razliku od SAD, koje su od nedavno u pokrenule trgovinski rat s Kinom (i još nekim državama) Europa očito nema problem s Huaweijevom opremom, koja će biti oslonac izgradnje 5G mreža u mnogim državama.

Štoviše, Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je da bi nastavak eskalacije trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine prouzročio negativne posljedice diljem svijeta, a posebno na Europu i eurozonu. Le Maire je izjavio da Europa već osjeća posljedice. Upitan hoće li se Francuska povesti za zahtjevima SAD-a u vezi kompanije Huawei, Le Maire je izjavio da se ovdje ne radi o jednoj kompaniji. Kako je rekao, Francuska je fokusirana na širu sliku, a to je osiguranje suverentiteta države.

Isto tako, međunarodna institucija odgovorna za definiranje 5G standarda u mobilnoj telekomunikacijskoj infrastrukturi upozorila je da bi blokada Huaweija od strane SAD-a mogla imati ”dramatičan utjecaj” na buduću standardizaciju te da bi mogla rezultirati podjelom razvoja sljedeće generacije mobilne infrastrukture.

11/06/2019 12:53 PM